Výpočet čisté mzdy v roce 2021

Zdroj: MONETA Money Bank, a.s.

Každý měsíc se vám dostane do rukou výplatní páska, ale není vám jasné, jak se účetní dobrala částky k vyplacení? Nebo zvažujete přijetí pracovní nabídky, ale chtěli byste vědět, kolik peněz vám skutečně přijde na účet? Poradíme vám, jak správně spočítat čistou mzdu.

Novinky v roce 2021

Nejspíš vám neuniklo, že došlo ke zrušení superhrubé mzdy. Zároveň se zvýšila sleva na poplatníka, ta nově činí 2 320 Kč měsíčně, což je 27 840 Kč za rok. Tápete, o jakou slevu že se jedná? Možná si vybavíte tzv. růžové prohlášení neboli Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Jestliže jste jej při uzavírání pracovní smlouvy podepsali, znamená to, že jste se přihlásili k základní slevě na poplatníka (uplatňovat ji můžete měsíčně, podobně jako například slevy na děti či na invaliditu).

V roce 2021 došlo rovněž ke zvýšení minimální mzdy, a to na 15 200 Kč, a průměrná hrubá mzda byla stanovena na částku 35 441 Kč.

Postup pro výpočet čisté mzdy v roce 2021

Do roku 2021 se výpočet čisté mzdy odvíjel od superhrubé mzdy. To byla vlastně hrubá mzda navýšená o pojištění placené zaměstnavatelem (a z ní se ještě loni vypočítávala 15% daň z příjmů). V současné době vychází výpočet čisté mzdy z té hrubé, zahrnující všechny složky odměny (základní mzdu, příplatky za práci přesčas, případné náhrady atd.).

Výpočet zálohy na daň z příjmů

Nyní přichází na řadu propočet zálohy na daň z příjmů. Postup je následující:

  • Ze základu si spočítejte 15% daň z příjmů.
  • Výslednou částku zaokrouhlete na celé koruny nahoru a získáte měsíční zálohu na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti před odečtením daňových slev.
  • Z vypočítané zálohy odečtěte měsíční slevy na dani (sleva na poplatníka a další úlevy).
  • Částka, která vám vyjde, poputuje na finanční úřad, za pracovníka ji tam zasílá zaměstnavatel.

Sociální a zdravotní pojištění

Z hrubé mzdy se vypočítává i výše sociálního (6,5 %) a zdravotního pojištění (4,5 %), které si platí zaměstnanec. O samotnou úhradu se ale starat nemusí, provede ji za něj zaměstnavatel a částku mu přitom strhne ze mzdy.

Hrubá mzda se tedy sníží o zálohu na daň po odečtení slev a o sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem. V případě uvalené exekuce se strhává další částka, a to až do hranice nezabavitelného minima. Výsledkem je čistá mzda, která vám přistane na bankovním kontě.