Izolovaný Babiš zkusí postavit menšinovou vládu. Nikdo ji ale nechce podpořit

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pokusí o menšinovou vládu složenou z ministrů ANO a nestranických odborníků. Jenže první reakce na Babišův nápad pozitivní nejsou, podporu takovému kabinetu by nedalo ani hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), jehož předseda Tomio Okamura se netají svou touhou po společné koalici. 

„Menšinovou vládu nepodpoříme,“ uvedl pro E15 v SMS zprávě šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. „Dle naší povolební strategie je faktická podpora vlády s dominantním postavením ANO vyloučena, a to jak přímá, tak i tichá,“ napsal redakci šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Andrej Babiš si jde plnit sen, že chce vládnout sám. My už jsme oznámili, že podporu menšinové vládě premiéra Andreje Babiše nevyslovíme,“ uvedl na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Andrej Babiš dělá marketingovou mlhu, to budou všechno politici za hnutí ANO,“ řekl České televizi předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podporu takové formě vlády odmítl i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Hnutí ANO je strana pravicová, naši voliči jsou voliči levicoví,“ uvedl Kováčik. "Nebudeme podporovat menšinovou ani nějakou skrytou vládu Andreje Babiše," kategoricky odmítl jakoukoli podporu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Babiš svoji vizi menšinové vlády vylíčil serveru iDNES.cz. Reagoval tak na to, že další strany zastoupené ve sněmovně odmítají s hnutím ANO spolupracovat v koalici. "Vnímám kategorické vyjádření všech stran. Až na SPD s námi nikdo nechce jít do vlády a my nechceme do vlády s SPD. Tak samozřejmě s toho vychází menšinová vláda," potvrdil České televizi.

Vše o parlamentních volbách >>>


"Přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran," řekl iDNES.cz Babiš. V souvislosti s možnou podporou kabinetu ANO s odborníky poukázal na to, že některé strany ještě řeší svou budoucnost kvůli propadu od posledních voleb. "Mají své problémy, oni neuspěli ve volbách a členové oprávněně žádají hlavy," řekl.

Předseda vítězné strany z voleb zatím nemá představu, jaké subjekty by mohly takový kabinet podpořit. "Nyní vedu jednání s našimi ministry, zda všichni chtějí zůstat na svých postech. Snažím se sehnat nejlepší lidi na řízení těch resortů," uvedl Babiš v České televizi. Spekuluje se mimo jiné i o náměstkyni Aleně Schillerové, kterou se Babiš dříve snažil prosadit do čela ministerstva financí. "Nebudu komentovat žádná jména," reagoval šéf hnutí ANO. 

Babiš vyloučil, že by se ve vládě mohl objevit ekonom Jan Švejnar, s kterým se předseda hnutí ANO sešel v neděli bezprostředně po volbách. "Měl jsem schůzku s panem Švejnarem dávno připravenou. My jsme se setkávali pravidelně, já se s ním radím. Probírali jsme vzdělávání a vědu, on mi doporučil dva odborníky, jednoho na školství, vědu a výzkum, kterého jsem oslovil, ale ten to odmítl. S tím druhým jsem ještě nemluvil," uvedl.

Prezident Miloš Zeman pověří Babiše vyjednáváním o vládě v úterý v Lánech. Pověření sestavením vlády může Babiš dostat až po ustanovení orgánů sněmovny, tedy nejdříve 20. listopadu. Zeman řekl, že šéfa vítězné strany pověří případně i podruhé, kdyby nebyl s prvním pokusem o sestavení vlády úspěšný. Třetí pokus má k dispozici předseda sněmovny.

"Když neuspěje ani ten, následují předčasné volby. Já si myslím, že by to byla absolutní pitomost. Právě proto já mám potom podle Ústavy možnost rozpustit sněmovnu, ale pozor, toto právo nemusím využít," uvedl Zeman. Vláda v čele s předsedou ANO Andrejem Babišem, pokud by byla jmenována, by tak čistě teoreticky mohla vládnout v demisi dokonce celé volební období navzdory tomu, že by nezískala důvěru.

Postup by ale byl podle ústavního právníka Jana Kudrny proti základním ústavním principům. "Ústava předpokládá ve všech parlamentních režimech, že vládne vláda, která má důvěru, a všichni zúčastnění budou konat k tomu, aby ústavu naplnili," řekl Kudrna.