Zvýšení mzdy letos očekává téměř každý druhý zaměstnanec v Česku, uvádí průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pracovníci hledí do nového roku s optimismem. S ohledem na dobré finanční výsledky zaměstnavatelů téměř polovina zaměstnanců očekává, že dostane v roce 2018 přidáno.

Zlepšení ekonomické situace očekává 64 procent dotazovaných v šetření české pobočky personalistické společnosti Randstad. Téměř tři čtvrtiny respondentů průzkumu uvádí, že si jejich zaměstnavatel v roce 2017 počínal ekonomicky lépe než v roce 2016 a celých 80 procent očekává, že finanční výkonnost jejich zaměstnavatele bude v roce 2018 ještě lepší než v roce 2017.

To je mimo jiné důvod, proč se oproti loňskému roku zvýšilo i očekávání zaměstnanců, že se v letošním roce dočkají nárůstu mzdy nebo bonusů. Zvýšení mzdy v letošním roce očekává celkem 46 procent zaměstnanců a 50 procent předpokládá, že na konci fiskálního roku svého zaměstnavatele obdrží jednorázovou finanční odměnu.

„Růst mezd stále není zdaleka u konce. Mzdy loni rostly v některých odvětvích i v desítkách procent, zejména tam, kde byly platy velmi nízké, zároveň ale rostly ceny zboží a služeb. Z průzkumu vyplývá, že na prvním místě je pro zaměstnance plat – čím více se pohybuje pod celostátním průměrem, tím více,“ upozorňuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka firmy Randstad.

Průzkum se zaměřil i na schopnost respondentů udržet si dobrou pozici na trhu práce. „Velká většina zaměstnanců cítí vlastní zodpovědnost za udržení své zaměstnatelnosti. Celkově to v průzkumu tvrdí 83 procent dotazovaných Čechů,“ dodává Honsová.

„Vzhledem k rychlosti rozvoje prakticky všech oborů trhu jde o velmi důležitou otázku. S nástupem nových technologií se inovují procesy, některé profese zanikají a jiné zase vznikají. Pokud lidé chtějí udržet krok, musí investovat do svého průběžného vzdělávání. A to často sami – 87 procent respondentů průzkumu totiž chápe, že zaměstnavatel bude podporovat jejich osobní rozvoj, pouze pokud to bude odpovídat jeho vlastním podnikatelským cílům,“ dodává Alžběta Honsová.