Jak prodat nemovitost, která je v exekuci

Zdroj: Shutterstock

K nemovitosti v exekuci se můžete dostat jako slepý k houslím. Stačí, že ji získáte v rámci dědického řízení. Co si s takovou nemovitostí počít? Můžete srovnat pohledávky a nemovitost si nechat, nebo ji prodat. Ale jakou formou? Vybrat si můžete hned ze tří možností a my vám je představíme všechny!

Jak zjistíte, že je nemovitost v exekuci?

Zdědili jste nemovitost? Než se začněte radovat, ujistěte se, že na ni není uvalena exekuce. To by vám mělo být sděleno při dědickém řízení, ale ověřit si to můžete i sami v katastru nemovitostí. Pokud na nemovitosti exekuce je, zjistíte v katastru i její číslo, které má jasně danou strukturu a může vypadat třeba takto: 113 EX 1543 / 15-34. To první trojčíslí představuje číslo exekutora, resp. Exekutorského úřadu. Na něj se můžete obrátit, abyste zjistili podrobnější informace o exekuci.

Možnosti, jak prodat nemovitost v exekuci

Dražba: Nemovitosti v exekuci končí nejčastěji právě v dražbě. U té je sice výhoda, že s ní nemáte žádné starosti, ale na druhou stranu je důležité počítat s tím, že se nemovitost může prodat pod cenou. Když se ale jedná o lukrativní nemovitost v žádané lokalitě (Středočeský kraj, Praha, Brno…), může se nemovitost prodat i nad tržní cenou. To je ale něco, co u dražby nemovitostí v exekuci nikdy dopředu nevíte.

Výkup: Tohle je asi nejelegantnější varianta, jak se zbavit nemovitosti v exekuci snadno, rychle a bez starostí. Investiční společnosti, které se zabývají výkupem nemovitostí, od vás dokážou odkoupit nemovitost už za 24 hodin. Vyřídí za vás veškerou administrativu, a vy tak nemáte žádné starosti. Zadáte objednávku, počkáte na cenovou nabídku a stanovení podmínek a pak už stačí jen chvilka a žádná exekuce už vás nemusí trápit.

Prodej nemovitosti vs. její výkup. Jaký je v tom vlastně rozdíl? Zatímco při prodeji nemovitosti jednáte s přímým kupujícím, u výkupu nemovitost koupí investiční společnost, která se výkupem zabývá. Výhodou výkupu je rychlost celé záležitosti.

Prodej nemovitosti v exekuci

Třetí možností, jak se zbavit nemovitosti v exekuci, je její prodej. Je ale potřeba počítat s tím, že nemovitosti v exekuci se prodávají levněji, prodejní cena se většinou pohybuje na 2/3 tržní ceny.  

Pokud se rozhodnete jít touto cestou, svěřte prodej nemovitostí v exekucido rukou odborníků, kteří přesně vědí, jaké náležitosti je potřeba u nemovitosti v exekuci obstarat.

Než se pro prodej rozhodnete, musíte si obstarat souhlas exekutora. Jeho podmínkou k udělení souhlasu bude, že před převodem nemovitosti na katastru nemovitostí se uhradí dlužná částka.