Když ANO prošetří samo sebe, budeme s ním jednat, říká lídr Přísahy Robert Šlachta

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta
12
Fotogalerie

Robert Šlachta a jeho hnutí Přísaha se snadno mohou stát černým koněm letošních sněmovních voleb. Pokud se dostanou do dolní komory parlamentu, zřejmě sehrají klíčovou roli subjektu, který rozhodne o složení příští vlády. Šlachta tvrdí, že si příliš nedovede představit povolební spolupráci s hnutím ANO, jelikož Přísaha chce po volbách začít vyšetřovat zadávání veřejných zakázek během pandemie. „Ale pokud by ANO řeklo, že chce samo sebe prověřit, klidně bychom s nimi jednali,“ říká Šlachta, který má v hnutí pozici opěvovaného vůdce.

Užíváte si ten kult osobnosti?

Samozřejmě hnutí Přísaha je postavené na mé tváři, na mém jméně, ale jde také o to, co mám za sebou.

Nebylo by lepší mít více výrazných osobností? Byl jste přece jen jediným kandidátem na post předsedy hnutí. Není to škoda?

Přišel jsem se založením hnutí společně s Tomášem Sochrem (1. místopředseda hnutí – pozn. aut.). Nejspíš jsem byl zvolen, protože jsem byl jediným kandidátem. Ale za dva roky to může být úplně jinak.

Máte představu, co byste dělal, kdybyste do politiky nešel?

Spíše jsem přemýšlel o nějakém odpočinku, možná o senátních volbách. Ale pak jsem začal psát knížku a už to jelo. Neměl jsem žádný konkrétní plán kromě té knížky. Pak vznikl nápad, že s tou knížkou začneme s Tomášem objíždět republiku. Ale nikoho nenapadlo, že to vzbudí takový zájem. Že se jí prodá 100 tisíc výtisků a že lidi tolik zaujme.

Přísaha dlouho neměla žádný program. Řada lidí stále nemá úplně jasno, co jste přesně za hnutí. Je vám bližší hnutí ANO, nebo spíš Piráti?

Pro mě jsou Piráti bližší v některých protikorupčních zákonech, které chystají nebo je už předložili. Nikdy se s nimi nemohu shodnout v legalizaci marihuany. Po mé patnáctileté zkušenosti na protidrogové centrále to prostě nejde.

S hnutím ANO se určitě neshodnu v hodnocení pandemie. Pro mě je zásadní prověření veřejných zakázek během nouzového stavu, což jde právě za hnutím ANO a za ČSSD. Pokud bychom s nimi vyjednávali, pro mě by byl prioritou vznik vyšetřovací komise k zakázkám během pandemie.

Tím ale jdete přímo proti ANO. Snad si nemyslíte, že budou chtít vyšetřovat zakázky zadané během jejich vlády?

Pokud by ANO řeklo, že chce samo sebe prověřit, klidně bychom s nimi jednali. Ale nemyslím si, že to tak dopadne. Jenom se divím, kam to tady došlo za ty čtyři roky nebo za těch osm let vlády ČSSD a hnutí ANO. Vidíte, že se vyšetřují nějaké kauzy? Však tady se nekradne, tady nie je korupcia, tady nie je nič.

Je vám bližší spíše zvyšování důchodů, nebo nízké daně?

Mluvil jsem s hodně podnikateli. Mají hrozný strach z toho, co se bude dít po říjnových volbách, že někdo přijde s nějakým daňovým experimentem. Pro mě je důležité nechat daně tak, jak jsou. Do důchodové reformy půjdu jen s podmínkou, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu nad 65 let. Důchody bych nechal ve stavu, v jakém jsou, tedy dle zákonné valorizace.

Ale v posledních letech vláda ANO a ČSSD vždy nad zákonnou valorizaci důchodcům něco přidala. Vy byste nic navíc nedával?

Pro mě je důležité nechat rozběhnout ekonomiku, dát jistotu podnikatelům po covidu.

Takže za cenu toho, že se důchody nebudou zvyšovat tempem jako v minulých letech, byste zanechal nízké daně?

Valorizujme důchody podle zákona. Uvidíme, jak se pak bude dařit ekonomice.

Jste spíš pro dostavbu Dukovan, nebo pro větší podporu obnovitelných zdrojů?

Pro výstavbu v Dukovanech. Musíme jít cestou podpory jádra.

Ve vašem programu máte větu, že současný stav v Česku neumožňuje národnostní pestrost. Chcete po vzoru Německa vytvořit koordinační agenturu, která by měla na starost povolování zaměstnávání cizinců. Je vaším cílem přivézt do Česka více ekonomických migrantů?

Máme tu nějaké pracovní agentury, které v současné době nejsou žádným způsobem řízeny, nenesou žádnou odpovědnost. Je to těžká korupce. Lidé sem jezdí na turistická víza, nikoli na pracovní. A kvůli tomu nám uniká spousta peněz ze zdravotnictví, pokud se těm lidem tady něco stane.

V Německu mají přehled o tom, co tam dotyční lidé dělají a kolik jich je. A hlavně když firma skončí, vůbec nevíme, co se tady s jejich pracovníky děje.

Kdy jste naposledy viděl Víta Bártu, s nímž jste se radil v počátcích hnutí Přísaha?

Loni v létě.

Není Přísaha v některých směrech podobná Věcem veřejným? V obou případech jde o protikorupční hnutí.

Tak nevím, jestli oni strávili třicet let u policie.

Vít Bárta přece měl dlouho bezpečnostní agenturu, kterou teď vede jeho bratr.

Ale to můžete říct i o Pirátech, že jsou nám podobní.

Co vám pan Bárta naposledy poradil?

Bavili jsme se o lidech, abychom nedopadli jako Věci veřejné s blondýnami. Jde o to, aby lidé, kteří s námi vstupují do politiky, vydrželi ten tlak. S panem Bártou jsme se bavili o nebezpečí, aby se na naše lidi nevrhli dravci ze stávajících stran a nerozštípli hnutí, ještě než zvládneme něco dokázat.

Bojíte se, že se vám hnutí rozpadne?

Je to samozřejmě největší obava, co se týče práce s lidmi.

Neměl Vít Bárta zájem připojit se k vašemu hnutí nebo ho nějak podporovat?

Ne. To by bylo úplně liché. Sponzoring vůbec. Ale potřebovali bychom teď ještě tak pět milionů.

Se kterými dalšími podnikateli kromě Miloše Fürsta, jehož společnost už vám darovala tři miliony korun, a Kvida Štěpánka, který vás zatím podporuje jen symbolicky, se bavíte?

To vám teď určitě neprozradím.

Robert Šlachta (50)

  • Vystudoval střední zemědělskou školu. Později ještě postupně absolvoval bakalářský a navazující magisterský obor sociální pedagogika na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. 
  • Po střední škole se živil nejdříve jako traktorista, poté nastoupil k Policii ČR a v roce 2002 se stal vedoucím brněnské expozitury Národní protidrogové centrály. Mezi lety 2008 a 2016 působil jako ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.
  • V červnu 2013 velel zásahu na Úřadu vlády ČR, po němž padl kabinet Petra Nečase (ODS) a v předčasných volbách se do Poslanecké sněmovny dostalo nové hnutí ANO Andreje Babiše.
  • Od roku 2016 do roku 2019 pracoval jako zástupce generálního ředitele Celní správy České republiky a vedoucí sekce pátrání Celní správy ČR.
  • V roce 2020 s ním vyšel knižní rozhovor nazvaný Třicet let pod přísahou.
  • V roce 2021 založil hnutí Přísaha, kterému od června 2021 předsedá.