Volby na Slovensku ONLINE: Budu prezidentem všech, slíbil Pellegrini. Rozhodl strach, uznal porážku Korčok

Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)

Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024) Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Radost ve štábu vítěze slovenských prezidentských voleb 2024 Petera Pellegriniho (7.4.2024)
Radost ve štábu vítěze slovenských prezidentských voleb 2024 Petera Pellegriniho (7.4.2024)
Prezidentské volby na Slovensku: Štáb Petera Pellegriniho (6.4.2024)
Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)
Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)
14
Fotogalerie

Novým slovenským prezidentem se stane dosavadní šéf parlamentu Peter Pellegrini. Ve druhém kole sobotních prezidentských voleb přesvědčivě zvítezil, když získal 53,12 procenta hlasů. Jeho soupeř diplomat Ivan Korčok obdržel 46,87 procenta hlasů. Volební výsledky jsou konečné. Pellegrini tak v červnu nahradí ve funkci dosavadní slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Volební účast byla ještě vyšší než v prvním kole, činila 61,1 procenta. Výsledky voleb sledujeme i v našem online zpravodajství. 

Ivan Korčok již přiznal svou volební porážku. „Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho,“ řekl Korčok. Prezidentské volby na Slovensku podle něj ukázaly, že je lze vyhrát i s netransparentní kampaní a také šířením nenávisti. Dodal, že o vítězi rozhodla vysoká volební účast a strach.

Pellegrini v kampani například obhajoval rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica zastavit vojenskou pomoc Ukrajině bránící se vojenské invazi Ruska. O Korčokovi zase Pellegrini a někteří další politici vládní koalice tvrdili, že by byl prezidentem války. „Toto vám nezapomenu,“ prohlásil Korčok. 

„Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta,“ uvedl vítězný Pellegrini. Vítězství ve volbách podle něj upevní vládu premiéra Roberta Fica a vládní koalici. „Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne oportunistické centrum, které vládě bude škodit,“ dodal příští šéf státu.

Český premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Pellegrinimu k vítězství. Na sociální síti X napsal, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.

Volební průzkumy favorizovaly Petera Pellegriniho už před prvním kolem, jeho výsledek tak mnohé překvapil. Předsedu strany Hlas-SD v něm dokázal o pět a půl procenta porazit Ivan Korčok. Ostatní prezidentští kandidáti, mezi kterými nechyběli například Štefan Harabin nebo Igor Matovič, skončili výrazně za oběma favority.

Volební průzkumy pro druhé kolo už byly mnohem vyrovnanější. Ivan Korčok byl například mírným favoritem podle slovenských sázkových kanceláří. Přesto se mu na konečné vítězství dosáhnout nepodařilo. Volební výsledky a sčítání hlasů jsme sledovali online. 

Aktuální novinky sledujte v našem ONLINE zpravodajství:

Online přenos

Online přenos

7. dubna 2024 · 11:54

Vážení čtenáři, tímto naše online zpravodajství k 2. kolu slovenských prezidentských voleb končí, politické a ekonomické situaci na Slovensku se brzy budeme věnovat v dalších navazujících textech. Sledujte e15.cz.  

7. dubna 2024 · 11:44

Čeští exprezidenti uvítali zvolení Pellegriniho

Bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman zvolení Pellegriniho přivítali. Podle Klause si „Slovensko zvolilo dobře“, Zeman dokonce uvedl, že „má z jeho vítězství radost“. Zeman podobně jako šéf hnutí ANO Andrej Babiš Pellegriniho otevřeně podpořil již před volbami. 

7. dubna 2024 · 11:34

Výhra Pellegriniho je potvrzením vládnutí Fica, míní slovenští umělci

Výhra slovenského předsedy Sněmovny Petera Pellegriniho v prezidentských volbách je potvrzením směřování vládnutí premiéra Roberta Fica, míní někteří slovenští umělci. Na mezilidské vazby mezi Čechy a Slováky podle nich nový prezident vliv mít nebude, na politické úrovni vzroste vzájemná nedůvěra. Představitelé kulturní scény s vazbami na Česko to v neděli řekli ČTK. Někteří umělci naopak již před druhým kolem podpořili Pellegriniho.

7. dubna 2024 · 11:32

Pellegrini se vzdá pozice šéfa Hlasu, budoucnost strany je nejistá

Příští slovenský prezident Pellegrini řekl, že se v souladu s tradicí vzdá funkce předsedy i členství ve své mateřské straně Hlas-sociální demokracie. Mnozí politologové už před volbami spekulovali, zda bude mít existence Hlasu po případném Pellegriniho vítězství nadále smysl. Je tak možné, že se strana opět začlení do Ficovy strany Směr, ze které se před čtyřmi lety odštěpila.  

7. dubna 2024 · 11:19

Vítězství Pellegriniho je nepříznivé pro liberální demokracii, míní slovenský politolog

„Zvolení Petera Pellegriniho novým prezidentem Slovenska vytváří nepříznivé podmínky pro zachování liberálně-demokratického režimu v zemi,“ uvedl pro ČTK slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. Pellegrini, který v sobotním rozhodujícím kole přímé volby porazil diplomata Ivana Korčoka, se podle Mesežnikova svými názory zásadně liší od nynější hlavy státu Zuzany Čaputové. „Zápas bude pro slovenské demokraty složitější, protože od 15. června jeden z pilířů ústavnosti na Slovensku přejde pod kuratelu nynější vládní koalice. Pellegrini byl, je a předpokládám, že i bude, její aktivní součástí,“ myslí si Mesežnikov, který je prezidentem nevládního bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

7. dubna 2024 · 10:32

Pavla Palaščáková: Znovudobytí Slovenska Ficovi vyšlo jen s malým škobrtnutím. Teď je na řadě europarlament

Diplomat Ivan Korčok dal v prvním kole prezidentských voleb naději slovenské opozici i prozápadně orientovaným Čechům, aby pro ně rozhodující duel skončil o to větším zklamáním. Do Grasalkovičova paláce se postěhuje expremiér Peter Pellegrini, což je zajisté výborná zpráva pro vládu Roberta Fica. Nyní jde o to, jak dalece bude lídr Směru svého někdejšího spolustraníka úkolovat a zda se dosavadní šéf parlamentu přece jen neosmělí k určité prezidentské autonomii. Důležitější otázkou však je, jestli se premiér po dvou volebních vítězstvích v půlroce umírní, nebo vypravil Slovensko na východní cestu, ze které už není návratu. Roli v tom nejspíš sehraje i červnové hlasování o složení Evropského parlamentu.

Celý komentář redaktorky e15 Pavly Palaščákové k právě skončeným volbám si můžete přečíst zde. 

7. dubna 2024 · 10:29

Pavel pozval Pellegriniho na návštěvu Česka

Český prezident Petr Pavel pozval Pellegriniho na oficiální návštěvu České republiky po jeho nástupu do prezidentského úřadu, uvedla v nedělní tiskové zprávě Kancelář prezidenta republiky. Pellegrinimu podle ní už v noci přímo v jeho volebním štábu z pověření Pavla pogratuloval velvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák.

7. dubna 2024 · 10:15

Pellegriniho vítězství potvrdila ústřední volební komise 

Slovenská ústřední volební komise v neděli dopoledne formálně potvrdila, že letošní prezidentské volby v zemi vyhrál předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Stane se tak příštím slovenským prezidentem, až v polovině června vyprší mandát nynější hlavy státu Zuzany Čaputové. „Na základě výsledků voleb byl prezidentem Slovenské republiky zvolen inženýr Peter Pellegrini,“ uvedl předseda komise na tiskové konferenci.

7. dubna 2024 · 10:06

Slovenské volby vyhrál kandidát podporující mírové řešení na Ukrajině, píší ruská média

Na Slovensku vyhrál prezidentský kandidát odmítající dodávky zbraní na Ukrajinu a podporující rychlé řešení konfliktu, píší ruská média o vítězi tamních voleb, předsedovi slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peteru Pellegrinim. Média na Ukrajině, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi, připomínají Pellegriniho výroky ohledně války či pomoci Kyjevu a upozorňují na blízké vztahy s premiérem Robertem Ficem, jehož názory označují za proruské.

„Pellegrini se zasazuje o ukončení bojů na Ukrajině,“ napsala ruská agentura RIA Novosti a připomněla, že nově zvolený prezident „projevil obavy“ ohledně dodávek munice Kyjevu. Agentura TASS Pellegriniho označila za „podporovatele rychlého řešení konfliktu na Ukrajině“.

7. dubna 2024 · 09:23

Podle západních médií je zvolený slovenský prezident proruský populista

Německý týdeník Die Zeit označil budoucího slovenského prezidenta Pellegriniho v titulku za populistu a britská BBC dokonce za „proruského populistu“. O proruské orientaci a Pellegriniho vazbách na premiéra Roberta Fica píše i americký deník The New York Times, podle nějž Pellegriniho vítězství posílí vliv Rusku nakloněných politických sil ve střední Evropě.

7. dubna 2024 · 09:21

Pellegrinimu pomohla sázka na válku i mobilizace voličů, píší slovenská média

Vítězi sobotního rozhodujícího kola prezidentských voleb na Slovensku, předsedovi parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peteru Pellegrinimu pomohla sázka na téma války, mobilizace voličů vládní koalice a oslovil také regiony s početnou maďarskou menšinou, píší slovenská média. Podle listů Sme a Denník N výsledek hlasování znamená, moc konsolidoval premiér Robert Fico, v jehož straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pellegrini v minulosti po dvě desetiletí působil.

7. dubna 2024 · 08:35

Korčok nezvítězil, přestože získal víc hlasů než Čaputová před 5 lety

Neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok získal ve druhém kole skoro o 200 tisíc hlasů více než před pěti lety současná prezidentka Zuzana Čaputová. Té stačilo ke zvolení hlavou státu 1,06 milionu platných lístků. Volební účast však tehdy byla mnohem menší než letos. 

7. dubna 2024 · 08:31

Většinu regionů ovládl Pellegrini, Korčok slavil v hlavním městě

Pellegrini vyhrál ve výrazné většině slovenských regionů. Korčokovi se dařilo hlavně v Bratislavě a jejím okolí, dále v několika okresech na západním, severním a východním Slovensku.

7. dubna 2024 · 08:22

Až v neděli ráno poblahopřál Pellegrinimu ke zvolení i český prezident Petr Pavel, který jinak průběh voleb na Slovensku v uplynulých týdnech téměř nekomentoval. 

 

7. dubna 2024 · 07:30

Zahraniční odezva na výsledek prezidentských voleb na Slovensku je jinak velmi slabá. Z evropských politických lídrů a sousedů Slovenska na něj zatím (vyjma Česka) nikdo nereagoval. Světová média zdůrazňují, že vítězství Pellegriniho posílí především kabinet „proruského“ premiéra Roberta Fica, který tím získá plnou kontrolu nad slovenskou politikou.  

7. dubna 2024 · 06:29

Peteru Pellegrinimu pogratuloval také šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který tohoto prezidentského kandidáta během jeho kampaně otevřeně podporoval. 

7. dubna 2024 · 00:47

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v EU a NATO.

7. dubna 2024 · 00:40

S gratulací vítězi se připojil i český premiér

Předseda české vlády Petr Fiala (ODS) také pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách na Slovensku. Věří v další „rozvíjení výborných a hlubokých vztahů“ mezi zeměmi.

7. dubna 2024 · 00:39

Čaputová poblahopřála Pellegrinimu ke zvolením novým prezidentem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poblahopřála předsedovi sněmovny Peteru Pellegrinimu k vítězství v sobotním rozhodujícím kole přímých voleb svého nástupce v úřadu. Média o tom informoval mluvčí Čaputové Martin Strižinec. Čaputová se o znovuzvolení neucházela, její pětiletý prezidentský mandát skončí v polovině června.

7. dubna 2024 · 00:27

Pellegrini poděkoval Ficovi za podporu a přislíbil vládě loajalitu

„Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta,“ řekl dosavadní předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který podle zatím předběžných výsledků zvítězil v prezidentských volbách na Slovensku. Téměř 1,4 milionu hlasů, které ve volbách hlavy státu získal, označil Pellegrini za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo. Vítězství ve volbách podle Pellegriniho upevní vládu premiéra Roberta Fica a vládní koalici. „Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne oportunistické centrum, které vládě bude škodit,“ uvedl příští šéf státu.

7. dubna 2024 · 00:19

Neúspěšný kandidát Korčok se silně vymezil vůči svým kritikům

„Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho,“ řekl Korčok. Prezidentské volby na Slovensku podle něj ukázaly, že je lze vyhrát i s netransparentní kampaní a také šířením nenávisti. Dodal, že o vítězi rozhodla vysoká volební účast a strach. Pellegrini v kampani například obhajoval rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica zastavit ze státních zásob vojenskou pomoc Ukrajině bránící se vojenské invazi Ruska. O Korčokovi zase Pellegrini a někteří další politici vládní koalice tvrdili, že by byl prezidentem války. „Toto vám nezapomenu,“ řekl Korčok, když přiznal svou volební porážku.

7. dubna 2024 · 00:08

Je sečteno 99 procent hlasů, Peter Pellegrini vítězí s 53,5 procenty, Korčok získal 46,4 procenta. 

7. dubna 2024 · 00:01

Kandidát Ivan Korčok již přiznal svou porážku

Kariérní diplomat Ivan Korčok přiznal porážku v dnešním rozhodujícím kole prezidentských voleb na Slovensku. Hlavou státu tak bude Peter Pellegrini, spojenec premiéra Roberta Fica.

6. dubna 2024 · 23:57

Pellegrini ve slovenských prezidentských volbách vítězí nad Korčokem

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který je spojencem premiéra Roberta Fica, v rozhodujícím druhém kole slovenských prezidentských voleb vede s téměř 57 procenty hlasů před diplomatem Ivanem Korčokem se 43 procenty. Sečteny jsou hlasy ze čtyř pětin volebních místností. V prvním kole voleb hlavy státu, které se konalo před dvěma týdny, Korčok, podporovaný opozicí, ve zhruba tomto stadiu sčítání hlasů strhl vedení na svou stranu. „Volby vyhrál Peter Pellegrini. Ivan Korčok už ho nemůže předstihnout,“ napsal na svém webu deník Sme. 

6. dubna 2024 · 23:40

Pellegrini ve slovenských prezidentských volbách jasně vede před Korčokem

Na Slovensku je sečteno přes 90 procent hlasů. K jasnému vítězství míří šéf parlamentu Peter Pellegrini, který si před Korčokem stále udržuje pohodlný náskok. 

6. dubna 2024 · 23:30

Po sečtení 88 procent volebních okrsků přesvědčivě vede Pellegrini, Korčok za ním zaostává o více než 11 procentních bodů. 

6. dubna 2024 · 23:18

I po sečtení 80 procent volebních okrsků zůstává ve vedení Peter Pellegrini s 56,7 procenty. Korčok má 43,3 procenta. 

6. dubna 2024 · 23:11

Je sečteno 67,5 procenta volebních okrsků. Stále vede Pellegrini, jeho náskok se ale zmenšuje. 

6. dubna 2024 · 22:58

Sečtena je téměř polovina všech hlasů. Ivan Korčok se dotahuje na vedoucího Petera Pellegriniho. Šéf slovenského parlamentu má nyní 59,3 procenta hlasů, bývalý ministr zahraničí 40,6 procenta. 

6. dubna 2024 · 22:50

Je sečteno přes třicet procent hlasů. Vedení stále drží Peter Pellegrini s více než 62 procenty. Korčok má necelých 38 procent. 

6. dubna 2024 · 22:42

Po sečtení prvních 15 procent hlasů se stejně jako v prvním kole voleb ujal vedení Peter Pellegrini, který má necelých 66 procent hlasů, Korčok 34 procent. Do konce sčítání je ale ještě daleko. 

6. dubna 2024 · 22:31

Volební model Medianu SK také hovoří pro Korčoka

Podle volebního modelu agentury Median SK pro veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) by měl Ivan Korčok získat 51,1 procenta hlasů a Pellegrini 48,9 procenta hlasů. Analytik Medianu SK Michal Mislovič však obratem upozornil, že v tuto chvíli nelze s jistotou říct, kdo je vítězem voleb. Pravděpodobněji to ale podle něj bude Korčok.

6. dubna 2024 · 22:30

Sázkové kanceláře stále favorizují Korčoka

Sázkové kanceláře i nyní odhadují, že slovenské prezidentské volby vyhraje Ivan Korčok s 51,9 procenta hlasů, zatímco Peter Pellegrini získá 48,1 procenta, napsal krátce po zavření volebních místností slovenský Denník N. Brzy se ukáže, nakolik byl tento tip přesný.

6. dubna 2024 · 22:10

Na Slovensku skončily volby prezidenta. Voliči rozhodovali o tom, zda novou hlavou státu bude kariérní diplomat Korčok, nebo šéf parlamentu Pellegrini. Sčítání hlasů započalo. 

6. dubna 2024 · 21:54

Do svého prezidentského štábu dorazil i druhý kandidát Ivan Korčok

6. dubna 2024 · 21:38

V bratislavské Petržalce dosáhla účast ve druhém kole prezidentských voleb 60 procent, a to už v 19:00. Jak agentuře SITA sdělila mluvčí městské části Mária Valašková, účast ve druhém kole již překonala celkovou účast v prvním kole prezidentských voleb.

6. dubna 2024 · 21:18

Peter Pellegrini dorazil do svého volebního štábu

„Dám si nealkoholické pivo, možná sklenku prosecca a počkám na výsledky v kruhu přátel,“ řekl optimisticky. Přiznal, že tak napínavé volby tu už dlouho nebyly. „Prohra druhého soupeře bude určitě se ctí,“ řekl.

 

6. dubna 2024 · 21:02

Zbývá necelá hodina do konce voleb

6. dubna 2024 · 20:47

Fico odvolil

Necelou hodinu a půl před uzavřením volebních místností oznámil premiér Robert Fico, že šel volit. "Dnes jsem stihl vše, co jsem si naplánoval. Doufám, že vám, kteří jste měli celý den povinnosti, také zbylo trochu času na volby," napsal na Facebooku.

 

6. dubna 2024 · 20:39

Volební účast

V největších bratislavských okrscích by mohla být volební účast podobná nebo dokonce vyšší než v prvním kole voleb, uvedli mluvčí místních samospráv nebo místních úřadů.

"Lidé chodí k volbám průběžně, i takto brzy večer," uvedla mluvčí městské části Petržalka Mária Halašková s tím, že k 19. hodině byla volební účast asi 56 procent.

6. dubna 2024 · 20:30

Volba premiéra Fica

Slovenský premiér Robert Fico zatím stále nekomentoval, zda již hlasoval ve druhém kole. 

6. dubna 2024 · 19:43

Jedna z volebních místností ve Vysokých Tatrách se nachází v Sanatoriu Dr. Guhra v Tatranské Poliance, pro volební komisi je vyčleněn prostor v kinosále. Její předsedkyně Jana Blahová pro server Pravda.sk uvedla, že pacienti sanatoria, turisté i místní obyvatelé přišli volit hned ráno.

6. dubna 2024 · 18:23

Druhé kolo voleb probíhá bez problémů, informoval předseda státní volební komise Eduard Burda. Uvedl to na tiskové konferenci společně s Evou Chmelovou, ředitelkou odboru voleb, referenda a politických stran slovenského ministerstva vnitra.

Burda dodal, že zaznamenali dva incidenty, v jednom případě šlo o člena komise pod vlivem alkoholu a ve druhém byl prý nevhodně oblečen. Jinak prohlašují, že jde o běžný volební den.

6. dubna 2024 · 17:45

Členka volební komise na jihu Slovenska hlasovala v dnešním rozhodujícím kole prezidentských voleb podle úřadů i za svou dceru, hlas bude započítán.

6. dubna 2024 · 17:24

Tuzemští politici se k dnešním volbám zatím vyjadřují spíše v obecné rovině. Výjimku udělal místopředseda Senátu a TOP 09 Tomáš Czernin, který podpořil Ivana Korčoka. 

 

6. dubna 2024 · 16:46

V Poluvsí, hornonitranské obci, s nejvyšší volební účastí v prvním kole dnes přichází do volební místnosti méně voličů.

6. dubna 2024 · 15:49

Slovenský DenníkN se pokusil odhadnout, jak může volební účast ovlivnit výsledky voleb.

Vliv volební účasti na výsledky prezidentských voleb na Slovensku
Vliv volební účasti na výsledky prezidentských voleb na Slovensku
6. dubna 2024 · 15:28

Volební účast v okresním městě Nové Zámky se zatím zdá být vyšší než v prvním kole. Před jedním z okrsků se tvoří kolony, napsal server SME.sk. Na odhad, zda bude celkově vyšší i po zavření uren, je ale stále příliš brzy. 

6. dubna 2024 · 14:56

Předseda slovenského statistického úřadu Martin Nemky informoval, že výsledky voleb začne úřad zveřejňovat po 22. hodině v 10minutových intervalech, píše server SME.sk.

6. dubna 2024 · 12:38

Volit přijeli i Slováci z Česka

Do pohraniční obce Kúty jaok už tradičně přijeli volit i Slováci z České republiky. Před všemi třemi volebními místnostmi se tvořily davy lidí. Jen v Kútech jich z mezinárodního rychlíku vystoupilo více než sto a společně přišli do volebních místností přes Továrenskou ulici, píše zpravodajský web Sme.sk.

6. dubna 2024 · 11:43

Ve věznici v Košicích je o volbu prezidenta větší zájem než o jiné volby

"O prezidentské volby je ze strany obviněných a odsouzených větší zájem než o jiné volby. Je to z pochopitelných důvodů, vzhledem ke kompetencím, které prezident Slovenské republiky má," uvedl Marek Kristan, ředitel věznice v Košicích.

6. dubna 2024 · 11:25

Pellegrini odvolil

Do obce Rovinka dorazil prezidentský kandidát Peter Pellegrini, kde odevzdal svůj hlas.  „Bude to extrémně těsné. Pravděpodobně se dařilo oběma stranám mobilizovat své příznivce,“ uvedl.

6. dubna 2024 · 11:06

Prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala svůj hlas ve druhém kole voleb. Vyjádřila soustrast pozůstalým obětí nehody ve Spišském Podhradí na východě Slovenska, píše server stanice TA3.

6. dubna 2024 · 10:43

Autobus na východě Slovenska srazil několik lidí, dva lidé zahynuli

Autobus ve Spišském Podhradí na východě Slovenska srazil několik lidí. Na místě jsou dva mrtví a nejméně pět zraněných, informovaly na sociálních sítích slovenské záchranné služby.

Do Spišského Podhradí míří slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj, uvedla jeho kancelář. Autobus podle ní srazil deset lidí na církevním setkání mladých věřících.

"Zásah stále probíhá, počty pacientů se ještě mohou změnit," uvedla záchranná služba. Záchranáři na místo vyslali čtyři sanitky a dva vrtulníky, zasahují také hasiči a policie, podle které se nehoda stala na silnici u Spišské Kapituly.

6. dubna 2024 · 10:00

Korčok odvolil

V Bratislavě spolu se svou manželkou odvolil první z prezidentských kandidátů Ivan Korčok. V prezidentských volbách na Slovensku jde i o budoucí směřování země, musíme překonat stagnaci a rozdělení společnosti, řekl. Jeho soupěř Peter Pellegrini by měl odvolit kolem 11.00.

 

6. dubna 2024 · 09:04

V jednom z okrsků v okrese Spišská Nová Ves se volební místnost otevřela o pět minut později. Člen okrskové volební komise TASR řekl, že se nejednalo o nic vážného.

6. dubna 2024 · 09:04

Ve dvou okrscíh – v obci Bystrany a Nové Město nad Váhom – se volební místnosti otevřely o pět minut později. Tyto volební místnosti se tak oficiálně zavřou až ve 22.05. 

6. dubna 2024 · 08:51

Kandidáti se chystají hlasovat

Prezidentský kandidát Ivan Korčok by měl volit v 9.30, Peter Pellegrini kolem 11.00.

6. dubna 2024 · 08:33

Slovenská policie podle Denníku N obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí, včetně poradce Fica

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica. Napsal to list Denník N.

Podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl unesen za bílého dne z centra Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že se podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, do země vrátil dobrovolně. Denník N napsal, že německé soudy vynesly v kauze už dva pravomocné odsuzující rozsudky.

6. dubna 2024 · 08:02

Slovenská společnost je zakletá v určitém koloběhu, říká spisovatel Karika

Spisovateli Jozefu Karikovi, který patří k nejúspěšnějším slovenským autorům, vyjde na podzim v češtině kniha Černý rok. Je to druhý díl trilogie Černý kruh, jejíž první část Černá hra, oceněná cenou literární kritiky Zlaté pero, se v českém překladu objevila v roce 2016. Trilogie mapuje nálady a vývoj slovenské společnosti od roku 1989 až po současnost. Karika to řekl v rozhovoru s ČTK.

"Ten 'černý kruh' se bohužel ukazuje i v současném dění, že jsme jako společnost na Slovensku zakletí v určitém koloběhu, který je poměrně temný a který velmi těžce dokážeme prolomit. A když se to podaří, tak jenom na malou chvilku," uvedl Karika s odkazem na aktuální situaci před prezidentskými volbami u východních sousedů. V nich proti sobě stojí kariérní diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini.

6. dubna 2024 · 07:34

Policisté v Košickém kraji jsou od časných ranních hodin v terénu

Košičtí policisté se speciálně vycvičenými služebními psy dnes ráno kontrolovali budovy, v nichž volby probíhají. TASR o tom informovala košická krajská policejní mluvčí Lenka Ivanová s tím, že v případě potřeby jsou připraveni zasáhnout i policisté ze specializovaných oddělení.

"Ani tentokrát neponecháme nic náhodě, proto jsme opět vyčlenili dostatečný počet policistů, kteří budou dohlížet na veřejný pořádek, bezpečnost a plynulost silničního provozu. Volebním místnostem bude věnována zvýšená pozornost nejen ze strany uniformovaných policistů v motorizovaných či pěších hlídkách, ale i policistů, kteří tam budou, i když nebudou vidět," uvedl krajský policejní ředitel v Košicích Štefan Mužík.

6. dubna 2024 · 07:24

Volební místnosti se uzavřou ve 22:00, pokud během hlasování nenastanou potíže.  V prvním kole před dvěma týdny skončilo hlasování proti plánu o půl hodiny později, protože dvě z celkového počtu více než 5900 volebních místností byly kvůli incidentům otevřeny déle.

Ředitelka odboru voleb slovenského ministerstva vnitra Eva Chmelová krátce po otevření volebních místností novinářům řekla, že úřad nemá informace o případných problémech při zahájení hlasování.

6. dubna 2024 · 07:01

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku právě začalo. Nástupcem Zuzany Čaputové bude buď Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini.

5. dubna 2024 · 18:02

Prodejce letenek Pelikán: Odletů Slováků z ČR na Slovensko na volby přibylo

Slováci v období druhého kola slovenských prezidentských voleb létají častěji z Prahy na Slovensko. Zájem o letenky z Prahy do Košic na volební víkend vzrostl o 40 procent ve srovnáním s následujícími víkendy, řekla mluvčí slovenského prodejce letenek Pelikán Katarína Šuchterová. Čeští prodejci letenek Student Agency Travel, portál Letuška.cz ani Kiwi.com vyšší počet letů na Slovensko v období voleb nezaznamenali.

Přílety Slováků na slovenská a okolní letiště podle prodejce Pelikán v období voleb vzrostly o 70 procent. Zároveň také o 30 procent klesl počet odletů ze slovenských letišť, Slováci podle Šuchterové kvůli volbám odkládají dovolené.

5. dubna 2024 · 15:45

Když vyhraje Pellegrini, česko-slovenské neshody se prohloubí. S Korčokem bude Bratislava nečitelná

Pokud se novou hlavou slovenského státu stane liberální diplomat a vítěz prvního kola Ivan Korčok, může Slovensko pokračovat ve dvojkolejnosti své zahraniční politiky z éry prozápadní prezidentky Zuzany Čaputové a naopak kritika Západu, premiéra Roberta Fica. V případě, že zvítězí předseda parlamentu Peter Pellegrini, se takřka určitě prohloubí vzájemné česko-slovenské neshody v některých mezinárodních a bezpečnostních otázkách, jako je například postoj k válce na Ukrajině. A zřejmě dojde i k dalšímu exodu podnikatelů a mladých a prozápadně smýšlejících Slováků do Prahy. Shodli se na tom politologové, které oslovil deník e15.

Celou analýzu si můžete přečíst zde.

5. dubna 2024 · 15:37

Slovenské volby se proměnily v žumpu homofobních útoků a potravu pro psychopaty

„Jak byla slovenská prezidentská kampaň tři měsíce nudná, bez šťávy a nápadu, tak se mezi prvním a druhým kolem konečně trochu rozjela. Radost z toho mohou mít komentátoři, marketéři a psychopati nejrůznějšího druhu. Veřejnost už míň, neboť se kampaň rozkročila do osobní roviny, homofobních útoků a k porušování všech pravidel slušně vedeného politického marketingu,“ píše v komentáři pro e15 před druhým kolem hlasování publicista Robert Malecký.

Celý text si můžete přečíst zde.  

5. dubna 2024 · 15:32

Cestování k volbám opět rozpoutalo na sociálních sítích debatu o zavedení korespondenční volby. Ta je na Slovensku možná jen při volbách parlamentních, v Česku neexistuje vůbec. 

5. dubna 2024 · 15:20

Z Prahy odjel vlak, který zdarma sváží Slováky žijící v ČR k volbám, zastaví se v Brně 

V pátek v poledne odjel z pražského hlavního nádraží na Slovensko vlak, který bezplatně přepravuje Slováky žijící v Česku ke druhému kolu prezidentských voleb. Vlak ve spolupráci s Českými drahami vypravila slovenská iniciativa Mladí proti fašismu za peníze slovenských dárců. Vlak k volbám odveze asi 700 lidí, naplnil se celý. Po 16:00 se zastaví ještě v Brně, odkud odjede v 16:20.