Bělobrádek: Ministerstvo financí porušuje zákon, když vědě navrhuje nižší rozpočet

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Andrej Babiš představil svoji první knihu „O čem sním, když náhodou spím“
Andrej Babiš představil svoji první knihu „O čem sním, když náhodou spím“
Andrej Babiš představil svoji první knihu „O čem sním, když náhodou spím“
6
Fotogalerie

Ministerstvo financí porušuje zákon, když v návrhu rozpočtu snížilo částku pro vědu a výzkum, kterou předtím schválila vláda. Podle něj rada trvá na dodržení původní částky.

Vláda v květnu schválila posílení rozpočtu na vědu a výzkum pro příští rok. Do bádání by mělo putovat 36,2 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy víc než letos. Ministerstvo financí navrhuje snížení, a to nejspíš o 2,8 miliardy korun. Šéf resortu Ivan Pilný (ANO) už dřív řekl, že u peněz na vědu, výzkum a inovace byla čtyřmiliardová rezerva, přesto vláda částku ještě navýšila.

"Usnesení platí. Pokud ministerstvo financí nerespektuje a ignoruje toto usnesení vlády, tak porušuje zákon," řekl Bělobrádek. Podle něj je rada přístupem resortu financí znepokojena a varuje před snížením sumy, ohrozilo by to podle ní celý systém vědy a výzkumu. "Ministerstvo financí nemůže zacházet svévolně, jak se mu zlíbí," dodal Bělobrádek.

Snižování podpory na vědu a výzkum kritizovali už dřív vědci i rektoři vysokých škol. Podle nich je oblast podfinancovaná ještě z minulosti. Pokud do bádání a inovací nepoputují peníze, ohrozí to konkurenceschopnost Česka i jeho další ekonomický rozvoj a růst, uvedli akademici.

Rada pro vědu, výzkum a inovace zasedala dnes spolu s týmem zahraničních vědců. Novým členům mezinárodního týmu předal Bělobrádek jmenovací dekrety. Podle zahraniční rady má ČR kvalitní základní výzkum, soustředit by se měla ale i na výzkum aplikovaný a využitelnost výsledků v praxi.

Česko by si také mělo vybrat oblast, na kterou se zaměří. "Žádná země nedokáže vše dělat na špičkové úrovni. Musíte se soustředit na určitou oblast výzkumu a vytvoření výzkumné infrastruktury," uvedl Peter Gruss z Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University v Japonsku. Podotkl, že podle toho je pak také potřeba rozdělovat finance na vědu a výzkum.

Česko by mělo na bádání dávat procento hrubého domácího produktu. Podle Bělobrádka třetinu sumy nyní tvoří peníze z fondů EU. Zdůraznil, že po roce 2020 v novém období bude evropská podpora nižší, takže bude muset finance přidat česká strana. "Musíme systém připravit na výpadek peněz z EU," podotkl vicepremiér.