Politolog Lebeda: Krach KSČM a ČSSD ohrožuje Babišovu vládu

Předseda ČSSD Jan Hamáček (uprostřed) a místopředsedové strany Roman Onderka (vlevo) a Jiří Zimola (vpravo) vystoupil 6. října na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze, kde sledovali výsledky komunálních a senátních voleb.

Předseda ČSSD Jan Hamáček (uprostřed) a místopředsedové strany Roman Onderka (vlevo) a Jiří Zimola (vpravo) vystoupil 6. října na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze, kde sledovali výsledky komunálních a senátních voleb. Zdroj: ČTK

Tomáš Lebeda
2
Fotogalerie

Ačkoliv může předseda hnutí ANO Andrej Babiš hodnotit výsledky komunálních voleb jako úspěšné, má i důvody k obavám. Nezájem voličů ČSSD a KSČM totiž může ohrozit vládní spolupráci ANO s ČSSD za podpory komunistů. V rozhovoru pro deník E15 to řekl politolog Tomáš Lebeda.

Podíváme-li se na výsledky voleb, co vás zaujme především?

Pokračování propadu levice. Jak ČSSD, tak KSČM jdou svými výsledky dolů. Rovněž sestup TOP 09 – tyto tři strany ztratily nejvíce. Navazují na trend posledních sněmovních voleb a výrazně ztrácí. Zajímavý je samozřejmě i úspěch hnutí ANO a docela slušný výsledek ODS.

Má ANO stále daleko k monopolu moci?

Zatím se k němu nepřibližuje. Jsou to komunální volby, hnutí bylo úspěšné v řadě krajských a velkých měst, zdaleka ale ne ve všech. Musíme si uvědomit, že tu máme tisíce obcí – v řadě z nich ANO ani nekandidovalo. Vítězem těchto voleb, ostatně jako pokaždé, jsou místní hnutí nezávislých, kteří se sdružují proto, aby obec fungovala dobře.

Může být Andrej Babiš spokojený s výsledky hnutí?

Může, ale s výjimkou Prahy. Ta nevyšla dle jeho představ. Důvod ke spokojenosti není, je to dáno tím, jakou politiku zde hnutí v posledních letech spíše nedělalo, než dělalo. Je to dáno i tím, že pražský volič je dost odlišný od voličů v ostatních městech, kde ANO uspělo daleko více.

Například v Brně…

Voliči v Praze jsou daleko liberálnější, tedy nepodporují ANO. Čím levicovější elektorát město má, tím úspěšnější ANO je. Babiš se na tiskové konferenci rozčiloval, že ANO není levicovou stranou. Má pravdu, není. Dělají politiku, která je chvíli levicová, pak pravicová. Dnes ale mají převážně levicový elektorát.

Mají tedy ČSSD a KSČM šanci si v příštích volbách výrazněji polepšit, když jim odebírá voliče natolik silné a bohaté uskupení, jakým dnešní ANO je?

ČSSD má šanci v případě, že ANO přestane být pro levicové voliče zajímavé. Buď proto, že si uvědomí, že ANO nedělá ryze levicovou politiku a upřednostní autentickou levici, anebo proto, že se ANO zkompromituje, nebo ztratí podporu. Ostatně, žádná strana nemá svou dominanci navěky. Byli jsme svědky dlouhodobé dominance ODS a pak také jejího propadu.

I hnutí ANO čeká v budoucnu propad – a to může být vzpruha pro sociální demokracii. V případě komunistů je to složitější, voliče jim odsála spíše SPD. Ukázalo se, že v populismu a protestní rétorice byla mnohem kreativnější, byla schopna zajít mnohem dál. Monopol na protestní populistickou stranu, který KSČM měla, ztratila. Nyní tahá za kratší konec provazu.

Čím si vysvětlujete další volební propad ČSSD a jaké očekáváte důsledky uvnitř strany?

V ČSSD se bude opět opakovat tlak na předsedu Jana Hamáčka. Ten to myslím už cítí, neúspěch se snažil zlehčovat. Říkal, že se neúspěch očekával. Tlak na předsedu Hamáčka bude velký, tipnul bych si, že zejména ze strany místopředsedy Jiřího Zimoly. Zprostředkovaně to bude problém i pro hnutí ANO. Babiš totiž ví, že má v Hamáčkovi čitelného partnera, se kterým se mu dobře spolupracuje – několikrát se za něj už veřejně postavil. Jakýkoliv otřes v ČSSD by mohl vyvolat situaci, která pro ANO nebude zdaleka tak komfortní.

Může se stát, že jakákoliv změna bude pro ANO komplikací. Stejně tak neúspěch KSČM. Může vést k přehodnocování priorit na celostátní úrovni a i to může vést k tomu, že ochota podporovat vládu hnutí ANO zmizí. Krach ČSSD a KSČM je hrozbou i pro Babiše. Jejich neúspěch ohrožuje vládu hnutí ANO – přestože dle Babiše neúspěch levice nemusí mít na vládu jakýkoliv vliv, realita se ale může lišit.