Orbán si kupuje vliv na slovenské Maďary, sponzoruje kulturu i fotbal

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán. Zdroj: Reuters

Maďarsko sponzoruje i slovenský fotbal, konkrétně talenty v Dunajské Stredě, ilustrační foto
V Dunajské Stredě se slovenská a maďarská politika mísí, ilustrační foto
V Zakarpatské oblasti Ukrajiny žije kolem 150.000 Maďarů
Maďarská vlajka
Maďarsko
6
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán se nikdy netajil velkým zájmem o krajany v zahraničí, kteří mu pomáhají k domácím volebním vítězstvím. Na Slovensku se už delší dobu hovoří i o tom, že se prostřednictvím maďarské menšiny snaží ovlivňovat také tamní politickou scénu. Deník Sme nyní na základě zjištění mezinárodního investigativního týmu uvedl, že od roku 2011 přiteklo z Maďarska na podporu různých aktivit na jihu Slovenska přinejmenším 144 milionů eur. Rozdílení takzvaných příspěvků je netransparentní a má mnohdy politické pozadí.

O snaze vlády v Budapešti aktivně zasáhnout do slovenské politiky se silně spekulovalo především kolem loňským voleb, v nichž nakonec maďarská uskupení propadla. Podle některých názorů se Orbánovým nástrojem stala zejména Strana maďarské komunity (SMK), zatímco bývalá vládní partaj Most-Híd u něj v oblibě rozhodně není. A od těchto sympatií se podle investigativců odvíjejí finanční toky z Maďarska.

Sme uvádí, že nejvýraznější organizací, která na Slovensko peníze přiděluje, je Nadace Gábora Bethlena. Štědrá byla zejména ve volebních letech 2016, 2018 a 2020, kdy slovenským organizacím schválila podporu převyšující 25 milionů eur. Granty směřují do řady oblastí včetně kultury, vzdělávání, sportu, církve, ale i do soukromých firem. Mnohdy jsou v jejich pozadí politici ze stran SMK a Sounáležitost.

„Nevidíme cestu těch peněz, nevidíme, na co byly reálně použité. Celý systém je tak netransparentní, že se můžeme pouze domnívat, jak se ty dotace využily,“ řekl expert na maďarskou menšinu Péter Hunčík Investigativnímu centru Jána Kuciaka, které se na projektu rovněž podílelo.

Politolog Kálmán Petőcz uvádí, že podpora krajanů jako taková je v pořádku a je zakotvená i v maďarské ústavě. Za problém však považuje, že Budapešť ji poskytuje výběrově na základě ideologie a politické příslušnosti. „Maďarská vláda nepřirozeně zasahuje do procesů na jižním Slovensku. Slovenská vláda s tím však nedělá nic,“ uvedl podle slovenského deníku Petőcz, jenž spolupracoval s Mostem-Híd.

Oblíbeným cílem podpory jsou letní tábory a školy, kde bývají kromě kulturních vystoupení v programu také politické diskuze. Maďarský fotbalový svaz zase přispěl na výchovu mladých sportovních talentů v klubu DAC 1904 Dunajská Streda, za kterým stojí Orbánův dlouholetý přítel Oszkár Világi. „DAC je apolitická organizace, nevyvíjí žádné politické aktivity,“ tvrdí Világi. Na stadionu se ale například sbíraly podpisy při vzniku uskupení Sounáležitost.

Slovenská policie přitom už od roku 2016 prověřuje podezření z nelegálního zahraničního financování SMK, případ však dosud není uzavřen. Odborníci podotýkají, že maďarské peníze jsou na jihu Slovenska vítané i proto, že vláda v Bratislavě menšinu opomíjí. A region příliš neláká ani investory. Mladí lidé odtud odcházejí, například za studiem do Budapešti. Místní se obávají, že bez pomoci od sousedů by jejich organizace a aktivity zanikly.

Peníze netečou jen na Slovensko
Slovensko není jedinou zemí, kam peníze z Budapešti míří. Na projektu prověřování financování Maďarů žijících v zahraničí spolupracovali novináři z několika zemí. Investigativní centrum Jána Kuciaka uvádí, že jen Nadace Gábora Bethlena schválila v uplynulé dekádě granty za přinejmenším 1,1 miliardy eur, které šly také do Rumunska, Srbska, Chorvatska, Slovinska či na Ukrajinu. Cíle jsou všude podobné – kulturní a vzdělávací aktivity, média menšin a fotbal.

V Srbsku kupříkladu maďarští daňoví poplatníci podpořili i nákup nemovitostí pro média spřízněná s Orbánem. V Chorvatsku jdou granty také na venkovský rozvoj a pomáhají lidem maďarského původu rozjet podnikání.