Opozice před volbami formuje řadu koalic. S ANO do vedení krajů jít nechce

Billboardy před volbami v roce 2018.

Billboardy před volbami v roce 2018. Zdroj: Profimedia.cz

Petr Fiala, předseda ODS.
Jan Jakob, Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek (všichni TOP 09).
Marian Jurečka, šéf KDU-ČSL.
4
Fotogalerie

O letošních krajských volbách se mluví jako o předstřelu sněmovních voleb v příštím roce, který má ukázat, zda se opoziční strany dokážou spojit a spolupracovat. Necelý měsíc před volbami se ukazuje, že ve všech krajích vznikly předvolební koalice za účasti sněmovních stran, po dvou či třech se v různých kombinacích spojují především ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

„Nechtěli jsme centrálně nutit kolegy ke spolupráci s jedním exkluzivním partnerem,“ řekl šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan, podle kterého bylo důležitější, jak si zástupci hnutí rozumějí s partnery na lokální úrovni. Hnutí tak uzavřelo předvolební koalice s různými sněmovními i mimoparlamentními stranami. Starostové jsou také jediní, s kým šli do koalice Piráti, kteří vyjma Olomouckého kraje kandidují všude samostatně. Také ANO, ČSSD nebo komunisté jdou téměř všude sami.

Podobně jako STAN postupovali i občanští demokraté, lidovci nebo TOP 09, kteří rovněž domluvili různé varianty spíše menších koalic. „Námluvy byly složité,  jednoduché to nikdy nebude,“ připustil Rakušan. „Jsem ale rád, že výsledek nejen náš, ale i ostatních stran svědčí o tom, že ukazujeme schopnost se domluvit,“ dodal.

Kde utvořily sněmovní strany koalice?Kde utvořily sněmovní strany koalice?|E15

Výsledné koalice si pochvaluje i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je vidět, že máme všichni stejný cíl, a to co nejlépe uspět a mít možnost se dostat do vedení krajů. Důležité je netříštit síly,“ řekla poslankyně. „Věřím, že se tento model dá přenést i do sněmovních voleb. Ukazuje se, že máme k sobě programově blízko a jsme schopni si lidsky porozumět,“ řekla Pekarová.

Jedna věc je předvolební spolupráce, druhá je reálná spolupráce na radnicích. Sněmovní opoziční strany chtějí spolupracovat i po volbách, některé si dokonce umínily, že nepůjdou do koalice s extremistickými stranami či vládnoucím hnutím ANO. „Pokud budeme schopni ve velkých krajích spolu úspěšně vládnout, může to pomoci dalšímu vyjednávání,“ řekl Rakušan, který svým spolustraníkům doporučí domlouvat koalice bez současných vládních stran.

Šéf lidovců Marian Jurečka také považuje krajské volby za test opozice, zda se dokáže domluvit a pracovat spolu i po volbách. Podobně jako Rakušan odmítá povolební spolupráci s KSČM nebo SPD, v některých případech však nevylučuje koalici s ANO. „Například v Moravskoslezském kraji spolupráce s ANO funguje velmi dobře,“ míní.

Byť jsou sněmovní volby až za rok, už probíhají podle představitelů opozice jednání o spolupráci. Do čela opozice se chce postavit ODS. „Někdo musí stát v čele skupiny, která se postaví Andreji Babišovi a Hradu. Jsem přesvědčen, že tím přirozeným lídrem je ODS v čele s Petrem Fialou,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Jurečka nicméně zopakoval, že předvolební spolupráci brání legislativní a technické překážky, například vyšší hranice pro vstup koalic do sněmovny nebo způsob přepoštu hlasů na mandáty, který je nevýhodný pro strany s nižším ziskem hlasů.

Politolog Petr Jüptner z Univerzity Karlovy nepředpokládá, že se opozici podaří před sněmovními volbami sjednotit pod jednu vlajku. „Dnes už je vidět, že tu není víra v jeden tábor, který se na parlamentní úrovni spojí proti Andreji Babišovi. Ukazuje se, že to budou bloky minimálně dva nebo tři,“ míní politolog.

Společní kandidáti do Senátu

Opoziční strany postavily také několik společných kandidátů do senátních voleb. Například poslankyni ODS Miroslavu Němcovou podporuje TOP 09, STAN a LES. Širokou podporu má také ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, kterého podporuje TOP 09, ODS, STAN a SNK ED. Podobných kandidátů je více.

„Prý se opozice neumí domluvit a je slabá, ale naše spolupráce je silnější a k prospěchu České republiky. Nechceme si navzájem vybíjet hlasy, ale chceme udržet v Senátu většinu, která brání ústavním změnám,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.