Prosincové výplaty důchodů: Kvůli vánočním svátkům se posunou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Projekt Plníme přání seniorům
2
Fotogalerie

Stejně jako v předešlých letech dojde kvůli svátkům k posunu výplat důchodů. Možná byste čekali, že se důchody opozdí. Naopak. Přijdou vám dříve.

Pokud vám má být důchod vyplacen 24. prosince, přijde vám o den dříve. Důchody s termínem výplaty 22. prosince vyplatí Česká správa sociální zabezpečení (ČSSZ) o dva dny dříve, tj. v pátek 20. prosince, důchody s výplatním termínem 20. prosince o den dříve, tedy ve středu 19. prosince.

Výjimkou budou důchody vyplácené 2. ledna

O den později mohou být na účet připsány důchody, které se vyplácí 2. ledna. Přijdou vám tedy až třetího. Důvodem je to, že prostředky, které potřebuje ČSSZ čerpat na výplaty důchodů, může úřad čerpat až ve čtvrtek 2. ledna. ČSSZ nemá možnosti, jak ovlivnit rychlost mezibankovních operací mezi ČNB a jednotlivými bankami.

Důchod vám vyplácí pošta?

Jestliže máte splatnost důchodů 2. ledna a jsou vám vypláceny Českou poštou, žádná změna se vás nedotkne. To samé platí pro klienty, kteří dostávají důchody na účet vždy 4. a 6. den v měsíci

Změna výplatních termínů se týká pouze dávek důchodového pojištění, tedy důchodů starobních, invalidních a pozůstalostních.