Pokud vyhraje Trump, zanikne nejsilnější demokracie světa, říká český programátor Applu

V některých amerických městech už začínají protesty. Například v New Yorku.

V některých amerických městech už začínají protesty. Například v New Yorku. Zdroj: Reuters

Honza Dvorský žil v Kalifornii dva a půl roku, vrátil se letos v červenci. Trump podle něj silně ohrožuje demokracii v Americe.
Český programátor Applu, Honza Dvorský s přítelkyní v Americe.
Joe Biden s manželkou Jill při prvním povolebním projevu.
Prezidentské volby ve Spojených státech.
5
Fotogalerie

Výsledek amerických prezidentských voleb bude zřejmě velmi těsný. Čech Honza Dvorský, programátor pracující pro společnost Apple, varuje, že současná volba hlavy USA nebude volbou na další čtyři roky, ale spíše na dalších čtyřicet let. Společnost ve Spojených státech podle něho přesto není tak polarizovaná, jak slýcháme.

„Myslím, že se většina lidí z táborů obou kandidátů shodne, že to patrně jsou nejdůležitější volby za posledních několik desítek let,“ říká 29letý Dvorský, který se v červenci vrátil do Čech po dvou a půl letech z Kalifornie. 

Témata, která nejvíce zajímají mladé lidi, se podle něho týkají klimatické krize, rasismu, studentských dluhů, zdravotního pojištění, ale i zbraní. A problematické jsou Trumpovy výroky právě o těchto tématech, které degradují potenciálně vzkvétající americkou společnost.

„Podle Trumpa je klimatická krize pouhým hoaxem, je podporovatelem co největšího počtu zbraní ve společnosti, ale je také velmi úspěšný ve skupinách typu KKK a neo-Konfederáti, tedy v obdobách evropských neonacistů,“ upozorňuje Dvorský.

Pokud vyhraje Biden, bude ještě možnost se vrátit k Pařížské klimatické dohodě, do WHO a opět napravit rozbité vztahy s Evropou a s NATO, míní Dvorský. Pokud ale prezidentský post obhájí Trump, bude Amerika vnímána jako „kdysi skvělá země“, která bohužel, podobně jako Polsko a Maďarsko, padla do náruče autokratického lídra, který svou popularitu zakládá jen na nenávisti k různým „jiným“. Bude to i pro Evropany špatná zpráva, varuje Dvorský.

Společnost podle něho není tak polarizovaná jak zaznívá z různých koutů. Přirozeně existují názorové rozdíly mezi mladými a jejich rodiči. Mladí většinou volí demokraty, ale jejich rodiče leckdy bývají spíše pro republikány. Tam tedy vzniká určitá propast, ale rozhodně to neústí v nějaké rozvraty v rodinách, soudí.

„Ať už volby dopadnou jakkoli, strana která je prohraje, bude velmi hlasitá a také očekávám, že Trump udělá cokoli, aby zdiskreditoval výsledek, pokud prohraje,“ obává se Dvorský. Trump prý už teď chce zastavit sčítání hlasů ve státech, ve kterých vede, ačkoli k tomu není jediný důvod. „Pokud se mu to podaří, pak tento týden nejstarší demokracie na světě zanikne,“ říká Dvorský.