Pracovní inzeráty: jaké jsou nešvary firem?

úřad práce (ilustrační foto)

úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

úřad práce (ilustrační foto)
Úřad práce
Oprava automobilu
4
Fotogalerie

Uvádí se, že teď je nejlepší doba na změnu zaměstnání. Možná proto sledujete nabídku volných míst.

Inzeráty firem jsou mnohdy celkem zapeklité. Není přesně uvedena mzda (rozmezí je třeba i 15 tisíc, nebo údaj úplně chybí), inzeráty se často opakují. Jaké jsou nešvary firem?

Plat je záhadou

Z inzerátu vyčtete téměř vše o tom, čeho se bude vaše zaměstnání týkat, kde jej budete provádět, jaké jsou na vás požadavky. Vynechána je ale jedna z nejpodstatnějších informací, a to, jak budete za práci ohodnoceni.

Podle webu odbory.info je to ale docela běžná praxe. Z pozice uchazeče je docela nepříjemné jít na pracovní pohovor s neznalostí výše platu. Nemáme totiž vůbec tušení, v jaké platové realitě se firma pohybuje. Pak může přijít zapeklitá otázka: jaký byste si představovali plat? Uchazeč v tuto chvíli vůbec netuší a bojí se, aby neřekl málo, a nebo zase naopak moc a díky tomu o práci nepřišel.

„Nešvar ale drží dosud pevně v návycích personalistů, či různých HR manažerů. Příkladem z praxe je, že například na pracovním portálu Jobs.cz nyní visí kolem 20 000 pracovních nabídek. Ačkoliv mzdu v inzerátu odtajňuje stále více společností, pořád to ještě není standardem u všech – ani ne u poloviny,“ uvádí odbory.info.

Z jakého důvodu ale firmy mzdu neuvádí?

Firmám musí být jasné, kolik budou za práci zaměstnanci platit, a přesto částku do inzerátu neuvedou. Proč? Protože to stále není běžný standard. Spíše bývalo zvykem mzdu tajit a to stále přetrvává. Mzdy se ale drží pod pokličkou i v rámci firmy. Dost často nemáte tušení, kolik bere váš kolega.

Dále je tu fakt, že mzda připravená pro nového zaměstnance je vyšší než ta, kterou dostává zaměstnanec současný na té samé pozici. A firma se pochopitelně obává „vzpoury“. Proto mzdu v inzerátu raději neuvede. Dále můžeme příčinu hledat ve výše zmíněném vyjednávání o platu. Personalista vám jednoduše nabídne nižší plat, než by mohl a smlouvá s vámi.

Každopádně neuvedením platu dává firma novému uchazeči podle serveru Jobs.cz najevo, že na pozici jsou důležitější zkušenosti a znalosti a o mzdě se dá ještě diskutovat.

Odmítli vás, ale inzerát je znovu vystaven

I to se může stát. A to i přesto, že vám například řekli, že místo je již obsazené. Nemusíte si to hned brát osobně. Sice se může stát, že jste se podle nich na pracovní pozici nehodili, jsou ale i jiné důvodu. Vybraný člověk jim třeba na poslední chvíli odřekl a nenastoupil, nebo se neosvědčil a propustili ho ve zkušební době. Nebo se mu ve firmě nelíbilo, a odešel sám.

Důvodem může být i to, že firma na danou pozici potřebuje více pracovníků. Nebo je vysvětlení úplně jednoduché: personalista prostě inzerát zapomněl smazat, proto se objevil znovu.

Můžeme inzerátům věřit?

Může se stát, že v inzerátu je uvedeno, že jde o pracovní poměr na dobu neurčitou. Na pohovoru se ale dozvíte, že dostanete smlouvu jen na určito. To vás samozřejmě rozladí a berete to jako klamnou informaci.

Uvádět stoprocentně pravdivé informace je však pro firmy velmi důležité. „Upřímně řečeno: český rybníček je poměrně malý. Jakmile by se mezi lidmi rozkřiklo, že informace uvedené v inzerátu nesedí, firmě to citelně pošramotí pověst. Seriózní zaměstnavatelé se tomu tedy pochopitelně snaží vyhnout. Bohužel však není v našich silách na Jobs.cz ručně kontrolovat a ověřovat všechny vystavené inzeráty, podobné to bude zřejmě i na jiných serverech, které práci nabízejí. Vždy je proto dobré – v případě připomínek, či zjištění závažných nedopatření či dokonce podvodného jednání správce serveru kontaktovat. Pomůže to nejen vám při dalším hledání, ale i dalším lidem,“ radí Jana Kutarňová z Jobs.cz.