Pojištění invalidity čím dál více ovlivňují psychická onemocnění

Úzkost či deprese není "vymyšlený problém"

Úzkost či deprese není "vymyšlený problém" Zdroj: ryan melaugh CC BY 2.0

Úzkost či deprese není "vymyšlený problém"
2
Fotogalerie

Dnešní uspěchaná doba má za následek to, že někteří jedinci tlak neunesou a stres má vliv na jejich zdraví. Jak duševní, tak tělesné. Na náš zdravotní stav má pochopitelně vliv i psychika. Psychické poruchy jsou vážným společenským a ekonomickým problémem, postihují značné množství lidí a léčba bývá dlouhodobá a nákladná.

Pro životní pojištění jsou psychické diagnózy jako deprese, schizofrenie, úzkosti obzvlášť obtížnou oblastí. Velká spousta z nich je totiž neléčitelná. „Složitost psychických onemocnění, která jsou často doprovázena zvýšenou nemocností, vedou k tomu, že životní pojišťovny v případě pojištění invalidity mají psychická onemocnění ve výlukách,“ říká Ivana Brabcová, analytička životního pojištění Broker Consulting.

Těžkou formou určité duševní poruchy dnes trpí přibližně čtyři procenta populace. Psychiatra podle statistik během života vyhledá každý třetí člověk na světě. Proto bychom měli věnovat pozornost i pojištění zahrnující organické duševní poruchy i poruchy chování.

Je mezi pojišťovnami v případě pojištění invalidity nějaký rozdíl při výplatě plnění?

I psychická onemocnění mohou vést k částečné invaliditě, někdy i k invaliditě trvalé. Proto mohou mít psychické problémy úplně stejné finanční důsledky jako třeba úraz, který znemožní pracovat.

„U životního pojištění věnujte pozornost výlukám, pojišťovny zpravidla v případě onemocnění duševní poruchou nebo psychickým onemocněním nevyplácejí pojistné plnění. Některé pojišťovny plní ze všech tří stupňů invalidity za organické duševní poruchy (diagnóza F00 – F09), ale z důvodu duševní poruchy a poruchy chování (F diagnózy) plní jen v případě invalidity 3. stupně. Rozhodně se tak nevyplácí mít nejlevnější pojištění, ale je potřeba pozornost věnovat také kvalitě sjednaného rizika,“ radí Ivana Brabcová.

Především vrcholoví manažeři, kteří mají vysoké příjmy, by měli věnovat pozornost pojištění proti riziku poklesu příjmů. Jsou totiž skupinou s velkou stresovou zátěží, a právě na ně mohou psychická onemocnění dolehnout.