Vánoční dárek pro živnostníky: dvojnásobné výdajové paušály od roku 2019

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: e15, anna vackova

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Živnostník ještě žije. Tradiční řemesla a výroby jsou na řeckém trhu pořád, ale podnikatele dusí nové daně a odvody
živnostník
Daně, koruny
7
Fotogalerie

Živnostníci se mohou radovat, ušetří na daních 1,5 miliardy korun ročně. Změna limitů by měla platit už pro zdaňovací období roku 2019. 

Ministerstvo financí oznámilo, že podporuje zvýšení limitu pro výdajový paušál, a to na dvojnásobek současného stavu. Zatímco v současnosti podnikatelé se zdanitelným příjmem nad jeden milion korun musí uplatňovat své výdaje dokládáním jejich skutečné výše, nově se limit pro možnost uplatnění paušálních výdajů zvýší na dva miliony.

Velikost uplatnitelných paušálů v rozmezí 40 až 80 procent dle jednotlivých profesí by měla zůstat nezměněná, jejich maximální limity se s ohledem na zvýšení paušálů zdvojnásobí. Jejich výše bude tedy následující:

  • 80 procent z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného; s limitem 1 600 000 korun
  • 60 procent z příjmů ze živnostenského podnikání; s limitem 1 200 000 korun
  • 40 procent z jiných příjmů ze samostatné činnosti, s limitem 800 000 korun
  • 30 procent z příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku; s limitem 600 000 korun

Na ministerstvu předpokládají, že inkaso daně z příjmů fyzických osob tak klesne 1,5 miliardy ročně. Výpadek má být kompenzován náběhem zbývajících fází elektronické evidence tržeb (termín náběhu není jasný).

Ministryně Schillerová přiznává, že dříve byla proti tomuto opatření. Ulevuje se ale jen některým skupinám, strážkyně státní pokladny zapomněla na zaměstnance, kterým od ledna 2019 slíbila zrušení tzv. superhrubé mzdy. To se zjevně odkládá.

Využíváte výdajové paušály?