Průzkum: Pětina firem chce příští rok nabrat lidi, propouštět šest pct

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

.
.
3
Fotogalerie

Pro nadcházející rok plánuje 21 procent firem a podnikatelů nabírat další pracovníky, zatímco šest procent chce své aktuální stavy snižovat. Zbylých 73 procent obsazení pracovních pozic měnit nyní nechce. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

"České firmy zůstávají v pohledu na zaměstnanost i nadále optimistické. V kategorii středních a větších podniků jich plánuje v roce 2023 navyšovat počty zaměstnanců více než čtvrtina. A pouze tři procenta malých firem očekávají, že jim v příštím roce počet zaměstnanců poklesne," uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop. Přetrvávajícím problémem je ale podle něj nedostatek odpovídajících profilů na volná pracovní místa.

"Plánujeme deseti až dvacetiprocentní nárůst počtu zaměstnanců ve společnostech STS Olbramovice a Technik Partner,“ řekl například partner strojírenské skupiny SkyLimit Ľubomír Červeňák. "Chceme nabrat, ale bohužel není kde,“ poukázal na situaci na pracovním trhu majitel pražské firmy na hydraulické nářadí Miroslav Vybulka.

Očekávání na příští rok jsou o něco příznivější než plány firem pro poslední letošní čtvrtletí, podle kterých avizovalo 74 procent firem, že již nebudou měnit počet zaměstnanců. Více než 15 procent oslovených firem chtělo zvýšit počet zaměstnanců a devět procent plánovalo snižování.