Kolik na zrušení superhrubé mzdy vydělá kuchař, úředník či policista?

Kolik vyděláte na zrušení superhrubé mzdy? (ilustrační foto)

Kolik vyděláte na zrušení superhrubé mzdy? (ilustrační foto) Zdroj: Raiffeisenbank

Měsíční úspora_superhrubá mzda
Měsíční úspora_superhrubá mzda
3
Fotogalerie

Při zrušení superhrubé mzdy si zaměstnanci finančně polepší i o desetitisíce korun za rok, přestože budou mít stále stejně vysokou hrubou mzdu. Podívejte se na příklady – na grafice v naší galerii uvidíte, kolik ušetří konkrétní třeba učitel, hasič či záchranář.

Daň z příjmu fyzických osob se i v letošním roce počítá nikoliv z hrubé mzdy sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, ale ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda zvýšená o povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance (v souhrnu 33,8 procenta).

Poslanci se nyní dohodli na zrušení institutu superhrubé mzdy a výpočtu daně z příjmu fyzických osob od příštího roku z hrubé mzdy, a to od roku 2021.

„Návrh počítá se zavedením sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 procent počítané z hrubé mzdy. Druhá zvýšená sazba ve výši 23 procent nahradí tzv. solidární přirážku. Touto sazbou budou daněny příjmy nad 141 764 korun měsíčně, což odpovídá 4násobku průměrné hrubé mzdy v roce 2021. Cílem je, aby nová úprava daní platila od 1. ledna 2021. Daňový balíček nyní míří do Senátu,“ komentuje Michal Žurovec, tiskový mluvčí Ministerstva financí ČR.

„Zrušit superhrubou mzdu a tím zjednodušit a zprůhlednit daňový systém je jedním ze závazků programového prohlášení vlády. Pro nízko a středně příjmové zaměstnance chceme zavést 15procentní sazbu daně z příjmů, která se bude nově počítat z hrubé mzdy. Oproti stávajícímu efektivnímu zdanění ve výši 20,1 procenta se tak jedná o snížení daně o čtvrtinu. Tyto peníze zůstanou více než 4 milionům zaměstnanců na výplatních páskách. Podpoříme tím jejich chuť utrácet, což pomůže znovu roztočit kola české ekonomiky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Poslanci schválili i zvýšení daňové slevy na poplatníka. Ta je nyní 24 840 korun ročně. Dle nového návrhu by se měla rovnat průměrné hrubé mzdě za předminulý rok. Podle předkladatele poslance Mikuláše Ferjenčíka by v roce 2021 sleva činila 34 125 korun.

Kalkulačka čisté mzdy 2020 >>>

Změna výpočtu přináší výraznou z příjmu fyzických osob. Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá tato skutečnost vliv.

Podívejte se do galerie, kolik ušetříte na zrušení superhrubé mzdy. Jedná se o modelové příklady poplatníka, který podepsal prohlášení poplatníka. Výpočet počítá se stávající částkou 24 840 korun. 

Měsíční úspora_superhrubá mzdaMěsíční úspora_superhrubá mzda|MF ČR

Měsíční úspora_superhrubá mzdaMěsíční úspora_superhrubá mzda|MF ČR