Co vám (ne)uteklo: Firmy přijdou o dotace, PPF expanduje, šéf Škody Auto odchází...

Video placeholde
Cena transakce se po dohodě obou stran nezveřejňuje.
Další nemovitosti PPF Real Estate Holding vlastní kromě České republiky, také v Nizozemsku, Rumunsku, Velké Británii, Německu a Rusku
Polsko je po USA druhým novým trhem, na kterém začala letos společnost působit.
Společnost PPF Real Estate Holding pokračuje v expanzi na nové trhy i v diverzifikaci svého portfolia. Vstupuje nyní na polský trh - akvizicí významné administrativní budovy New City ve Varšavě.
Transakce patří mezi největší svého druhu na trhu kancelářských nemovitosti v centrálním regionu Floridy
20
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Zeměstřesení ve Volkswagenu 

Šéfovi koncernu Volkswagen Herbetu Diessovi hrozilo dlouhé týdny odvolání, a to především kvůli sporům s vlivnými odbory. Diess totiž otevřeně promluvil o tom, že VW Group musí šetřit, a to mimo jiné prostřednictvím rozsáhlého propouštění. Šéf skupiny Herbert Diess sice nakonec obhájil svůj post, přijde ale o část pravomocí. Čínské aktivity koncernu převezme dosavadní šéf značky Volkswagen Ralf Brandstätter, na jeho místo se posune nynější předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer. Kdo převezme řízení mladoboleslavské značky zatím není známé. 

Fialova vláda stopne penězovody

Byznys postavený na štědré podpoře státu začne méně vynášet. Koaliční svazek Spolu a Pirátů se STAN omezí vyplácení především provozních dotací firmám a také peněz pro agrokoncerny. Při změnách státního rozpočtu na příští rok bude nastupující vláda vycházet ze škrtů, které loni navrhovali poslanci ODS. Jde o více než dvacet opatření za osm desítek miliard korun. Více na webu E15.cz

Výdělek katolíků se snížil 

Téměř devadesát procent zisků dolů. Takový byl z pohledu české katolické církve loňský rok na burzách. Církevní investice pod hlavičkou Fondu udržitelnosti římskokatolické církve čítající více než 1,6 miliardy korun loni dokázaly klerikům vydělat něco přes 38 milionů korun – tedy o čtvrt miliardy méně než v tučném roce 2019. Výnosově církev zklamalo především agresivněji složené porftolio orientované na akcie, jemuž se po strmém růstu v roce 2019 loni příliš nedařilo.

Lépe bylo i za Grosse 

Marketingové heslo, že bude líp, neplatí. Za posledních deset let vzrostly platy o 59 procent a každý Čech si polepšil v průměru o více než 14 tisíc korun. Když se ale ve mzdách Čechů očistí všechny vlivy, jako jsou inflace či zdražování, realita je jinde. Češi si za posledních deset let polepšili na platech jen o 1,8 procenta, za loňský rok si dokonce o tři procenta pohoršili, a výhled vypadá ještě temněji. Éra Nečasovy, Sobotkovy a Babišovy vlády tak ve skutečnosti přinesla do peněženek daleko méně peněz než jejich předchůdci v letech 2000 až 2010. 

Investice bez pravidel. Češi spálili stamiliony v neregulovaných dluhopisech

Tuzemským investorům hrozí, že spálí bezmála půl miliardy korun v takzvaných podlimitních korporátních dluhopisech. Malé emise, nad kterými neexistoval takřka žádný zákonný dohled, v posledních letech spadly z 80 procent do spekulativních kategorií a přinesly s sebou několik velmi varovných příběhů. Ukazuje to velká analýza prašivých dluhopisů, kterou vypracovala finanční forenzní společnost Survelligence. Odborníci kvůli tomu volají po změně legislativy.

Burzovní index S&P 500 bude v býčím trendu i příští rok, domnívají se stratégové velkých bank

Hodnota nejsledovanějšího amerického burzovního indexu S&P 500 by měla v příštích dvanácti měsících dále růst a překonat poprvé v historii hranici 5000 bodů. Domnívají se to analytici významných bank a finančních institucí, a to i přesto že akciovými trhy v poslední době hýbou obavy z nové mutace covidu-19 a budoucích kroků americké centrální banky v souvislosti s vysokou inflací.

Český byznysmen spustil americký ropný terminál za více než šest miliard korun

Jeden ze dvou tuzemských těžařů ropy Petr Lamich dokončil obří zaoceánskou investici. Se svými obchodními partnery spustil ostrý provoz amerického ropného terminálu Wildhorse, který vyšel na 272 milionů dolarů, více než šest miliard korun. Informace o spuštění komerčního provozu zveřejnil ve čtvrtletní zprávě hlavní investor projektu, kanadská společnost Keyera, která v terminálu kontroluje devadesát procent. 

Burzovní podpultovky: Vydělejte na dividendových akciích tabákové firmy

kcie tabákových firem nepatří v posledních letech mezi drobnými investory ani fondy mezi nejvyhledávanější. Důvodem je zejména škodlivost jejich produktů a obavy z regulací ze strany států. Navzdory tomu jsou tyto společnosti schopné generovat slušné zisky a nabídnout tak svým akcionářům zajímavé zhodnocení jejich investice, zejména díky atraktivním dividendám. Jednou z takových je výrobce cigaret značek Dunhill, Rothmans, Lucky Strike, Kent, Pall Mall či Camel.

Vývoz letounů L-39NG do Vietnamu za miliardy pojistí státní společnost EGAP

První zahraniční zakázka na nové proudové letouny L-39NG, které vyvinulo a vyrábí Aero Vodochody, získala klíčovou podporu státní exportní pojišťovny EGAP. Zbrojařské firmě Omnipol, spoluvlastníkovi letecké továrny, pojistila bankovní záruky za dodávku dvanácti strojů ve vyzbrojené verzi do Vietnamu. Vývozu tak už nic nebrání. Přesnou hodnotu kontraktu EGAP s ohledem na obchodní tajemství neupřesnil. Podle informací deníku E15 dosahuje vyšších jednotek miliard korun.

Skupina PPF pokračuje v realitní expanzi. Akvizicí varšavské New City vstupuje do Polska

Investiční skupina PPF rodiny Kellnerových koupila významnou administrativní budovu New City ve Varšavě. Vstupuje tím na polský realitní trh, který v poslední době poutá stále větší pozornost investorů. Polsko je po USA druhým novým trhem, na kterém začala letos PPF působit.

GALERIE: Nemovitosti, které PPF pořídila v zahraničí:

 

Cizinci jsou jediným zdrojem pracovní síly pro průmysl. Česko je ale přestává lákat

Na jedno volné pracovní místo určené pro kvalifikované manuálně pracující připadá dnes v průměru pouze třetina až půlka uchazeče, plyne z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. A situace se má podle odborníků ještě zhoršit. „Pokud budeme vycházet z predikce ekonomického vývoje české ekonomiky a ze současných odhadů počtu chybějících pracovníků v průmyslu a stavebnictví – kolem 300 tisíc lidí, tak by se nedostatek v dalším roce měl ještě zvýšit,“ konstatuje expert na odborné vzdělávání Moravskoslezského paktu zaměstnanosti Jan Kelar.