Jak se přelévají voliči? Babiš nemá kde brát, Pavel bude ve druhém kole ve výhodě

Petr Pavel vs Andrej Babiš

Petr Pavel vs Andrej Babiš Zdroj: E15 / grafika

Dvoutýdenní maraton ostré kampaně právě začal. Dva postupující kandidáti do druhého kola – generál ve výslužbě Petr Pavel (35,40 procenta hlasů) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (34,99 procenta hlasů) se v následujících dvou týdnech pokusí na svou stranu získat voliče neúspěšných kandidátů. Kdo má větší šanci uspět? Deník E15 se na základě statistické analýzy snaží zhodnotit šance obou kandidátů.

Odhadovat volební výsledek druhého kola prezidentské volby je náročná disciplína. Kam se hlasy voličů nakonec přelijí, totiž může ovlivnit řada faktorů. Pokud se nicméně podrobně podíváme na výsledky všech kandidátů ve více než šesti tisících českých obcí, leccos nám může napovědět už první kolo volby.

Porovnáním jejich výsledků můžeme vypočítat, v jakých obcích oba z dvojice srovnávaných kandidátů získávali společně více hlasů, a v jakých obcích naopak získával jeden z kandidátů hlasy na úkor toho druhého.

V grafu níže je vzájemně protikladný vztah mezi dvěma postupujícími znázorněn sytě červenou barvou. Naopak modrá barva vyjadřuje, kteří prezidentští kandidáti bojovali o podobné voliče. Čím je modrá tmavší, tím je podobnost výraznější.

Babiš má podobné voliče pouze s Baštou, od Fischera a Nerudové se mu budou hlasy získávat obtížně

Pro zvolení ve druhém kole je zásadní získat hlasy voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera, tedy těch, kteří v prvním kole získali dohromady více hlasů než všichni ostatní kandidáti za nimi.

Z analýzy vyplývá, že blíže k získání voličů těchto kandidátů má Petr Pavel. Podobnost mezi jejich zisky sice není nikterak závratná, přesto ale ukazuje, že tito kandidáti bojovali v zásadě o podobné voliče, a ti by se tak k Pavlovi mohli přiklonit. 

Naopak podobnost zisků Andreje Babiše s výsledky Nerudové a Fischera v podstatě neexistovala. Tento vztah byl naopak protikladný, tedy s růstem procentuálních zisků Babiše, Nerudová a Fischer v těchto obcích ztráceli. Babiš tak bude shánět u voličů těchto kandidátů hlasy obtížně.

Volební štáb Andreje Babiše v 1.kole prezidentských voleb Volební štáb Andreje Babiše v 1.kole prezidentských voleb|E15 Michaela Szkanderová

Z pohledu Andreje Babiše je tak jedinou cestou pokusit se, aby tito voliči k volebním urnám ani nepřišli. Možná i to je důvod, proč začal expremiér na tiskové konferenci po skončení prvního kola tak ostře napadat Pavlovu komunistickou minulost.

Právě to byl totiž v kampani před prvním kolem jeden ze zmiňovaných důvodů, proč někteří voliči upřednostili Nerudovou a Fischera právě před Pavlem. Babiš se tak v kampani nemusí pokoušet tyto voliče získat, ale spíše je přimět k tomu, aby se druhého kola nezúčastnili.

Jediný z kandidátů, se kterým má Babiš podobné voliče, je kandidát SPD Jaroslav Bašta. Ten nicméně získal pouze 4,45 procenta hlasů. Z analýzy také mimo jiné vyplývá, že největší vzájemnou podobnost voličů měli mezi sebou právě Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

Jak to bylo s podobností zisků kandidátů v prezidentských volbách před pěti lety?

Při pohledu na graf níže je patrné, že povolební situace pro Jiřího Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb v roce 2018 nevypadala vůbec špatně. Miloš Zeman sice tehdy s 38,56 procenty hlasů s přehledem zvítězil v prvním kole. Z analýz nicméně vyplývalo, že Drahoš v prvním kole soupeřil s ostatními kandidáty (kromě M. Zemana) o podobné voliče a má tak potenciál získat si jejich přízeň ve druhém kole volby.

Naopak Miloš Zeman byl před pěti lety v obdobné situaci, v jaké se dnes nachází  Andrej Babiš. Podobnost zisků Miloše Zemana s výsledky ostatních kandidátů v podstatě neexistovala.

Jak však víme, i přesto se prezidentu Zemanovi nakonec podařilo zvítězit. Sice těsným rozdílem pouhých 152 tisíc hlasů, na výsledku to ale nic nemění.

Dnešní situace je však od té před pěti lety značně odlišná. A to především v tom, že Pavel nemusí v tak velké míře získat na svou stranu voliče ostatních kandidátů jako Jiří Drahoš před pěti lety.

Startovní čára pro druhé kolo je totiž tentokrát nakreslena jinak. Jak Pavel, tak Babiš získali v prvním kole každý dva miliony hlasů – tedy obdobný počet jako Miloš Zeman. Drahoš tehdy získal pouze zhruba 1,4 milionu hlasů (26,6 procenta hlasů).

S nadsázkou je tak možné říct, že co Drahoš v roce 2018 doháněl, Pavel z velké části získal už v prvním kole, a navíc si zachoval větší šanci než Andrej Babiš oslovit voliče třetí v pořadí Danuše Nerudové (13,92 procenta hlasů) i čtvrtého Pavla Fischera (6,75 procenta). Důležité je také říct, že oba kandidáti Pavla veřejně podpořili.

Jestli to bude stačit, se dozvíme po skončení druhého kola prezidentských voleb, které se uskuteční 27. a 28. ledna.