Průzkum: Letos chce ukončit činnost už každý třetí podnikatel

bankrot

bankrot Zdroj: profimedia.cz

S ohledem na nejnovější vývoj situace a další vládní opatření proti šíření nemoci covid-19 plánuje letos ukončit činnost každý třetí podnikatel. Vyplývá to z průzkumu, který společnosti Lidya uskutečnila 22. až 26. února 2021 mezi 315 podnikateli a firmami do patnácti zaměstnanců.

V průzkumu, který Lidya provedla loni v září, tedy na počátku druhé vlny, predikovalo svůj konec pouze 12 procent respondentů. "Je vidět, že řada podnikatelů a malých firem vyčerpala rezervy již v prvních vlnách restrikcí a jelikož je řada sektorů prakticky už rok výrazně omezena, nemají kde brát peníze na pokračování v činnosti. Státní kompenzace se čím dál více ukazují jako nedostatečné a řada podnikatelů na ně nedosáhne," uvedl ředitel české pobočky Lidye Libor Vaníček.

V loňském roce více než 70 procent podnikatelů zaznamenalo propady v tržbách proti roku 2019. Banky často zpřísnily podmínky a pečlivě si vybírají, komu půjčí. Se splácením svého úvěru má podle průzkumu nyní problém až 28 procent podnikatelů. Více jak 32 procent z dotazovaných nemá v tuto chvíli žádné peníze na vytváření si vlastních rezerv.

Zatímco v loňském únorovém průzkumu uvádělo 58 procent respondentů jako účel úvěru investici do rozšíření nemovitosti a technologií, v letošním průzkumu více než 32 procent jako účel úvěru označilo překlenutí dočasného nedostatku provozní hotovosti.