Vláda pomůže i realitním makléřům

Vizualizace projektu Braník Residences developerky Ivany Tykač.

Vizualizace projektu Braník Residences developerky Ivany Tykač. Zdroj: Property & Invest Praha

Pražské Jižní Město
2
Fotogalerie

Vláda schválila návrh novely realitního zákona, který by prodloužil dobu pro prokázání odbornosti nutné pro další podnikání, jak to ukládá zákon o realitním zprostředkování. Splnění této podmínky by se posunulo z 3. září 2020 na 3. ledna 2021.

Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že ve druhé polovině roku 2020 bude již možno zkoušky, které jsou aktuálně pozastavené, znovu provozovat.

„Profese realitních zprostředkovatelů se v současné době dostala do dvojnásobně složité situace. Nouzový stav komplikuje situaci nejen v omezení podnikání jako takového, kdy obchody téměř stagnují, ale mnohým makléřům zakrátko znemožní splnit podmínku provozování této živnosti. Nebudou totiž moci absolvovat zkoušku profesní kvalifikace ve lhůtě dané zákonem, a tím prokázat odbornost nutnou pro další podnikání. Chceme jim tímto pomoci, aby se v současné nelehké situaci nemuseli zbytečně ještě více stresovat,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Návrh bude tento týden projednán ve zkráceném jednání ještě Poslaneckou sněmovnou a posléze Senátem tak, aby byla novela zákona účinná již v průběhu měsíce dubna.