Chceme mít nejsilnější senátorský klub i post předsedy, říká šéf ODS Fiala

Předseda ODS Petr Fiala ve volebním štábu. (3. 10. 2020)

Předseda ODS Petr Fiala ve volebním štábu. (3. 10. 2020) Zdroj: Blesk

Jako jasné vítězství liberálně-konzervativní opozice nad vládní sestavou interpretuje výsledky krajských a senátních voleb šéf ODS Petr Fiala. Strana chce několik hejtmanských postů, hodlá i udržet pozici předsedy Senátu.

Kolik postů hejtmanů se pokusíte při povolebních vyjednáváních o sestavení krajských koalic získat? Například na Královéhradecku jste zvítězili ve spojení se STAN a Východočechy.

Realisticky budeme usilovat o několik hejtmanů. Uděláme všechno pro to, abychom lidem v krajích nabídli lepší vlády. Pokud jde o vyjednávání vlád v jednotlivých regionech, budeme preferovat středo-pravicové strany, které jsou nám blízké. Je to věc krajských organizací.

Odhadnete, jak za týden dopadne souboj o Senát?

Doufáme, že udržíme post předsedy Senátu. Uděláme všechno pro to, abychom po druhém kole voleb do horní komory parlamentu měli nejsilnější senátorský klub.

Mohou výsledky krajských voleb ohrozit stabilitu menšinové vládní koalice ANO a ČSSD, kterou drží u moci KSČM? Jak socialisté, tak komunisté zaznamenali debakl.

To se neodvažuji odhadovat. I když vládní koalice tyto volby zcela zjevně prohrála, většinu křesel v Poslanecké sněmovně stále má.

Jak budete jako ODS dál postupovat? Do sněmovních voleb zbývá rok.

Liberálně-konzervativní opoziční síly tyto volby jasně vyhrály a s tím budeme dál pracovat. O tom, jak budeme postupovat v celostátní politice do sněmovních voleb v příštím roce, se veřejnost dozví do letošních Vánoc. To jsem slíbil, platí to.