Desetiprocentní inflace může zůstat celý letošní rok. Hypotéky se k 7 procentům přiblíží už v pololetí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Lednová inflace se v České republice dostala na 9,9 procenta, tedy nad úroveň v celé Evropské unii. Inflaci ovlivňují ceny energií, které v dohledné době nejspíš ještě porostou. Kvůli rostoucí inflaci zdržuje takřka všechno. Nejen potraviny, ale i bydlení, energie, nemovitosti atd.

Úrokové sazby u hypoték se momentálně u nově poskytovaných úvěrů pohybují kolem čtyř procent. I když se někomu mohou zdát hypotéky drahé už v tuto chvíli, další zdražování nás ještě čeká.

„Očekáváme, že v polovině roku 2022 stále rostoucí úrokové sazby u hypoték dosáhnou k 6, možná i k 7 procentům. Důvodem bude stále rostoucí inflace, která v následujících měsících překročí 10 procent. ČNB predikuje snižování inflace v polovině letošního roku, to ale může být lichá představa. Více než desetiprocentní inflace se u nás může „zabydlet“ dost dobře na celý tento rok. V tomto případě může ČNB v březnu dále přistoupit k dalšímu zvyšování sazeb nad úroveň pěti procent. V tuto chvíli ale bankovní rada nemusí hlasovat již tak „jednoznačně“ jako doposud. Bude probíhat velká diskuze,“ říká Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Inflace za leden 2022 meziročně dosáhla na 9,9 procenta, ani tam se ale nemusí zastavit. Podle Vevrky je zde riziko války v Evropě a stále velmi uvolněná měnová politika ze strany ECB. Malá zemička v centru Evropy se svými vyššími sazbami máloco v širším kontextu Evropské ekonomiky změní. ČNB může ale odvést svou práci v té problémové oblasti, kterou předchozí vláda svou fiskální politikou způsobila.