Euro by mělo stát dvacet korun, dolar patnáct. Česká koruna je podhodnocena, ukazuje Big Mac index

McDonalds

McDonalds Zdroj: Aleš Pospíšil

Big Mac menu (ilustrační foto)
McDonalds
Fast food
Fast food
Big Mac index
7
Fotogalerie

Pokud by měla Česká republika zavést euro, pak jednou ze zásadních otázek je převodní kurz. Zatím je totiž naše měna vůči euru výrazně podhodnocena, stejné je to vůči dolaru. Výše uvedené vyplývá z tzv. Big Mac indexu, který řeší právě oblast směnných kurzů za pomoci světoznámého burgeru. Tvrdou měnou je švýcarský frank a norské, švédské a dánské koruny.

Big Mac index zpracovává britský The Economist. Stojí na principu parity kupní síly (PPP) s tím, že v dlouhém období by se směnné kurzy měly pohybovat směrem k takovému poměru, který by vyrovnával ceny identického koše zboží a služeb ve dvou jakýchkoli zemích. Vlajkový hamburger nejznámějšího řetězce rychlého občerstvení byl pro srovnání zvolen z toho důvodu, že je všude stejný.

Cena Big Macu v ČR je 79 korun, doma v USA v přepočtu 110 korun (5,28 dolaru). Česká koruna je tak vůči dolaru podhodnocena o 28 procent. Směnný kurz tak v tomto případě svědčí v náš neprospěch. Ty úplně nejlevnější „hambáče“ mají na Ukrajině, s cenou 34 korun (47 hřiven) jde o vůbec nejlevnější Big Mac na světě.

Pokud jako výchozí měnu zvolíme euro, pak jeho „správná“ cena vychází na 20 korun. Samotný The Economist samozřejmě připouští, že nejde o dokonalý model, přesto se Big Mac index za třicet let své existence stal jakýmsi celosvětovým standardem, který se dostal i na stránky ekonomických učebnic.

Aktuální kurz CZK >>>