Koalice odmítá jít do předčasných voleb

Premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický

Premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ČTK

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) přišel hlasovat v Náchodě
Zleva poslanci ČSSD Milan Štěch, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, předseda ČSSD Bohuslava Sobotka, dále členové KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Marián Jurečka, Alena Gajdůšková, Roman Línek a Jan Kasal vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran.
Zleva místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupili 3. září v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády, která projednávala návrh nových sankcí Evropské unie vůči Rusku.
Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince v Praze.
6
Fotogalerie

Vládní strany chtějí dokončit mandát ve stávající nebo mírně obměněné sestavě ministrů. Opozice naopak žádá předčasné volby.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude s demisí otálet, už dnes odpoledne ji předá na Pražském hradě prezidentovi Miloši Zemanovi. Právě na něm nyní záleží, zda umožní současnému kabinetu dovládnout ve stejné nebo mírně obměněné podobě, anebo situaci využije jako v roce 2013, kdy jmenoval exekutivu bez souhlasu politických stran.

Koalice se shoduje, že chce dokončit mandát. Ten vyprší po jmenování nové vlády, která vzejde z říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Opoziční ODS a TOP 09 naopak žádají předčasné volby.

Včera se Zemanem jednal ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, kterého Sobotka označil za viníka vládní krize. Po Babišovi následoval na údajně už delší dobu chystané setkání s hlavou státu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten po jednání s ním prohlásil, že ČSSD ani prezident nechtějí úřednickou vládu.

Podle Babiše prezident demisi Sobotky, a tím i celé vlády přijme. „Stejně jako já nevidí důvod změn ve vládě,“ dodal a zopakoval, že rezignovat nehodlá. „Nechci dělat gesta, nic jsem neudělal. Pokud má pan premiér pocit, že má odejít, tak ať odejde,“ prohlásil.

Možné pokračování současné koaliční sestavy bez Babiše přitom považují za nejlepší řešení jak socialisté, tak lidovci. „Pokud vznikne nová vláda na obrysech současné koalice, je nepředstavitelné, aby v ní byl Andrej Babiš,“ uvedl předseda dolní komory parlamentu za ČSSD Jan Hamáček.

Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by chtěl, aby v případě Babišova odchodu skončil i Sobotka. „Je to jedna z možných variant, kterou se budou zabývat jednotlivé strany i celá koalice,“ řekl. Koaliční rada se sejde příští středu.

Také ANO je pro pokračování stávající vlády, všichni ministři hnutí stojí jako jeden muž za Babišem. „Nejsme pro demisi jako koaliční hnutí. My jako ministři ANO demisi podávat nebudeme,“ oznámil šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec. „Máme rozdělanou nějakou práci a docela rádi bychom ji dokončili,“ doplnil ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Opozice se liší v termínu konání předčasných voleb. Občanští demokraté by je uspořádali měsíc před řádným termínem. TOP 09 v červnu, tedy pokud by to bylo technicky možné.

Video: Vládní krize