Průzkum: Mladí lidé by si na dovolenou nepůjčili

Dovolená (ilustrační foto)

Dovolená (ilustrační foto) Zdroj: Yespojistení.cz

.
2
Fotogalerie

Pro 94 procent Čechů ve věku 18 až 30 let je nepřijatelné, že by se kvůli dovolené zadlužili. Pokud se domácnosti mladých dostanou do finančních potíží, první na čem by šetřili, jsou právě výdaje na dovolenou nebo výlety. To vyplynulo z průzkumu pro společnost Kruk.

„Když se mladí lidé dostanou do finančních potíží, omezí jako první výdaje na dovolenou a cestování, poté náklady na kulturu a zábavu, oblečení a zboží dlouhodobé spotřeby. Až jako poslední omezují mladí Češi výdaje na vzdělání a zájmové aktivity dětí,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

K omezení výdajů na dovolenou by v případě finančních problémů přistoupilo 72 procent mladých Čechů. Pouze necelé procento by si vzalo půjčku na dovolenou. Jedno procento si na dovolenou v minulosti vypůjčilo.

„Odmítání dovolených na dluh a omezení výdajů na cestování a výlety v případě nedostatku úspor svědčí o zodpovědnosti mladých lidí při řízení vlastních financí. Když už si mladí půjčují, jde v naprosté většině o hypotéky a úvěry spojené s vlastním bydlením,“ dodává Jaroslava Palendalová.

Kdo je ochotný si na dovolenou půjčit

Pokud už je mladý Čech ochotný si vzít půjčku na zaplacení dovolené, většinou jde o muže ve věku mezi 18 a 22 věkem, se základním vzděláním, který žije ve městě do 20 000 obyvatel. Obecně jsou nejvíce dovoleným na úvěr nakloněni podnikatelé, osoby samostatně výdělečně činné a studenti.

V loňském roce české domácnosti za letní dovolenou v průměru utratili 23 tisíc. V letošním roce bude toto číslo výrazně ovlivněno pandemií.