S nulovým zdaněním energií by musela souhlasit EU, stát by přišel o miliardy

Předvolební debata ČT

Předvolební debata ČT Zdroj: Profimedia

Superdebata ČT: Andrej Babiš (ANO) zažil horké chvilky kvůli Pandora Papers (6.10.2021)
Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Andrej Babiš (ANO)
Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Andrej Babiš (ANO)
Debata kandidátů na premiéra na TV Nova: Předseda vlády Andrej Babiš (ANO), předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš (7.10.2021)
Debata kandidátů na premiéra na TV Nova: Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) (7.10.2021)
12
Fotogalerie

Těsně před otevřením volebních místností se vládní strany snaží maximalizovat svůj zisk. Premiér Andrej Babiš (ANO) začal slibovat nulovou sazbu daně z přidané hodnoty u energií, která by lidem pomohla zvládnout rostoucí výdaje za elektřinu a plyn. Návrh podporuje i šéf ČSSD Jan Hamáček. Ke splnění závazku však nevede jednoduchá cesta. Česko by muselo dostat výjimku od evropského výboru pro DHP a následně Evropské komise, souhlasit by mohly pouze se snížením daně.

Opatření by navíc zvýšilo astronomický schodek státního rozpočtu na příští rok o další miliardy korun, v extrémním případě o více než dvě desítky miliard.

„Jsme schopni dočasně zrušit 21procentní DPH na energie, abychom zabránili dopadu zvyšování cen elektřiny na domácnosti,“ tvrdí Babiš.

Nicméně samo ministerstvo financí ovládané ANO potvrdilo, že nezáleží výhradně na české vládě. „DPH je harmonizovanou daní v rámci Evropské unie,“ uvedl Tomáš Weiss z tiskového oddělení rezortu. Příslušná směrnice EU členským státům podle něj umožňuje, aby požádaly o možnost aplikovat výjimku v podobě snížené, ale nikoliv nulové sazby.

„Země EU shodně vnímají zvyšování cen energií jako problém, čímž vzniká tlak na Evropskou komisi, která může předložit přímý legislativní akt na nulovou sazbu daně v souvislosti s mimořádnou okolností,“ nastínil ideální variantu Weiss. Dodal, že obdobně tomu bylo například u testů na covid, na něž se v České republice do konce roku 2022 nevztahuje DPH.

Odborníci však namítají, že evropská směrnice prosazení nulové sazby u dodávek energií zabraňuje. „Jedinou možností je některá ze snížených sazeb DPH, tedy 15 nebo deset procent,“ řekl partner poradenské PwC a daňový expert Martin Diviš.

„Vzhledem k nastavení daňových pravidel v EU může být snížení DPH na nulu právně problematické. Navíc přinese výrazné výpadky ve výběru daní,“ připomněl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Propad daňového inkasa může být až na 25,5 miliardy korun za rok, tedy přes šest miliard za čtvrtletí,“ odhadl energetický expert poradenské společnosti EY Blahoslav Němeček.

Podle úřadu Aleny Schillerové (ANO) by nulová sazba připravila rozpočet o jednotky miliard korun za kvartál. Ministryně by musela rezignovat na avizované snížení deficitu v příštím roce. V červnu ohlášené záporné saldo ve výši 390 miliard hodlala v aktualizované verzi plánu státních financí srazit alespoň o 13,4 miliardy.

Pomoci domácnostem s drahou elektřinou a plynem chce i opozice. „Lidé s nejnižšími příjmy by uvítali další zvýšení slevy na poplatníka, které by jim nechalo v peněženkách více peněz,“ nabídl řešení jeden z lídrů dvojbloku Pirátů a STAN Vít Rakušan. K přijetí tohoto opatření by stačil souhlas českého paramentu.

Trojkoalice Spolu vidí hlavní problém ve špatném obchodování s emisními povolenkami. "Česká vláda musí rychle vytvořit koalici evropských zemí, pro které ceny energií představují zátěž a tlačit na Evropskou komisi,“ řekl lídr uskupení Petr Fiala.

Co slibují politici před volabmi:

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub