EET slaví dva roky. Podnikatelé od té doby zaregistrovali 8 miliard účtenek

EET

EET Zdroj: profimedia.cz

Úředníci Finanční správy
Restaurace Meet Beer u Hlavního nádraží
Martin Janeček
Tisková konference k Účtenkovce
Předání auta výhercům Účtenkovky
11
Fotogalerie

A výsledky? Výnos 18 miliard, zapojilo se 177 tisíc podnikatelů, většinová podpora ze strany veřejnosti a nejasný start evidence pro ty, kteří zatím evidovat nemusí.

Elektronická evidence tržeb (EET) slaví druhé narozeniny. Po dvou letech lze konstatovat, že projekt nebyl zcela dobře legislativně připraven, což dokazují výjimky z evidence a rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) z prosince loňského roku, který například zrušil povinnost registrovat tržby plynoucí z plateb kartou a odložil náběh tzv. 3. a 4. vlny.

Ani téměř po roce od verdiktu ÚS neznáme přesný termín náběhu 3. a 4. vlny, která se má zjednodušeně řečeno týkat těch podnikatelů, kteří zatím povinnost evidovat tržby nemají. Příslušná novela zákona zatím není ani v 1. čtení v poslanecné sněmovně. 

Dle aktuální tiskové zprávy Ministerstva financí vynese EET státní pokladně na DPH a dani z příjmu do konce roku 2018 celkově 18 miliard korun, což je jistě pozitivní, nárůst inkasa daní plynoucí z evidence se nicméně jeví jako nižší než očekávaný (s ohledem na růst ekonomiky). Až budou evidovat všichni, má být výnos 18 miliard ročně. 

Ministerstvo dále uvádí, že EET má dle průzkumu STEM dvoutřetinovou podporu veřejnosti (68 procent považuje toto opatření za pozitivní).

Kromě narovnávání podnikatelského prostředí a přínosu pro veřejné rozpočty jsou příznivými efekty EET také lepší zacílení kontrolní činnosti Finanční správy, což podnikatelům plnícím řádně své daňové povinnosti přináší méně administrativy v důsledku úbytku finančních kontrol tzv. naslepo, elektronizace a modernizace interních systémů firem, řešení černých výplat na „ruku“ a s tím související spravedlivější sociální politika,“ dodává ministerstvo.