Útoky ruských hackerů na Petra Pavla budou ve druhém kole voleb intenzivnější, varují experti

Ruští hackeři se podle expertů snaží poškodit především prezidentského kandidáta Petra Pavla

Ruští hackeři se podle expertů snaží poškodit především prezidentského kandidáta Petra Pavla Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Sčítání hlasů po prvním kole prezidentských voleb
2
Fotogalerie

Výsledek probíhajících prezidentských voleb se pokoušejí ovlivnit také ruští hackeři. Odborníci na kyberbezpečnost očekávají, že jejich útoky na Českou republiku budou v nadcházejících dnech pokračovat a mohou být ještě intenzivnější než dosud. Podle polského deníku Rzeczpospolita se možná jedná jen o přípravu na masivní digitální útok, kterým Rusové hodlají narušit parlamentní volby v Polsku, jež se konají letos na podzim.

Už během prvního kola prezidentských voleb hackeři napadli například webové stránky ministerstva zahraničí, kandidátů Petra Pavla a Tomáše Zimy nebo Českého statistického úřadu, který má na starosti sčítání hlasů. K útokům se na sociálních sítích přihlásila ruská skupina NoName057(16). Ta je aktivní od loňského března a její vznik může souviset s válečným konfliktem na Ukrajině, protože její členové útočí primárně na státy a instituce, jež otevřeně podporují Kyjev.  

Samotná skupina na sociální síti Telegram potvrdila, že důvodem současných útoků na Česko je plánovaný výcvik čtyř tisíců ukrajinských vojáků ve vojenském cvičišti Libavá na Olomoucku. NoName057(16) má tisíce členů a dobrovolníkům, kteří jí s útoky pomáhají, dokonce nabízí finanční odměny. Ty v některých případech dosahují až 80 tisíc rublů, zhruba 25 tisíc korun.

Expert z nadnárodní kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies Miloslav Lujka je přesvědčen, že hackeři se budou ve druhém kole voleb opět snažit poškodit především kampaň generála Pavla. „Pan Pavel se totiž jednoznačně vymezil proti Rusku a je to bývalý vysoký představitel NATO. Vítězství Andreje Babiše by daleko více vyhovovalo prorusky smýšlejícím lidem,“ míní Lujka. 

Rozhovor s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem:

Video placeholde
• Videohub

List Rzeczpospolita doplňuje, že podobný scénář se očekává na podzim v Polsku. „Na druhé straně si nemyslím, že by chystané ruské kyberútoky mohly způsobit Česku nějaké závažné škody, či dokonce ovlivnit výsledek hlasování,“ podotýká Lujka. „I kdyby třeba krátkodobě vyřadily z provozu webové stránky kandidátů, tak tím nezamezí voličům v přístupu k důležitým informacím, které si nemohou vyhledat jinde. V tomto ohledu jsou daleko nebezpečnější dezinformace,“ dodává expert.       

Pokud jde o dezinformace, nejde podle Lujky vyloučit, že se ruské skupiny na jejich šíření v tuzemském digitálním prostoru také podílejí, původ konkrétních falešných zpráv je ale většinou téměř nemožné vypátrat. „Za rozesíláním podvodných esemesek, které tvrdily, že generál Pavel chystá mobilizaci, Rusové patrně nestojí. Mohl to klidně být i nepovedený vtip, jenž si pak na sociálních sítích žil vlastním životem,“ soudí Lujka.      

Rozhovor s prezidentským kandidátem Andrejem Babišem:

Video placeholde
• E15

Společnost Check Point Software Technologies dále upozorňuje, že počet kybernetických útoků každoročně roste. Loni se meziročně zvýšil o 38 procent a vedle vládních webů se jejich terčem často stávají i soukromé firmy. 

„Přístup českých podnikatelů ke kyberbezpečnosti se postupem času zlepšuje, nicméně od ideálního stavu jsme pořád daleko. Nejzranitelnější jsou malé a státní podniky, neboť jim většinou chybějí kvalifikovaní odborníci. Naopak nejzodpovědněji přistupují k digitálním hrozbám velké komerční společnosti, jako jsou například banky,“ konstatuje Lujka.