Kdo si letos vydělá přes milion korun? Na tuto metu už nemusejí dosáhnout jen manažeři

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Na roční příjem milion korun dosáhne podle analytiků stále více lidí. Nejvyšší mzdy pobírají členové vrcholového managementu velkých a úspěšných firem, ale díky vysokému tempu růstu platů mohou v tomto roce přes milion vydělat i obchodníci, projektoví manažeři nebo odborníci v oblasti financí. Upozorňuje na to poradenská firma McROY.

Celkové roční hrubé mzdy vrcholových manažerů se pohybují spolu s bonusy i vysoko nad hranicí milionu korun. Stále častěji této příčky dosahují i pracovníci středního managemetu a zaměstnanci na jiných pozicích. „Milion si mohou vydělat i lidé mimo řídicí funkce, například IT vývojáři a programátoři,“ řekl Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Letos mohou pokořit milionovou roční mzdu také odborníci v řízení a plánování výroby, v logistice, nákupu a inženýrství, dobří advokáti, špičkoví lékaři či projektoví manažeři napříč obory. Pod hranici milionu se nedostanou ani zkušení odborníci na finančních pozicích. Obchodníci nebo vedoucí týmů nemají většinou vysoký plat fixní, ale závisí na jejich výsledcích.

„Lidé obvykle bývají na svém kariérním vrcholu, když je jim okolo padesáti let. V tomto věku lze také očekávat nejvyšší příjem,“ uvedl Surka. 

Výše mzdy ovšem odpovídá také podmínkám v celém regionu. V Praze si zkušený pracovník zodpovědný za finance vydělá až dvakrát více než na stejné pozici v menší obci daleko od krajského města.