Pokud získáme většinu, neschválíme Babišovi rozpočet, říká Šéf STAN Vít Rakušan

Vít Rakušan, STAN

Vít Rakušan, STAN Zdroj: Michaela Szkanderová

Vít Rakušan
Vít Rakušan
Vít Rakušan, STAN
Vít Rakušan, STAN
Vít Rakušan, STAN
6
Fotogalerie

Jestli někomu opravdu opoziční koalice pomohly, jsou to Starostové a nezávislí. Jejich předseda Vít Rakušan přiznává, že bez spojení s Piráty by zdaleka tolik neposílili. Šéf STAN také odhalil případnou povolební strategii obou koalic v případě, že získají ve volbách sněmovní většinu. „Jsme připraveni neschválit rozpočet a jít do rozpočtového provizoria. Bude tu vláda nejen bez důvěry, ale i bez rozpočtu,“ tvrdí ostře Rakušan.

Hnutí ANO opět vládne průzkumům. Je teď vaším hlavním cílem získat spolu s druhou koalicí 101 hlasů?

My jsme jako Starostové, a věřím i Piráti, zvyklí jít do jakýchkoli voleb s tím, že vyhrajeme. Je důležité se nenechat psychicky odrovnat nějakými průzkumy. Nám jako STAN nikdo před minulými volbami nepredikoval vstup do sněmovny, STEM před minulými volbami dával Pirátům šest procent, měli jedenáct, komunistům předvídali čtrnáct procent, měli sedm. Berme to jen jako orientační ukazatel nějakých trendů. Ten trend nebyl pro nás teď úplně příznivý, poslední dva průzkumy ale ukazují, že jsme zastavili pokles, dokonce máme drobný nárůst. Myslím si, že cesta k 25 procentům a víc je určitě otevřená. Největším cílem a bonusem je tedy vítězství, ale cílem pro tuto zemi je 101 hlasů s koalicí Spolu.

Kdybyste neměli stojedničku, s kým byste jednali?

To je neuvěřitelně složité z mnoha důvodů. Za prvé, vláda pěti stran je už tak velmi náročná. Za druhé, při pohledu na současnou politickou scénu je těžké vytipovat toho pravého partnera. U sociální demokracie pochybuji, že se dostane do sněmovny, reprezentovaná současným vedením navíc pro mě není příliš věrohodnou stranou. Na druhou stranu je to strana s demokratickou stoletou tradicí, a pokud by byla reprezentována lidmi, jako jsou Tomáš Petříček. Michal Šmarda, Ondřej Veselý, tak si umím představit racionální debatu, protože jsou to lidé zakotveni v liberální demokracii a prozápadní orientaci. Jan Hamáček mě neuvěřitelně zklamal na jaře po Vrběticích, kdy si myslím, že nám lhal, a ztratil jsem k němu osobní důvěru.

A hnutí Přísaha?

Ano, potom je tady potenciálně hnutí Roberta Šlachty, u kterého taky nevíme, jestli se dostane do sněmovny. Jsem trochu rozpačitý v tom, že tam nevidím program. Vidím jen hesla a proklamace. Ani to personální zázemí mi není jasné, zatím jsem tam viděl deset bývalých příslušníků policie. Není tam žádné odborné rozpětí. Určitě bychom s Přísahou jednali, ale neradi bychom šli do koalice, kde bychom zjistili, že je to projekt bez obsahu.

Jinak SPD a KSČM vylučujeme rovnou, přes to nejede vlak. Z pohledu Pirátů a STAN nejede vlak ani přes hnutí ANO. Není to jenom o Andreji Babišovi, ale i o Aleně Schillerové, která hokynářsky zadlužuje tuto zemi, Karlovi Havlíčkovi, který má dvě ministerstva a nestíhá je, Richardu Brabcovi, který selhal v kauze Bečva. To jsou věci, kde fatálně selhalo celé hnutí ANO, nejenom Babiš.

Někteří politici ODS připouští spolupráci s ANO bez Babiše. Nemáte z toho obavy?

Asi bych lhal, kdyby říkal, že nepociťuji jistou míru nervozity. Také čtu výroky významných členů ODS na toto téma, ale mám důvěru v Petra Fialu, že stranu ukočíruje. V televizi u Václava Moravce mě ujistil, že spolupráce s ANO v úvahu nepřipadá. Tak já prostě doufám, že v ODS nepřeváží opačné hlasy. Samozřejmě to ale vnímám jako jeden z rizikových faktorů a v tomto ohledu má naše koalice nabídku pro voliče jednoznačněji definovanou. My prostě za žádných okolností nepůjdeme do koalice s ANO.

Na sněmu STAN jste říkal, že chcete zabránit vládě podporovanou komunisty a SPD. Co když ale nastane situace jako před čtyřmi lety, kdy jediný způsob, jak tomu zabránit, je jít do vlády s ANO?

Já mám trochu strach, že ten projekt záchrany demokracie, který hlásala ČSSD, ve finále selhal. Ta zkušenost je naopak velmi špatná. Ukázalo se, že Andrej Babiš neumí mít partnera, sociální demokracii přehlasoval v superhrubé mzdě i třeba stavebním zákonu. ČSSD měla spoustu možností z vlády důstojně odejít a směrovat naši zemi k předčasným volbám. Nikdy to neudělala, protože posty jsou posty. Tímto způsobem by Andrej Babiš parazitoval na jakémkoli koaličním partnerovi s vědomím toho, že má za zády SPD a KSČM. Takže s Andrejem Babišem nelze spolupracovat, lze ho ovšem porazit.

Pokud ovšem vyhraje, ať s reálnou šancí složit koalici, nebo ne, bude rozhodnutí ležet na prezidentu Miloši Zemanovi.

Myslím si, že Miloš Zeman pověří Andreje Babiše sestavením vlády. Domnívám se ovšem, že po událostech okolo BIS a Michala Koudelky a dalších drobných přestřelkách, může být ta podpora mnohem vlažnější. Jestli něco Miloš Zeman neumí, tak je to někomu něco zapomenout a odpustit. Já bych se nedivil tomu, kdyby mu dal možnost sestavit vládu, ale byl by na něj přísný. Pokud by viděl, že ta stojednička není, tak se může stát, že druhý pokus už hnutí ANO nedostane.

S jakými variantami počítáte?

Ty povolební scénáře jsou v zásadně dva. Scénář číslo jedna: máme většinu s koalicí Spolu, bavíme se o tom, jak bude vypadat sněmovna, kdo bude předsedou sněmovny. Dává to zároveň jistotu, že ten vývoj ovlivníme tvrdou politikou. Jsme připraveni neschválit rozpočet a jít do rozpočtového provizoria. Bude tu vláda nejen bez důvěry, ale i bez rozpočtu. Já si uvědomuji, že je to risk pro naši ekonomiku, že lidé na nás budou křičet, ale my to nemůžeme schválit. Museli bychom tu hru hrát tvrdě, protože proti sobě budeme mít soupeře - Andreje Babiše a Miloše Zemana, kteří jinak hrát neumí.

Potom je scénář, kdy těsně tu většinu nemáme. Ale v tu chvíli ji nemá nikdo. Automaticky v té chvíli říkat, že jí má Babiš, není správný výklad. Budou tam strany jako Přísaha, SPD a další, které si budou klást podmínky. Dojde k velmi dlouhému vyjednávání a tvorbě nějaké křehké kompromisní většiny. Ta situace bude velmi náročná a bude se hůř předvídat než v první variantě.

Ivan Bartoš v Lánech u prezidenta několikrát byl. Hovořili spolu o tom?

Ivan Bartoš s prezidentem umí mluvit. Dělá to vždy chytře. Jede tam vždy s nějakou agendou, když se třeba projednává nějaký zákon, ale nepodbízí otázky typu, koho po volbách prezident nominuje. Udržuje nějakou komunikaci, což je jistě výhodné, protože po volbách budeme muset všichni za prezidentem. Nevím tedy, zda prezident po volbách pozve postupně všechny předsedy stran, jak je zvykem, vnitřně se připravuji na varianty, že to úplně standardní nebude.

Babiš nešetří útoky na Piráty a STAN, jak moc je jeho taktika účinná?

Ublížilo nám to. Ten útok byl chytře veden, především na Piráty, kteří lépe vzbudí negativní emoce než Starostové. Tím neříkám, že jsme lepší než oni, ale nejsme tak viditelní, nemáme provokativní název, působíme konzervativněji a usazeněji. Takže naší koalici to uškodilo, kromě toho nám uškodilo asi i to, že jsme se v červnu příliš bránili, místo abychom propagovali sebe samé. Spotřebovali jsme na to hodně energie, musel jsem vysvětlovat řadu lží o Pirátech i naším členům.

Kam vaši voliči odchází?

Primárně to pomohlo koalici Spolu, nějakou menší skupinu dokázal přetáhnout k sobě Babiš, a z některých lidí ty útoky udělaly nevoliče. To bude Babišovi vyhovovat, nám bude vyhovovat vysoká volební účast, zejména když mobilizujeme mladé voliče.

Při pohledu na sociální sítě člověk rychle nabude dojmu, že na Piráty skoro stejně jako ANO útočí zástupci koalice Spolu. Hovořili jste o tom spolu?

Mě to mrzí, já se snažím na tuto koalici neútočit. Byť bych mohl vyprávět příběhy ze své politické kariéry, kdy jsem se tvrdě utkával s korupční buňkou ODS a její kmotry dostával z kolínské radnice. Takových zážitků mají Starostové po celé republice, což byl důvod, proč ve vnitřním hlasování měla varianta koalice s ODS u naší členské základny nejmenší podporu. Ale já tuhle hru fakt hrát teď nechci.

Tyto volby nejsou otázkou liberálního versus konzervativního konceptu. Dokonce nejsou ani pravolevým střetem. Jsou střetem liberální demokracie versus orbanizace této země. Teď jsme na křižovatce. Pokud za čtyři, za osm let, budeme stát ve volbách proti ODS, budeme se bavit o vztahu k Evropě, životnímu prostředí a podobně, pak se na tyto volby velmi těším. To budou volby, které mě budou bavit. Ty letošní mě moc nebaví, protože válčíme s objektivizovaným zlem.

Tím ale naplňujete Babišův argument, že jediným vaším cílem je „Antibabiš“.

Já to odmítám. To není Antibabiš, je to Antiorbán, je to antiprivatizace země. My máme silnou představu o tom, jak má tento stát vypadat, ale tou objektivní překážkou, kterou musíme přeskočit, je právě Babiš. Jemu tohle vyhovuje, vyhovuje to jeho zájmům, tato země se zadlužuje, ale dluhy Agrofertu klesají. Ten jeho byznys plán je nesmírně povedený. Já vůbec nechci Babiše řešit, chci ho přeskočit a jít dál.

Když se ještě vrátíme ke klesajícím preferencím, neudělal Ivan Bartoš něco špatně? V posledních debatách nebyl pro řadu lidí úplně přesvědčivý.

Jedna ta debata s ministrem Karlem Havlíčkem byla slabší, ale já pro to mám pochopení, den předtím jsme končili kampaň někdy o půlnoci, a to jsou faktory, které ta vystoupení mohou ovlivnit. Nemáme takový servis jako premiér a ministři. Do toho máme oba dva malé děti. Ta zátěž je enormní. Naopak teď v poslední debatě na Primě se mi Ivan velmi líbil, dokázal Babišovi dobře čelit, na nikoho nehulákal. Ty výkony v televizních debatách se zlepšují. Ale že by Ivan udělal něco věcně špatně, to si vážně nemyslím. Vidím ho jako lídra, který tu koalici dvou odlišných subjektů vede opravdu velmi dobře.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Starostové od minulých voleb vystoupali, samostatně mají až deset procent. Nezačnete být v koalici tou dominantnější silou?

Nám hodně pomohla ta koalice. Nechal jsem si udělat analýzu o počtu zmínek o STAN v médiích. Od té doby, co jsme v koalici, to stouplo bezmála o 200 procent. Lidé si všimli, že nějaký STAN vůbec existuje. Moje známost v populaci byla dlouhodobě kolem 40 procent, teď je to 75 procent. Takže ta koalice našemu hnutí pomohla k růstu a bylo by od nás nefér teď něco požadovat. Je fakt, že bychom teď ty poměry na kandidátkách stanovovali jinak. Ale tak to nefunguje. Pro STAN je ta koalice hrozně komfortní i v potenciálních ziscích. Měli jsme šestičlenný klub a teď ho budeme mít minimálně patnáctičlenný. A byť mi lidé říkají, že by nás bez Pirátů volili radši, to je samé kdyby. Protože by se dotyční nakonec mohli rozhodnout pro někoho velkého, nebo by o nás ani nevěděli.

Nebyla chyba na jaře začít mluvit o daních?

Když my asi neumíme úplně lhát. Já to považuji za naši koaliční přednost. Možná kvůli mediálním zkratkám v titulcích jsme zněli radikálněji, než co jsme opravdu říkali. Představili jsme nějaké ozdravné kroky, úsporná opatření, proinvestiční plán, digitalizační projekty, cestu ke stabilizaci rozpočtu. Jako jediní jsme odvážně řekli, že tuto cestu úspor musíme první dva roky zkusit a zjistit, kolik jsme schopni ušetřit, a při jakém ekonomickém růstu a inflaci se to bude dít. Protože inflace a ekonomický růst dohromady vám paradoxně nominálně pomáhá se zbavovat dluhu jako takového. To jde zhodnotit po roce, dvou, co spustíte tvrdá opatření na stabilizaci rozpočtu.

A potom?

Pak může přijít debata, zda to stačí na udržení veřejných služeb a pokud ne, tak musíme hledat rezervy. Od začátku jsme říkali, že nechceme danit více práci. Bavili bychom se o ekologických daních, digitální dani, zdanění negativních externalit jako třeba dani z komerčních nemovitostí. Realita je taková, že státní rozpočet má nyní příjmy srovnatelné s předcovidovým rokem 2019 a přesto se zde počítá s 390miliardovým schodkem, z toho dvě stě miliard jde do provozu. To si opravdu nemůžeme dovolit.

Pokud byste se dostali včas do vlády, pokusili byste se tento deficit pro příští rok ještě zvrátit?

Bude to hrozně těžké, ta vláda by musela vzniknout v říjnu, listopadu, aby to mohla udělat.

Můžete rozpočet na jaře novelizovat.

Budeme určitě novelizovat. Na tom ale bude dobré v odborných týmech začít pracovat - stejně jako na evropském předsednictví - ještě předtím, než vláda bude ustanovena. Věslav Michalik se Zbyňkem Stanjurou už jsou v kontaktu, takže věřím, že bude možné stanovit si cíl novelizace státního rozpočtu. Bavili jsme se o tom, že alespoň o nějakých osmdesát miliard korun se pokusíme ten schodek srazit dolů.

Zhruba 130 miliard z toho schodku je zrušení superhrubé mzdy. Není nejjednodušší cestou vrátit daň z příjmu opět nahoru?

Na tomto shoda nebude. Domnívám se, že byla chyba to zrušit. My jsme dlouhodobě zrušení superhrubé mzdy podporovali, dávno před covidovou krizí. Ale v tom covidu to byla vražda, trestný čin na našich rozpočtech. Zvyšování daňové zátěže ovšem teď, kdy lidé budou ještě v inflační pasti, finálně může vést k prohloubení krize, koupěschopnosti lidí. Mohli bychom se dostat do ještě větší krizové spirály. Takže my musíme začít jinde - zastropování výdajů ministerstev, úspory na provozu státu, audit agend ministerstev, digitalizace. Pokud zapojíme Národní rozvojovou banku, která bude půjčovat obcím, developerům, tak do řešení krize zatáhneme i soukromý sektor. Musíme zjistit, kolik rezerv je ten stát schopen generovat sám na sobě. Mohou to být překvapivě velká čísla.

Vít Rakušan (43)

Kolínský rodák vystudoval historii, germanistiku a také školský management. Učil na střední škole, do roku 2015 podnikal v oboru výuky německého jazyka. Devět let byl starostou Kolína, poslancem se stal v roce 2017. O dva roky později byl zvolen předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Politiku má v rodině, jeho otcem je kolínský lékař a bývalý senátor za ČSSD Jan Rakušan