Česko směřuje k politické nestabilitě, varuje analytik

Volební štáb hnutí ANO

Volební štáb hnutí ANO Zdroj: Reuters

Lídr Pirátů Ivan Bartoš slaví volební úspěch
Lídr Pirátů Ivan Bartoš slaví volební úspěch
Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek komentuje po tiskové konferenci neúspěšné volby
Andrej Babiš s manželkou Monikou dorazili do volebního štábu ANO až v podvečer
Andrej Babiš s manželkou Monikou dorazili do volebního štábu ANO až v podvečer
8
Fotogalerie

Rýsující se výsledek českých parlamentních voleb bude v Evropě povzbuzením pro ty síly, které jsou ostře kritické vůči humánnímu způsobu řešení uprchlické krize, jak jej prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová, řekl analytik bruselského Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans. Drtivý propad české sociální demokracie vnímá jako součást celoevropského trendu mizející podpory stran levého středu politického spektra.

"Volební výsledky ukazují k politicky nestabilní budoucnosti v České republice, což je i pro EU špatná zpráva," poznamenal.

Blockmans upozornil, že šéf vítězného Hnutí ANO Andrej Babiš byl ve volební kampani vyhýbavý, pokud se týká jeho vztahu k Evropské unii. Výsledek voleb jako takový, včetně úspěchu silně protiimigrační SPD, ale podle něj poslouží Viktoru Orbánovi z Maďarska či polskému Lechu Kaczyňskému, nejspíš s podporou nového rakouského premiéra Sebastiana Kurze k zesílení požadavků na silnější obranu evropské křesťanské kultury, hodnot a hranic.

"Využijí český volební výsledek jako další důkaz evidentního nesouladu mezi prouprchlickými liberály v Bruselu a protiimigračními, sociálně konzervativními voliči," míní Blockmans.

Podobný vývoj ovšem podle něj nejspíš dál prohloubí příkopy mezi bohatšími západními státy "staré Evropy" a stále autoritářštějšími zeměmi východu. Blockmans připomněl, že populisté si sice vedou dobře i na západě kontinentu, jen ve střední Evropě však dokázali své zisky přeměnit v podíl na vládě. "V Maďarsku a Polsku to znamenalo tlak na nezávislá média a přistřižení křídel ústavním soudům. Teprve uvidíme, co Babišem vedená vláda udělá v České republice. Ale lídr ANO, který už kontrolu část médií v kampani navrhoval zrušit Senát a zmenšit sněmovnu, tedy posílit exekutivu," upozornil analytik.

Babiš, který je vyšetřován kvůli možnému zneužití evropských fondů, podle něj uzavřel "nesvaté spojenectví s arcipopulistou" a prezidentem Milošem Zemanem, aby se oba udrželi u moci. Blockmans připomněl, že Zeman, který opět kandiduje v prezidentských volbách příští rok, už dal najevo, že Babiše jmenuje premiérem i v případě, že by mu hrozilo vězení.

"To vytváří dilema pro proevropské lídry dalších členských zemí, nakolik by měli investovat do vztahů s Babišem vedenou českou vládou," dodal analytik.

Průběh českých voleb je podle něj podporou teze, že klíčovou příčinou nárůstu populismu v Evropě není ekonomika. Ta česká totiž průběžně roste a země má nejnižší nezaměstnanost v unii.

Volby 2017 sledujeme online >>>