Rodičovský příspěvek se od ledna 2024 zvýší, schválil Senát

Rodičovský příspěvek (ilustrační foto)

Rodičovský příspěvek (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Rodičovský příspěvek se od ledna 2024 zřejmě zvýší na 350 tisíc korun. Senát to ve středu schválil v rámci novely o státní sociální podpoře. Růst o 50 tisíc korun se bude týkat pouze rodičů dětí, které se narodí od počátku příštího roku, výplata příspěvku se zkrátí ze čtyř let na tři roky. Novelu, která má také mimo jiné zjednodušit komunikaci s úřady práce, nyní dostane k podpisu prezident.

Vláda navrhla zvýšení příspěvku pouze o polovinu inflace zaznamenané od posledního růstu dávky v lednu 2020 do letošního března, tedy o 16,5 procenta. Opozice neuspěla s návrhy na vyšší růst nebo rozšíření příspěvku i na rodiče již narozených dětí.

Dopady zvýšení na státní rozpočet budou činit příští rok podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zhruba 400 milionů korun. O rok později to bude 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy korun a v dalších letech 5,5 miliardy korun.

Kdo má na rodičovský příspěvek nárok a jak o něj žádat?  

Rodičovský příspěvek je určen pro matku nebo otce, včetně adoptivních rodičů, kteří se starají o nově narozené dítě. Tento příspěvek je obvykle vyplácen po uplynutí období, kdy rodič pobírá peněžitou pomoc v mateřství, což je většinou šest měsíců od narození dítěte. Pro ty, kdo nemají nárok na mateřskou (například podnikatelky, studentky, nezaměstnané matky), začíná rodičovský příspěvek ihned po porodu.

Žádost o rodičovský příspěvek podáváte na Odboru sociální podpory úřadu práce. Je důležité si pamatovat, že pokud nejprve pobíráte mateřskou, musíte o rodičovský příspěvek požádat včas, nejpozději tři měsíce před koncem mateřské, která obvykle končí asi šest měsíců po narození dítěte. Možnost žádat o příspěvek zpětně existuje, přičemž žádost lze podat osobně nebo online.