Trvale jste si uzavřeli cestu diplomacie, vzkazuje Teherán Američanům

Donald Trump při podpisu sankcí proti Íránu

Donald Trump při podpisu sankcí proti Íránu Zdroj: Reuters

Duchovní vůdce Íránu Alí Chameneí
Donald Trump při podpisu sankcí proti Íránu
3
Fotogalerie

Spojené státy rozhodnutím postihnout sankcemi íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího trvale uzavřely cestu diplomacie. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení nových odvetných opatření proti Teheránu, jejichž terčem se stal i Chameneí.

„Uvalení zbytečných sankcí na íránského nejvyššího vůdce a na šéfa íránské diplomacie (Mohammada Džaváda Zarífa) je trvalým uzavřením diplomatické cesty,“ uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. „Trumpova zoufalá administrativa ničí zavedené mezinárodní mechanismy pro udržování světového míru a bezpečnosti,“ dodal.

USA sankce uvalily v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Ministr financí Steven Mnuchin prohlásil, že v důsledku nových sankcí budou zablokována íránská aktiva v hodnotě miliard dolarů. Ještě tento týden budou podle Mnuchina zavedeny sankce proti íránskému ministru zahraničí Zarífovi. Platí nově proti osmi vysokým velitelům íránského vojenského námořnictva, letectva a pozemního vojska a rovněž proti velitelům íránských revolučních gard. Podle Trumpa nebude sankcím ušetřen ani úřad Chameneího.