Kalousek skončí v čele TOP 09. Pospíšila za šéfa strany nedoporučuje

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
6
Fotogalerie

Miroslav Kalousek nebude na listopadovém sněmu obhajovat funkci předsedy TOP 09. "Je třeba nový předseda TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jež vůči mě panují," uvedl Kalousek. TOP 09 ve volbách minulý týden získala 5,31 procenta hlasů, do sněmovny se dostala především díky hlasům z pražských okrsků.

"Je otázkou, kolik lidí nevolilo TOP 09 kvůli mně, a kolik lidí volilo TOP 09 právě kvůli mně. Je to ale šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, a tudíž může být úspěšnější než já," uvedl odcházející předseda strany. 

Strana má v úterý večer jednat s vítězným hnutí ANO. "Volební výsledky neumožňují sestavení demokratické prozápadně orientované vlády. TOP 09 proto vylučuje svůj podíl na budoucí vládě a bude plnit opoziční roli," dodal s tím, že strana nebude usilovat ani o post místopředsedy sněmovny. Nové vedení by si měla strana zvolit na celostátním sněmu, který je naplánován na poslední listopadový víkend.

Kalousek se vyjádřil i k otázce budoucího šéfa strany. "V případě Jiřího Pospíšila jsem velmi rád, že vstoupil do strany. Ale já osobně bych mu nedoporučil kandidovat. Jako já jsem zatížen svou minulostí, tak i on je zatížen svou minulostí v ODS," řekl v Poslanecké sněmovně Kalousek. Dodal, že nebude kandidovat do žádné volené funkce ve straně, poslancem ale zůstane.

Anketa
Kdo podle vás nahradí Miroslava Kalouska v čele TOP 09?
Markéta Pekarová Adamová
Jiří Pospíšil
Dominik Feri
Karel Schwarzenberg
Luděk Niedermayer
Někdo jiný

Europoslanec Jiří Pospíšil oznámil vstup do strany po špatném volebním výsledku, později tak učinil i další zástupce TOP 09 ve Štrasburku Luděk Niedermayer. Ten zatím nemá jasno o tom, jestli bude usilovat o některý z postů ve vedení strany. Primárně chce vyjasnit programové směřování a zvrátit fragmentaci české politiky (do nové Poslanecké sněmovny se dostane celkem devět stran - pozn. red.). "Příští týden jsem v Česku a chci se zabývat tím, co dál," napsal E15 Niedermayer.

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová médiím sdělila, že o předsednictví uvažuje, má prý podporu, ale ještě se nerozhodla.

Kalousek vyzval ke společnému postupu všech stran od středu doprava. "Zásadním důvodem, proč nebudu na listopadovém sněmu kandidovat na žádnou volenou funkci, je mé přesvědčení, že by mělo dojít ke společnému postupu demokratických subjektů od středu doprava.

Demokratické nelevicové síly by měly vytvořit věrohodnou opozici, která bude vzdorovat predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém Masaryka a Havla," řekl Kalousek.

Připomeňte si, jak politická kariéra Miroslava Kalouska začínala:

Nový nejmladší poslanec TOP 09 Dominik Feri krátce po volbách kritizoval negativitu závěru kampaně strany. Kalousek to odmítá. "Náš program není program antibabiš, to je termín babišovské propagandy. My chceme důsledně bojovat proti konfliktu zájmů a vykořisťování veřejných rozpočtů ve prospěch velkých korporací. Pokud toto prosazuje Andrej Babiš, tak je to logicky proti jeho zájmům. My jsme pro něco, ne proti," řekl Kalousek.

Kalousek je dalším šéfem strany, který na sebe vzal zodpovědnost za propad strany v uplynulých volbách. Na funkci již rezignoval předseda Zelených Matěj Stropnický. Šéf Svobodných Petr Mach zvažuje, jestli bude v listopadu do čela strany opět kandidovat.

Funkci k dispozici dal i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, lidovci o případných změnách ve vedení rozhodnou na celostátním sněmu v pátek. Změny ve vedení se očekávají i u ČSSD, která však rozhodne až na sněmu v dubnu příštího roku.

Od posledních voleb přišla TOP 09 o 19 mandátů, v dolní komoře bude mít sedm poslanců.

Kalousek TOP 09 spoluzaložil a od listopadu 2009 byl jejím prvním místopředsedou. Šéfem strany se stal na sněmu v listopadu 2015, kdy v čele nahradil Karla Schwarzenberga. V minulosti vedl necelé tři roky také KDU-ČSL. Rezignoval v roce 2006 poté, co nevyšel plán na účast lidovců v menšinové vládě s ČSSD podporované komunisty. V červnu 2009 z KDU-ČSL vystoupil.

Prohlášení předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska

V posledních letech se poměry v naší zemi dramaticky změnily. Změnila se politická kultura, vnímání politiky jako takové a došlo ke změně postojů veřejnosti vůči Evropské unii a západním hodnotám vůbec. Volební výsledky neumožňují sestavení demokratické prozápadně orientované vlády. TOP 09 proto vylučuje svůj podíl na budoucí vládě a bude plnit opoziční roli. Čas v opozici je nutné využít k vytvoření nové koncepce a k získání nových impulsů tak, abychom uhájili naše hodnotové desatero a ideály, jejichž jsme nositeli. Koncepci, se kterou byla naše strana založena v roce 2009, je nezbytné přizpůsobit podmínkám odpovídajícím roku 2017. Výrazem takové změny by měl být nový předseda TOP 09.

Personální změna však zdaleka nestačí. Bylo by marnou nadějí domnívat se, že stačí dělat dál to samé, jen s novou tváří v čele. S novou tváří musí přijít i nová strategie. Její náplní musí být mobilizace všech sil, které zastávají ideje, na jejichž základě naše strana vznikla. Tedy zásadním důvodem, proč nebudu kandidovat na listopadovém sněmu na žádnou volenou funkci, je mé pevné přesvědčení, že by mělo dojít ke společnému postupu demokratických subjektů od středu doprava. Všech, které jsou dohody schopné. Tuto výzvu jsem poprvé vyslovil před rokem, leč zůstala oslyšena. Věřím však, že po roce, tváří v tvář realitě volebních výsledků, by se názory na můj návrh mohly posunout. Toto je šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jenž vůči mně panují, a tudíž může být v tomto úsilí mnohem úspěšnější než já.

Dle mého názoru je nutno postupovat pragmaticky a nesentimentálně, tedy nepodléhat ani subjektivním pocitům křivdy a vzájemným animozitám. Jakkoliv je někdo může cítit subjektivně palčivě, jsou to směšné maličkosti ve srovnání s tím, čemu teď čelíme a čelit budeme. Demokratické nelevicové síly by proto měly najít vůli k tomu, aby vytvořily silnou věrohodnou opozici, jež bude vzdorovat predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla.

K tomuto cíli přispěji svými znalostmi a zkušenostmi v takové míře, do jaké budu požádán. V žádném případě nechci, aby moje osoba byla tomuto procesu překážkou, ať již důvodnou, nebo uváděnou jako důvod zástupný.

Chci ujistit své sympatizanty a voliče, že můj hlas i mé názory budou znít ze sněmovny nadále. Dám je do služeb budoucímu uskupení integrovaných demokratických proevropských sil. Doufám a věřím, že se tato integrace podaří a společná síla zvítězí.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09