Letní brigády: Čas přidat ruku k dílu a naplnit si peněženku

Typickou letní brigádou je točení znrzliny.

Typickou letní brigádou je točení znrzliny. Zdroj: Foto: scom, ara

...
Sběr nejrůznějšího ovoce je oblíbenou zahraniční brigádou. Než ale vycestujete, zjistěte si, co vás opravdu na místě čeká.
Ideální výplata za vaše brigádničení je do 10 tisíc Kč
Prodej zmrzliny je oblíbenou letní brigádou.
5
Fotogalerie

Sezona letních brigád je tu. Většina firem začíná počátkem května nabízet brigádnické pozice. Zájem je ze strany uchazečů vyšší než v loňském roce. Největší poptávka je po práci v administrativě, nejméně žádané jsou naopak manuální práce. Pracující se letos mohou těšit na vyšší odměny – hodinová sazba meziročně vzrostla napříč všemi regiony.

Typicky letní brigády se týkají především firem, které hledají zástupy za dovolené, prodavače, shání vedoucí, instruktory či zdravotníky na dětské tábory, výpomoc na zahrádky do gastronomických provozů, apod. Na druhé straně jsou firmy, které pracovníky hledají stabilně, například průmysl a výroba. „Dle našich zkušeností se vyplatí hledat letní brigádu ideálně od poloviny května. Jde o dobu, kdy u nás společnosti začínají brigádníky poptávat, a navíc se objevují nejatraktivnější pracovní pozice,“ uvádí Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment, a dodává: „S ohledem na dnešní trh práce se samozřejmě dá nalézt práce i na poslední chvíli, brigádníci už ale mají omezenější výběr.“

Zatímco nabídka brigádnických míst je srovnatelná s loňskem, zájem ze strany uchazečů je vyšší. Zvýšenou poptávku agentury pak očekáváme po především po zkouškovém období, kdy si studenti začnou hledat přivýdělek na léto. Středoškolští studenti obvykle preferují brigádu na jeden měsíc, vysokoškoláci jsou ale většinou ochotni pracovat celé prázdniny.

Manuální práce nelákají

Největší poptávka po brigádnicích letos dle Tomáše Surky, managing partner v personálně-poradenské společnosti Devire, panuje ve výrobě, logistice, stavebnictví a ve službách. Největší zájem je naopak o práci v administrativě, HR nebo financích. Brigády ve výrobě, zemědělství či stavebnictví moc netáhnou a je poměrně složité obsadit. „Není to dáno horšími finančními podmínkami, naopak, mzda na administrativních a dělnických pozicích se prakticky neliší. Studenti se ale i o prázdninách chtějí věnovat práci v oboru, který studují,“ komentuje situaci Jitka Součková.

Brigáda přes sítě

Kdo letos hledá brigádu, neměl by se omezit pouze na pracovní či inzertní portály nebo mobilní aplikace. „Nově doporučujeme využít i Facebook, a to hned ze dvou důvodů. Účinným nástrojem jsou na něm nejrůznější skupiny, kde se sdružuje cílová skupina uchazečů, a personalisté vědí, že je v nich najdou. V minulém roce byla také spuštěna nová funkce pro vystavování nabídek práce/brigád, s pomocí které mohou firmy umisťovat své inzeráty veřejně za stránku,“ radí Daniel Hrtáň, jednatel Fajn-brigady.cz.

Odměny rostou

Hodinová sazba meziročně vzrostla napříč všemi regiony ČR, nejvíce však ve Zlínském kraji, kde došlo k nárůstu až o 20 procent. Na letních brigádách si tak mohou studenti letos vydělat v průměru 100-150 korun za hodinu. Stále jsou však patrné regionální rozdíly. Nejvíce si lidé vydělají v Praze, a to až 250 korun za hodinu. V Brně potom dle konkrétní pracovní pozice 100-170 korun, v Ostravě 90-150 korun a na Zlínsku i Liberecku do 130 korun za hodinu.

Paradoxem ale je, že právě v letních měsících jsou odměny pro brigádníky nejnižší. Podle Daniela Hrtáně firmy nabízejí nejvyšší mzdy v období listopadu, naopak během léta sazby klesají – pravděpodobně je to z důvodu, že poptávka po přivýdělcích je vyšší.

Smlouva je nutností

Brigádníci jsou zpravidla najímaní na dohodu o pracovní činnosti (DPČ – nad 300 hodin/rok) nebo dohodu o provedení práce (DPP – do 300 hodin/rok). Ze strany firmy je určitě potřeba, aby si dala pozor na platnost smluv a u určitých pozic hmotnou odpovědnost svých pracovníků. Důležité je také dohlédnout na počet odpracovaných hodin, aby byl v souladu s dohodnutými podmínkami i zákonem.

Ze strany brigádníka je nutné, aby dbal na podepsání smlouvy, protože bez ní není dohoda platná. „Pokud si navíc bude chtít vzít volno, je lepší s tím seznámit zaměstnavatele už při počátku spolupráce, ať s tím počítá,“ říká Hrtáň a dodává: „Co se týká odměny, tak se bere za výhodnější DPP, protože ze mzdy se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, jestliže měsíční výdělek nepřesáhne 10 000 korun. Je tak lepší volbou i pro firmy, protože je to méně administrativně náročné.“