Ženy po mateřské jsou pro firmy nezajímavé

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

(Ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Ženy po mateřské dovolené jsou pro firmy nezajímavé, ať už z toho důvodu, že byly několik let v domácnosti a vypadly tak z pracovního kolotoče, tak také proto, že mají malé děti, o které je třeba se postarat. Ministerstvo práce a sociálních věcí se proto rozhodlo těmto matkám pomoci větší podporou dětských skupin.

Průzkum, který provedlo sdružení Byznys pro společnost mezi matkami malých dětí, ukázal, že osm z deseti žen vidí největší problém spojený s návratem do práce v nemožnosti využívat flexibilní formu práce. To je zkrácený úvazek nebo pružná pracovní doba. Další překážkou je nedostatek míst v mateřských školách.

Podle ekonomky institutu CERGE je pouze devět procent žen, které pracují na částečný úvazek. Oproti evropskému průměru je to hodně nízké číslo. Ten je totiž na třiceti dvou procentech. Tuto pro matky nepříznivou situaci potvrzuje analýza personální agentury Randstad, ze které vyplynulo, že v naší republice je aktuálně 90 procent nabídek práce na plný úvazek. Občas se najdou výjimky v podnikových službách, administrativě, IT nebo zdravotních a sociálních službách. Nalézt práci na zkrácený úvazek v oblasti výroby a průmyslu je prakticky nemožné.


Kolik dostanete na mateřské, zjistíte z kalkulačky


Co na to MPSV

I podle ministerstva práce a sociálních věcí patří ženy s malými dětmi do kategorie lidí, pro které je nejobtížnější najít vhodnou práci. Což potvrzovala už v loňském roce bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se slovy, že i přes nízkou míru nezaměstnanosti nemůže práci po rodičovské najít dvacet osm procent žen bez maturity a dvanáct procent vysokoškolaček.

Dětské skupiny

Jaroslava Němcová, nynější ministryně práce a sociálních věcí, přemýšlí nad podporou dětských skupin. Zřizovateli dětských skupin mohou být firmy, obce, kraje, neziskové organizace, vysoké školy, církve. Momentálně do těchto skupin putuje 1,5 miliardy korun. Zájem o dětské skupiny je stále větší. Na konci března tohoto roku jich bylo registrováno 600, což je dvojnásobek oproti loňskému roku.