Slovenské volby se proměnily v žumpu homofobních útoků a potravu pro psychopaty

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Ivan Korčok, Peter Pellegrini Zdroj: Grafika e15

Jak byla slovenská prezidentská kampaň tři měsíce nudná, bez šťávy a nápadu, tak se mezi prvním a druhým kolem konečně trochu rozjela. Radost z toho mohou mít komentátoři, marketéři a psychopati nejrůznějšího druhu. Veřejnost už míň, neboť se kampaň rozkročila do osobní roviny, homofobních útoků a k porušování všech pravidel slušně vedeného politického marketingu. Čili nic, co bychom na naší straně řeky Moravy neznali z rok staré volební kampaně.

Kampaň ve dvoukolovém většinovém systému si můžeme představit jako vytrvalostní závod. Rozbíhají ji nosiči vody, a když zvoní do posledního kola, zůstává dvojice favoritů. Ten, kdo závod vede, žije v představě, že stačí pohlídat si záda a dokočírovat náskok do cíle. Druhý musí zrychlit a zaútočit.

Takto byly slovenské reálie rozloženy přesně do předminulé soboty; Peter Pellegrini se dopředu viděl jako vítěz prvního kola, čemuž uzpůsobil i vedení kampaně. Přesně řečeno získal dojem, že mu k vítězství postačí se promlčet. Ve chvíli, kdy se před druhým kolem ocitl v čele Ivan Korčok, a to s nikoli nepodstatným náskokem pěti a půl procentního bodu, se tato konstrukce zhroutila. Začalo se prakticky nanovo, alespoň ve smyslu strategie pro poslední kolo. Což se přirozeně týká obou kandidátů.

V lehce zoufalé situaci se za předsedu parlamentu Pellegriniho postavili vládní politici kabinetu Roberta Fica. Ministr sociálních věcí varoval seniory, že zvolení Ivana Korčoka povede ke zrušení sociálních dávek. Že taková věc v moci prezidenta není, je v posledním kole jedno. Legitimizace lži je to poslední, s čím si Fico a spol. teď lámou hlavu.

Pellegrini se vydal i ke slovenským Maďarům a pochlubil se podporou neúspěšného kandidáta z prvního kola Krisztiána Forróa. I tady došlo na frašku, když se Forróova Maďarská koalice od podpory distancovala. Podobné to bylo s údajnou podporou od třetího v pořadí, bývalého předsedy Nejvyššího soudu, dnes výrazně prokremelského Štefana Harabina. Šéf jeho volebního štábu Miroslav Jureňa tvrdil, že Harabin Pellegriniho podporuje, ten to popřel a šéfa štábu vyhodil.

Právě „zvednutí“ Harabinových voličů má být v těsném volebním souboji rozhodující prvek. Pokud zůstanou doma, výrazně by to snížilo Pellegriniho šance. Na tuto kartu zaútočil bývalý premiér Igor Matovič, dnes už politicky dost vyšinutý a marketingově urvaný ze řetězu. Ve středu zveřejnil video, v němž nechutně útočí na Pellegriniho sexuální orientaci. V pozadí jeho údajného vztahu s poslancem Hlasu Peterem Náhlikem mají být i majetkové nejasnosti, ty ale v homofobních tónech zanikají. Že se Matovič na poslední chvíli takto zapojí, se na Slovensku čekalo dlouho a forma zde přebíjí obsah.

Zapojil se i Andrej Babiš, odjel osobně podpořit Pellegriniho. Překvapivě špatnou slovenštinou oznámil Slovákům, že Pellegrini byl skvělý premiér a prakticky zopakoval svůj kousek z loňského roku, kdy v době volebního moratoria chválil Fica s Pellegrinim před sněmovními volbami. Pellegrini zkusil i rozehrát variaci na Babišovo loňské heslo „nezavleču Česko do války“, když zahrál tuto falešnou kartu: „Nikdy nás nedovolím vtáhnout do otevřeného válečného konfliktu.“

Před víkendem máme tři jistoty: Že budou Slováci znát v noci na neděli jméno nového prezidenta. Že jím bude buď Korčok, nebo Pellegrini. A že politická kultura dostala zase jednou toxickou nálož lží a nenávisti.

Sledujte: ONLINE: Slovenské volby 2024 - druhé kolo >>>

VIDEO: Mimořádný projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové před prezidentskými volbami 2024

Video placeholde
Čaputová v mimořádném projevu: Ani Pellegrini, ani Korčok nás do žádné války nezatáhnou • Facebook - Z. Čaputová