Babišovo ANO zřejmě narazilo na své limity, hodnotí výsledek voleb politolog

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

I přes to, že se hnutí ANO řadí mezi vítěze voleb, výsledek není oslnivý, říká politolog Daniel Kunštát. „Babišovo hnutí ANO dost možná narazilo na své politické a voličské meze růstu. Nepředpokládám totiž, že by společenské, ekonomické a politické klima někdy mohlo být pro nějaký budoucí fenomenální volební úspěch ANO příznivější, než je tomu dnes,“ říká v rozhovoru pro web INFO.cz. 

Co mohou výsledky víkendových voleb znamenat pro budoucnost české politiky?

Pro celostátní politiku nepředstavuje výsledek komunálních voleb žádný impuls k nějakým fatálním změnám, respektive v základních konturách „velké“ politiky se nic podstatného nezmění a bezprostředně vlastně ani změnit nemůže. V zásadě jsme svědky klasického schématu: měřeno celostátní politikou, ve volbách druhého řádu uspěly spíše opoziční subjekty, zatímco vládní (či pseudovládní) strany buď propadly (ČSSD, KSČM), nebo zaznamenaly takový spíše relativní úspěch, nebo „úspěch neúspěch“ (ANO).

Právě s neúspěchem „vládních“ stran souvisí i případný budoucí dopad komunálních voleb na národní politickou scénu. Předpokládám, že jak uvnitř sociální demokracie, tak uvnitř KSČM se rozeběhne intenzivní vnitrostranická diskuse jak o strategickém směřování obou stran, tak i osobách a obsazení v jejich čele. A že případné korektury či dokonce závažné změny strategií i personálního obsazení mohou mít v budoucnu své důsledky i směrem k formátu koaličního vládnutí, o tom nemůže být sporu.

Jak hodnotíte dosavadní sestavování koalic?

Pokud jde o skládání koalic, v komunální politice neexistuje žádný mustr, žádné železné pravidlo, na jehož základě se koalice skládají. Vznik místních „vlád“ je závislý na mnoha proměnných, z nichž ideologická báze není nezřídka tou nejdůležitější. Podstatná je zejména relativní síla jednotlivých subjektů v zastupitelstvu, zda je jedna strana výrazně silnější než ostatní atd. atd. Do hry mnohdy vstupují také osobní animozity lokálních politiků, nebo naopak pozitivní zkušenosti z minulých kooperací či personální vazby napříč kandidátkami.

A co tedy očekáváte, pokud jde o vznikající koalice?

Obecně předpokládám, že ve většině velkých měst se koalice neobejdou bez přítomnosti zástupců ANO. Ostatně už v minulosti se ukázalo, na komunální i krajské úrovni, že ANO je schopno vytvářet spojenectví takříkajíc zleva doprava. Což je kromě jiného dáno také tím, že i místní politická elita hnutí ANO se vesměs rekrutuje z ryzích pragmatiků, kteří přicházejí například z byznysu, z manažerských pozic ve veřejné správě nebo těch, kteří přeběhli z jiných politických stran. Už nyní ale téměř s jistotou víme, že výjimkou bude Praha, kde se s hnutím ANO v žádném pravděpodobném koaličním projektu asi příliš nepočítá.

Jednou z klíčových zpráv komunálních voleb je pokračující úbytek voličů tradičních levicových stran. Vedení ČSSD i komunistů tomuto trendu nejsou schopna čelit. Základní otázka zní: proč?

Kolaps levice se dal dobře předpokládat už dávno před volbami. Neúspěch obou tzv. tradičních levicových stran má některé shodné společné jmenovatele, ale i specifické příčiny, platné pro jednu či druhou stranu. Společným jmenovatelem je jednoznačně schopnost hnutí ANO lépe oslovovat někdejší levicový elektorát. Andrej Babiš převzal levici témata, agendu a to vše podpořil velmi propracovanou komunikační strategií směrem k „obyčejnému člověku“ a navíc ještě – přinejmenším pro levicové voliče – věrohodnou nabídkou „lepších zítřků“.

Jinak řečeno: vedle slibů aktuálního sociálního komfortu těmto voličům nabídl něco navíc, co levicová konkurence zatím nedokázala: přinejmenším iluzi dlouhodobého projektu spravedlivé, inkluzivní společnosti, společnosti, kde „bude líp“. A troufám si říci, že právě tato perspektivní mesianistická linka dnešní levici chybí nejvíce, ať už fakticky, anebo minimálně v rámci efektivní komunikace s voliči.

Druhým společným prvkem, který můžeme vidět na pozadí neúspěchu levice, je fakt, že obě levicové strany mohou být v současnosti vnímány jako jakási více či méně přebytečná stafáž bezproblémového vládnutí hnutí ANO. A tuto celostátní perspektivu nelze podceňovat ani v případě komunálních voleb. Možná si pak nemálo levicových voličů i u komunálních voleb klade legitimní otázku, proč volit komunisty nebo ČSSD, když stejně levicový program a zájmy „běžného člověka“ lépe a efektivněji prosadí Andrej Babiš?


Celý článek si můžete přečíst na webu INFO.cz >>>