Šlechtická rodina Kinských chce za stovky milionů revitalizovat největší rybník Středočeského kraje

Žehuňský rybník

Žehuňský rybník Zdroj: Public Domain via Wikimedia Commons

Žehuňský rybník
Žehuňský rybník
3
Fotogalerie

Společnost Kinský dal Borgo, rodinná firma významného šlechtického rodu Kinských, se chystá revitalizovat Žehuňský rybník – největší uměle vytvořenou vodní plochu ve Středočeském kraji. Vyplývá to z dokumentu Informačního portálu EIA.

Revitalizace rybníka s rozlohou 258 hektarů by dle dosavadních odhadů měla vyjít na desítky až nízké jednotky stovek milionů.

V rámci revitalizace dojde k vybudování odvodňovacích lagun a nových tůní, opravě přítokové části koryta nebo například k odbahnění, které má z rybníka dostat zhruba 480 tisíc metrů krychlových sedimentu.

Přípravy jsou přitom teprve na začátku, firma ještě musí získat řadu povolení. „Když půjde všechno dobře, začneme stavět v zimě příštího roku a revitalizaci dokončíme v zimě 2022,“ řekl pro web E15.cz Jiří Žabka, který má ve firmě Kinský dal Borgo na starosti lesní hospodářství.

Na revitalizaci bude firma žádat o dotaci z operačního programu životní prostředí. „Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů na celý projekt, pokud bychom ji nezískali, tak stavět nebudeme,“ uvedl Žabka. 

Žehuňský rybník pochází z 15. století a od doby jeho vzniku nejsou žádné záznamy o jeho odbahnění, píše se v dokumentu. Jeden z největších rybníků v České republice přitom patří mezi Národní přírodní památky a je významnou přírodní rezervaci pro vodní rostlinstvo a vodní ptactvo.

Rybník je dokonce součástí ptačí oblasti Žehuňský rybník – Obora Kněžičky, jež byla vymezena k ochraně bukáčka malého a chřástala kropenatého.