Mzdy v Česku stouply v průměru za poslední dva roky o 11,8 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Depositphotos

V podnikatelské sféře vzrostl v roce 2010 medián hrubé měsíční mzdy meziročně o  2,3 procenta
2
Fotogalerie

Mzdy v průměru v Česku za poslední dva roky, tedy v době pandemie koronaviru, stouply o 11,8 procenta. Vyplývá to z dat platového portálu Platy.cz, který vychází z dotazníků více než 40 tisíc zaměstnanců v Česku. Růst se týkal všech regionů. Nejmenší byl v Praze, která ale zůstává na špici ve výši celkové mzdy.

Porovnání jednotlivých věkových kategorií přináší klasické rozložení s vrcholem o 13 procent u lidí v rozmezí 35 až 44 let, kteří začínají zúročovat získané zkušenosti a nastupují často na výkonné manažerské pozice nebo vysoce odborné pozice. Ostatní věkové kategorie se dočkaly poměrně vyrovnaného nárůstu o deset až 11 procent.

Největší nárůst portál Platy.cz zaznamenal ve zdravotnictví, a to o 14 procent. V celkové částce se projevily i mimořádné odměny a bonusy za nadstandardní a rizikové výkony v době pandemie. Dalšími v pořadí jsou pojišťovnictví a školství, věda a výzkum, kde v porovnání se stavem před pandemií vzrostly příjmy o 13 procent, dále pak retail (o 12 procent).

Z pohledu jednotlivých profesí si nejvíce polepšili IT odborníci. Percentuální nárůst byl ale podle údajů Platy.cz největší u pozice asistent finančního kontrolora (o 36 procent), vedoucí úseku prodejny a daňový poradce (obojí o 33 procent).

Z porovnání nárůstu v jednotlivých krajů České republiky vyšel nejlépe ten Královéhradecký s navýšením o 14 procent. Ve většině krajů rostly mzdy o deset a více procent, výjimkou je kraj Zlínský (o devět procent) a Praha (o pět procent). V Praze je ale nejvyšší celková mzda, zaměstnanci si zde vydělají v průměru 48 400 korun. Na Prahu se stále více dotahuje Jihomoravský kraj (43 900 korun), kde průměr táhne nahoru Brno.