Souběh voleb komplikuje financování kampaní. Senátoři se mohou schovat za komunální kampaň

Billboardy před volbami.

Billboardy před volbami. Zdroj: Profimedia.cz

Billboardy před volbami.
Billboardy před volbami.
3
Fotogalerie

Dohledový úřad se bojí, že kandidáti na senátora budou obcházet finanční limit senátních kampaní tím, že ji budou vydávat za komunální kampaň.

Letos se konají komunální a senátní volby najednou, což zamotá hlavu volebním hlídačům z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. „Souběh senátních a komunálních voleb je z hlediska evidence a následné kontroly financování kampaně komplikovaný,“ uvedl člen úřadu Jan Outlý s tím, že největší rozdíl je v odlišné regulaci voleb.

Kandidáti v komunálních volbách totiž vůbec nepodléhají finančnímu limitu na kampaň, zatímco kandidáti na senátorský post mohou utratit nejvýše dva miliony korun, v případě finalistů v druhém kole 2,5 miliony korun.

Strany i nezávislí kandidáti si navíc nemusí pro potřeby komunálních voleb zřizovat volební a transparentní účet, náklady nemusí vykazovat, jen musí jejich výši uvést ve výroční zprávě. Kandidáti na senátory naopak musí podobně jako uchazeči o Hrad vytvořit transparentní účet a tři dny před volbami musí zveřejnit seznam dárců.

Úřad se obává komplikací v případě, kdy se kandidáti budou chtít účastnit jak komunálních, tak senátních voleb. „Jde o to, aby některé strany neobcházely limit senátní kampaně tím, že ji budou vydávat za komunální kampaň,“ vysvětluje Outlý.


Jak se po volbách změní složení Senátu? Čtěte zde >>>


Jeho podřízení budou například hodnotit, zda na billboardu u kandidáta převažují senátní nebo komunální témata a v jakém poměru. „Do limitu kampaně pro senátní volby se to může započítávat, i kdyby zde byl kandidát do Senátu označen jako kandidát do obecního zastupitelstva,“ uvedl úřad. Celou situaci může zkomplikovat fakt, že některé kandidáty na senátory vysílá do voleb koalice různých stran. Dohledový úřad se připravuje i na další sporné situace.

Žádný limit se nevztahuje ani na Prahu. I když je hlavní město kraj, volí se do něj jako do obecních zastupitelstev. Strany, které se v Praze chystají utratit miliony, tak nesvazuje žádný strop.

„Škoda, že zákon neplatí i pro komunální volby. Situace by byla přehlednější,“ říká šéf pražských občanských demokratů Tomáš Portlík. Připomněl, že v krajských volbách má každá strana v daném regionu strop sedm milionů a musí vést průhledné účetnictví. Podle Outlého je však nereálné vytvořit jednotná pravidla pro více než šest tisíc obcí. U Prahy se ovšem dlouhodobě diskutuje, že by se v ní volilo jako v kraji, nikdy však nebyla potřebná legislativa dotažena do konce.

Jaký je finanční limit pro kampaně?
 Volby do Poslanecké sněmovny90 mil. 
 Volby do Senátu2 mil. (2,5 mil. v případě postupu do 2. kola)
 Prezidentské volby40 mil. (50 mil. v případě postupu do 2. kola)
 Krajské volby7 mil.
 Komunální volbyBez limitu
 Volby do Evropského parlamentu50 mil.