Uspoříme 120 miliard na provozu státu a na dotacích, slibuje koalice Spolu

Předseda ODS Petr Fiala vystoupil v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. (19. 5. 2021)

Předseda ODS Petr Fiala vystoupil v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. (19. 5. 2021) Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
2
Fotogalerie

Rychle rostoucí zadlužení země chce koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, zastavit především podporou podnikání, které zajistí státu vyšší příjmy. Vedle toho plánuje ušetřit až 120 miliard korun ročně, řekl deníku E15 kandidát Spolu na ministra financí a šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura. Daně až na několik výjimek trojblok zvyšovat nehodlá.

Zatímco Piráti se Starosty a nezávislými slibují srazit schodek českých veřejných rozpočtů do konce příštího volebního období pod tři procenta HDP, Spolu má v programu pokles na 1,5 procenta. Mezinárodní měnový fond přitom před měsícem prognózoval Česku v roce 2025 deficit ve výši 4,5 procenta.

„Peníze získáme zrušením přebytečných agend a omezením provozních výdajů státu, které rostou nesmírně vysokým tempem. Za poslední tři roky se zvýšily o čtyři sta miliard korun. To je neudržitelné,“ uvedl Zbyněk Stanjura. Připustil, že snížení schodku veřejných financí na 1,5 procenta HDP je velmi ambiciózní cíl.

Jedním z úsporných kroků má být zrušení některých národních dotačních titulů zejména pro velké firmy. Tyto subvence jen letos činí 95 miliard. „Stát musí každou korunu otočit dvakrát, než ji vynaloží,“ dodal předseda poslanců ODS.

Spolu chce také zredukovat počet státních úředníků o 13 procent. Ministerstva a další centrální orgány mají více využívat flexibilní a zkrácené úvazky. „Tato antibyrokratická revoluce je vzhledem k digitalizaci veřejné správy spíše evolucí,“ míní hlavní ekonom Triniti Bank Lukáš Kovanda. Odhadl, že 13procentní zeštíhlení úřadů vygeneruje nejvýše čtyři až pět miliard.

Národní rozpočtovou radou a dalšími odborníky kritizované snížení daně z příjmů na 15 procent, které má připravit státní rozpočet o sto miliard ročně, trojkoalice zachová. Tvrdí, že s výjimkou digitální daně a případně odvodů z alkoholu, tabáku či hazardu nebude zvyšovat daňovou zátěž lidí ani firem.

„Výrazný nárůst daní by byl jen krátkodobým řešením, protože z dlouhodobého hlediska bychom ekonomiku zadusili. Pravice je přesvědčena, že veřejným financím pomůže aktivita soukromého sektoru,“ argumentuje Stanjura.

Také Piráti a STAN odmítají sahat na příjmy zaměstnanců. Podpoří oživení ekonomiky reinvesticemi, rovněž chtějí šetřit ve výdajích státu a zlepšit výběr daní. O posílení příjmů růstem odvodů hovoří u komerčních nemovitostí nebo těžby nerostných surovin.

Možný příští šéf státní pokladny za Starosty Věslav Michalik sází vedle podpory hospodářského růstu, kam mimo jiné řadí zrychlené odpisy pro podnikatele, na výrazné omezení daňových výjimek. To se přitom žádné z předchozích vlád nepodařilo. „Například se nedaní příjmy ze státních dluhopisů. Když zrevidujeme seznam daňových výjimek, nalezneme desítky miliard korun,“ řekl Michalik.

Co plánují v rozpočtové a daňové oblasti ODS, KDU-ČSL a TOP 09

  • Odstřižení firem z daňových rájů od veřejných peněz
  • Internetové korporace nebudou obcházet placení daní
  • Spotřební daně budou zohledňovat škodlivost
  • Snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body
  • Pokles odvodů za částečné úvazky
  • Snížení odvodů DPH u všech ekologických výrobků, kde je to možné
  • Daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí
  • Zavedení pravidla daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene – jakmile ho složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené