MF: K paušální dani se nově přihlásilo 22 300 živnostníků

Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: Profimedia

Ke dni 12. ledna 2022 obdrželo Ministerstvo financí, resp. Finanční správa, zatím zhruba 22 300 nových oznámení ke vstupu do paušálního režimu daně pro rok 2022. Podle kvalifikovaného odhadu MF bude letos paušální daň využívat přes 80 tisíc živnostníků.

Od ledna loňského roku již bylo doručeno celkem 102 802 oznámení. Jak uvedlo MF mnozí žadatelé o paušální režim však byli zamítnuti z důvodu nesplnění podmínek, ukončili v loňském roce svou živnost, nebo se rozhodli pro tento rok v paušální dani nepokračovat. Vyřazena byla také řada duplicitních podání.

"Počet aktivních uživatelů paušální daně pro letošní rok tak podle kvalifikovaného odhadu MF přesáhne 80 tisíc. Konečná čísla budou nicméně známa teprve poté, co Finanční správa prověří všechna nová oznámení ke vstupu a zaeviduje všechna vystoupení z paušálního režimu. Mnohé přihlášky k paušální dani navíc ještě stále v těchto dnech mohou dorazit se zpožděním poštou. V loňském roce platilo daně a odvody pojistného paušálně průměrně kolem 65 tisíc živnostníků," uvedl Tomáš Weiss, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Čísla se v průběhu roku navíc měnila v návaznosti na nové živnostníky, kteří mají při zakládání své živnosti možnost vstoupit do paušálního režimu daně kdykoliv během roku, a také s ohledem na odcházející paušalisty například v důsledku překročení hranice pro osvobození od DPH či zrušení živnosti v průběhu roku.

„Očekávaný nárůst aktivních paušalistů na počet přesahující 80 tisíc považuji za potvrzení funkčnosti tohoto modelu, který má za sebou pilotní rok provozu. Samozřejmě je třeba vnímat, že jsme v ekonomicky složité a nejisté době přetrvávající pandemie, v níž může u drobných podnikatelů stále převládat větší konzervativnost. Jsem nicméně přesvědčen, že budoucnost paušální daně je především v jejím rozšíření pro podnikatele s ročními příjmy až do dvou milionů korun. Pokud se nám tato výjimka v oblasti plátcovství DPH povede na evropské půdě dojednat včas tak, aby mohl dvojnásobný příjmový limit platit pro registraci k DPH i pro paušální daň už od příštího roku, věřím, že to bude pozitivní impuls pro další desítky tisíc nových uživatelů paušální daně,“ okomentoval letošní zájem o paušální daň ministr financí Zbyněk Stanjura.