Nabídka volných míst začíná stagnovat, tvrdí odborníci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ceny stavebních prací zdražují
3
Fotogalerie

U příležitosti akce Profesia days se zúčastnění odborníci shodli, že i když se nezaměstnanost do konce roku ještě bude udržovat na minimálních hodnotách, v příštím roce nabere růstový trend. Proto je pro ty, kteří uvažují o změně práce, ten pravý čas.

Data Úřadu práce uveřejněná na začátku října ukázala, že nezaměstnanost v České republice se již třetí měsíc v řadě drží na minimální hodnotě 2,7 procenta a je nejnižší v EU. Podle analytiků již nemá kam dál klesat, i když je možné, že v říjnu se může ještě nepatrně snížit. Opadá ale zájem firem o další zaměstnance, zastavil se růst nabídky volných míst.

„Zpomalování ekonomiky se zatím na trhu práce příliš neprojevuje,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Nabídka volných míst stále přesahuje počet reálně volných lidí na trhu práce, a nic na tom nezměnil ani nástup čerstvých absolventů. Klesá ale poptávka po nových zaměstnancích, zvláště v průmyslu. A lze očekávat, že s přelomem roku se začne zvedat i nezaměstnanost.“

Lidé, kteří hledají lepší uplatnění, mají ale ještě stále šanci profitovat z nedostatku zaměstnanců. Nejžádanější jsou stavební a montážní dělníci, chybí také pomocné síly ve výrobě i gastronomických a ubytovacích službách, kvalifikovaní řemeslníci a IT specialisté. Obecně největší poptávka je po lidech v technických oborech, ale i po lékařích a učitelích.

Bez zaměstnání jsou v současné době převážně lidé s nízkou kvalifikací a se základním nebo nedokončeným vzděláním, více než třetina je ve věkové kategorii nad 50 let.