Lidé chtějí do korporátů. Musíme to změnit, shodli se kandidáti na ministra průmyslu

Debata kandidátů na post ministra průmyslu a obchodu
Debata kandidátů na post ministra průmyslu a obchodu
Debata kandidátů na post ministra průmyslu a obchodu
Debata kandidátů na post ministra průmyslu a obchodu
Debata kandidátů na post ministra průmyslu a obchodu
6
Fotogalerie

Český průmysl čeká v příštích letech zásadní transformace. Do velké míry bude tažena úsilím EU snižovat emise. Někteří v této proměně vidí riziko, jiní příležitost. Rozhodující roli přitom sehrají politici. Právě jejich vize a schopnosti mohou v následujících letech rozhodnout o investicích za desítky miliard korun, jako je například zvažovaná výstavba továrny na baterie koncernu Volkswagen. Jejich správná či špatná rozhodnutí mohou mít v důsledku vliv na celou českou ekonomiku, která je na průmyslu závislá. O otázce, jak se dostat od montovny k mozkovně, dnes od osmi hodin ráno diskutovali v předvolební debatě deníku E15 současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a opoziční kandidáti na jeho post – předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a poslanec Martin Jiránek (Česká pirátská strana).

Online přenos

Online přenos

15. září 2021 · 09:43

Debata kandidátů na ministra průmyslu a dalších hostů končí, děkujeme za pozornost. 

15. září 2021 · 09:35

Jan Švejnar, ekonom, ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku:

Když se podíváte, jak fungují univerzity ve světě, tak ty fungují manažersky. Když někdo školu špatně řídí, tak letí. V Česku to tak nefunguje.

15. září 2021 · 09:27

Libor Wittasek, DC VISION a STROJCAR:

Součástí změny vysokoškolského zákona by měla být i změna financování. Máme tu příliš mnoho vysokých škol. Je tu nedostatek inženýrů, kteří by mohli řešit problém v průmyslu. Nevím, kolik potřebujeme generovat pracovníků veřejné správy.

15. září 2021 · 09:16

Vladimír Mařík, profesor ČVUT:

Ve školství a vědě se za 30 let udělalo spoustu práce. Je třeba, aby se tento velký potenciál otevřel českému průmyslu. To však nezvládneme, když ponecháme současné řízení vysokých škol. Akademické senáty, kde nejsou zástupci průmyslu, brání vývoji vysokých škol.

15. září 2021 · 09:14

Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu za ANO:

Nepotřebujeme ve školách učit podnikání, ale podnikavost. Pokud na to někdo nemá buňky, tak ho do toho netlačme. Je důležité rozvíjet technické dovednosti, až později na středních školách rozvíjejme nějaké manažerské vzdělávání.

15. září 2021 · 09:07

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL:

Chybí nám přenos příkladů dobré praxe, pojďme to šířit. Musíme motivovat lidi, aby chtěli učit. Podpořme firmy, aby mohly vysílat odborníky z praxe do škol učit.

15. září 2021 · 09:02

Martin Jiránek, poslanec za Piráty:

Chybí nám výuka a výzva k podnikavosti. Většina lidí chce pracovat jako zaměstnanci v korporátech. To je třeba otočit, aby už studenti začali přemýšlet více podnikatelsky. Ti, kteří nemají rodiče podnikatele, ty možnosti nevidí. Musíme podpořit krajská inovační centra, která by ve spolupráci s podnikateli a středními školami vytvářela projekty o fiktivních firmách a podobně, aby se podpořilo podnikatelské přemýšlení.

15. září 2021 · 08:54

Ladislav Verner, generální ředitel, SOMA Engineering:

Pohybujeme se v začarovaném kruhu stagnace. Špatně jsme si vyložili princip globalizace. Ten princip v tržně vyspělých ekonomikách spočívá v tom, že prodáme finální konkurenceschopné produkty do celého světa. Těm, kteří nejsou schopni touto cestou jít, je pak třeba nabídnout tu nejméně kvalifikovanou práci. A to je problém České republiky. Jakmile nemáme finální výrobek, nemůžeme inovovat.

15. září 2021 · 08:50

Martin Jiránek, poslanec za Piráty:

Zásadním problémem je u nás opravdu diskontinuita ve vládnutí této zemi. V dlouhodobých strategiích nejsme nepřátelé, ale česká politika je nastavená tak, že jakmile jeden vládne, tak ostatní jsou nepřátelé a nic s nimi nebudeme konzultovat.

15. září 2021 · 08:45

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL:

To je odpovědnost politiků i voličů. Oni dávají nějaké rozložení sil, ze kterého musíme sestavit vládu. V Německu je Angela Merkelová 16 let a země z této stability velmi benefitovala. U nás po volbách přijde pokaždé někdo jiný, s jinými představami. 

15. září 2021 · 08:41

Jan Švejnar, ekonom, ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku

Tu stejnou diskuzi o inovacích, vzdělání, vysokorychlostních sítích a podobně, vedeme stejně jako před deseti, dvaceti, třiceti lety. Proč se nic nezměnilo? Proč to trvá tak dlouho? Jak to udělat, abychom tu za pět, deset let, nevedli stejnou debatu?

15. září 2021 · 08:36

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL:

Stát musí umět dobře rozlišit, co je opravdu inovativní projekt, a co se tak jen tváří. V investičních pobídkách jdeme po ideálu Německa. To se zaměřilo na domácí kapitál a nechalo je vyrůst. Malé firmy u nás na investiční pobídky nedosáhly. Teď se to mění, fajn. Brutálně mi ale vadí, že o pobídce rozhoduje Andrej Babiš ve střetu zájmu, který může říct ano nebo ne, bez ohledu na to, jestli daná firma objektivně splňuje veškeré zákonné požadavky. 

15. září 2021 · 08:32

Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu za ANO:

Musíme podpořit systém pružných odpisů, což je pobídka k tomu, aby se investovalo. Stálo nás to 30 miliard. Druhá věc jsou záruky za investice, čímž stimulujeme poptávku po investicích u menších a středních firem. 

15. září 2021 · 08:28

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL:

Pro mě je nejzásadnější dlouhodobá přidaná hodnota lidské zdroje - to znamená kvalitní vzdělávání, musíme umět pracovat s talenty, kvalitní mimoškolní vzdělávání. Oblasti stavebního práva a investičních pobídek jsou zásadními byrokratickými brzdami. Stát musí umět dobře rozlišit, co je opravdu inovativní projekt, a co se tak jen tváří.

15. září 2021 · 08:25

Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu za ANO:

Strategií máme 130, nepřipravujme už další. Máme strategii Zemi pro budoucnost, pod kterou je všechno. Důležitý není obrat, ale zisk. Z pohledu státu je ziskem vysoká přidaná hodnota inovace, technologie, výzkum. Když udržíme míru investice do vědy, výzkumu, technologií, ať už bude ve vedení země jakákoli politická reprezentace, ve finále dotáhneme skandinávské země. Lidé budou mít vyšší mzdy, firmy budou prosperovat a stát bude mít zajištěné příjmy. 

15. září 2021 · 08:22

Martin Jiránek, poslanec za Piráty:

Co se mi potvrdilo v tom průzkumu, v byznysu je důležitý lidský potenciál, vzdělávání. Co mě nepotěšilo a potvrdilo se mi, že opravdu chybí strategie rozvoje průmyslu.

15. září 2021 · 08:20

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL:

Jsou firmy, které to ustály, jsou obory, které z toho vyšly posíleny. Ale potkávám se i s firmami a živnostníky, kteří museli skončit, jsou tací, co ještě na pomoc čekají. Například lidé z kreativního průmyslu. Znám firmy, které roky řeší byrokracii, žádosti o dotace - a ztrácí tím chuť do podnikání, a já se jim nedivím. Oni už jen říkají, ať jim stát dá pokoj. To je historický problém, stát musí nastavit pravidla, ale nepřekážet.

15. září 2021 · 08:18

Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu za ANO:

Firmy se nadechují, což je dobře. Ta doba byla náročná. Jsem rád, že to firmy ustály, že jsme jim mohli pomoci. Bylo to 340 miliard korun. Stojím si za tím, že přestože to byla vysoká částka, bylo nutné ji vynaložit. Když se dají byznysu a průmyslu, pravomoce a podmínky, je schopen to zvládnout. Z této krize můžeme vyjít posíleni. 

15. září 2021 · 08:15

Dobrý den, vítáme vás u online přenosu debaty kandidátů na ministra průmyslu. Diskutovat bude Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu za ANO, kandiduje ve středních Čechách, Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, poslanec, kandiduje v Olomouckém kraji a Martin Jiránek, poslanec za Piráty, kandiduje v Královéhradeckém kraji.