Nezaměstnanost podle odhadů v červnu klesla na 4,0 procenta

úřad práce (ilustrační foto)

úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

úřad práce (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Nezaměstnanost v červnu podle odhadů analytiků dále klesla na čtyři procenta z květnových 4,1 procenta. Důvodem je rostoucí ekonomika, v plném proudu je navíc sezonní zaměstnávání, například v gastronomii, zemědělství nebo stavebnictví. Úřad práce zveřejní údaje 12. července.

„Nezaměstnanost by měla v červnu zase o kousek klesnout a dosáhnout hodnoty 4,0 procenta,“ řekl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Trh práce již podle něj naráží na své limity. O pracovníky je nouze, což tlačí na velmi rychlý růst mezd, dodal.

Červen poskytuje dostatek sezonních prací, ale na pracovním trhu se ještě neobjevili čerství absolventi škol, doplnil analytik Komerční banky David Kocourek. Navíc současný ekonomický růst a nedostatek pracovní síly podle něj pravděpodobně nedovolí růst ani sezonně očištěnému ukazateli.

Situace na trhu práce se dále vyostřuje, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Nezaměstnaných ubývá, zatímco volných pracovních míst je stále více. Stále vznikají i sezonní místa, takže by podle něj brzy neměl překvapit pokles nezaměstnanosti pod čtyři procenta.

Trh práce vykazuje známky přehřívání, dodal analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Průmyslníci se kvůli nedostatku vhodné pracovní síly potýkají s rostoucím objemem nedodělků. Zejména v oblastech průmyslových zón klesla míra nezaměstnanosti na minima. „V ČR nadále nenajdeme jediný okres, v němž by míra nezaměstnanosti převyšovala deset procent, což je historicky bezprecedentní situace,“ poznamenal.