Nepřijala jste zodpovědnost, řekl Pavel Nerudové. Univerzita není armáda, reagovala v debatě

Debata Kandidátů na prezidenta 2023

Debata Kandidátů na prezidenta 2023 Zdroj: e15 / grafika

Kandidáti na prezidenta Danuše Nerudová, Josef Středula, Petr Pavel a Pavel Fischer se shodují na tom, že největší výzvou pro letošní rok bude energetická a ekonomická krize. „Bojím se toho, že ekonomická krize bude vleklá a budeme nadále čelit dalšímu zdražování,“ uvedla hned v úvodu debaty pro Blesk bývalá rektorka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Optimističtější byl jen Petr Pavel, který je přesvědčený, že tento rok Česká republika zvládne. Debaty se měl původně zúčastnit i bývalý premiér Andrej Babiš, ale na poslední chvíli účast odmítl. 

Nejzapáleněji však reagoval odborový předák Středula. „Lidé žijí v chudobě. Politik mlčí, místo toho, aby situaci řešil. Obávám se dlouhodobého odlivu lidí z Česka,“ řekl Středula. Všichni se však shodli, že sám prezident má vliv na společnost a může tato témata veřejně nastolovat. 

„Prezident má obrovský společenský vliv. Energetickou bezpečnost nevyřešíme doma, musí se řešit s našimi spojenci například v rámci EU. Prezident může pomáhat vládě,“ řekl senátor Pavel Fischer. 

Řeč přišla i na válku na Ukrajině, ke které dostal prostor se vyjádřit pouze generál ve výslužbě Petr Pavel. „Zatím válka probíhá opotřebovávacím způsobem. Rusko se snaží Ukrajinu utahat. Jestli ale dojde dříve k únavě na straně Ukrajiny nebo Ruska, se ukáže až letos. Velmi pravděpodobně v průběhu tohoto roku k nějakému vyústění konfliktu dojde,“ vyjádřil se k situaci Pavel. 

VIDEO: Debata kandidátů - platy

Video placeholde
• Blesk TV a Mall TV

Na otázku, zda je dobře, že politikům vzrostly skokově platy, odpověděli všichni kandidáti podobně. Podle nich to není vhodné v situaci, kdy se Česká republika zmítá v krizi a mnoho lidí nemá dostatek prostředků na běžný život. Středula mimo jiné také upozornil na pracovní podmínky ve firmě z holdingu Andreje Babiše Vodňanské kuře, které jsou podle něj nedůstojné. 

Kandidáti se shodli, že je potřeba na Hradě udělat audit a prověřit, co se tam za prezidentství Miloše Zemana dělo. „Zajímalo by mě, jak došlo ke skartování údajů ohledně Vrbětic. Jedná se o bezpečnost státu,“ uvedl Fischer. „Je hlavně potřeba, aby se změnily poměry na Hradě. Kladla bych velký důraz na to, aby byl Hrad opět k dispozici lidem,“ uvedla Nerudová. 

Středula vezme na Hrad svou ženu

Přítomní kandidáti by na Hradě nenechali nikoho ze současného osazenstva. Zároveň nechtěli přesně jmenovat, kdo by se stal jejich kancléřem či poradcem. Nejvíce se ostýchala Danuše Nerudová a Josef Středula, který dokázal vyslovit pouze jméno své ženy, tedy Danu Středulovou. Fischer s Nerudovou nechtěli nikoho uvést kvůli současným zaměstnáním jejich kandidátů. 

Petr Pavel navíc vyvrátil, že by do svého týmu přivedl bývalého diplomata Petra Koláře. „Domluvili jsme se na tom, že nebude součástí týmu. Zůstane mým přítelem a zůstane mým rádcem,“ uvedl Pavel. 

Čekal bych sebereflexi, reaguje Pavel na Nerudovou

V debatě kandidáti dostali možnost vyjádřit se i ke kauzám, které jsou s jejich jménem nejvíce spojeny. Pavel se například kriticky vyjádřil ke kauze Mendelovy univerzity, která se týká Nerudové. „Vadí mi že paní Nerudová nepřijala zodpovědnost. Když jsem byl v armádě a něco se stalo, cítil jsem alespoň částečnou zodpovědnost. Čekal bych sebereflexi,“ reagoval na její výrok. 

„Problém je, že univerzita není armáda. V armádě se velí a poslouchají se rozkazy, to na univerzitě nefunguje. Na univerzitě máte děkany a akademický senát. Všechny změny, co chcete udělat, musíte probrat se senátem,“ reagovala Nerudová. 

Podívejte se na video, jak se Danuše Nerudová hájila: 

Video placeholde
• Blesk TV a Mall TV

Probírala se i komunistická minulost Petra Pavla. Ta je například pro Josefa Středulu naprosto neomluvitelná. Podle Nerudové by se společnost s touto minulostí měla jednou provždy vypořádat. „Myslím, že bychom neměli mít prezidenta, který má komunistickou minulost. Ale neznamená to, že si nevážím práce Petra Pavla v posledních třiceti letech,“ uvedla. 

Debaty Blesku se měl původně zúčastnit i bývalý premiér a poslanec Andrej Babiš. „Chápu, že média chtějí dělat z prezidentské volby mediální show, ale já si myslím, že prezidentský úřad, do kterého kandiduji, si ji nezaslouží,“ uvedl Babiš ve vyjádření. „Mě a mé názory voliči za dobu mého působení ve funkci ministra financí a premiéra dobře znají a já jim je budu určitě vhodnou formou prezentovat,“ doplnil.