A mimochodem… Karlův most i Špilberk se ponoří do tmy, klimatickou nouzi připomene Hodina Země

Karlův most patří mezi památky, které budou na Hodinu Země bez osvětlení.

Karlův most patří mezi památky, které budou na Hodinu Země bez osvětlení. Zdroj: Michal Šenk

Hrad Špilberk bez osvětlení při jednom z minulých ročníků Hodiny Země.
Klášter v Broumově.
Ostravská radnice a její věž.
Strahovský klášter v Praze.
Rudolfinum, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Do celosvětové akce, která každoročně upozorňuje na potřebu snížit uhlíkovou stopu, se v sobotu zapojí několik set měst, obcí a jednotlivců. V Praze, Brně a v dalších městech Česka bude mezi 20.30 a 21.30 bez osvětlení množství významných památek. Ani tato zpráva z našeho nekoronavirového miniseriálu by vám neměla uniknout. 

Společnost Technologie hlavního města Prahy začne postupně zhasínat osvětlení deseti památek podle doby jejich vzniku. Od dvanáctého století až po jednadvacáté, každé bude reprezentovat jedna stavba.

V metropoli zhasne například Strahovský klášter, Staronová synagoga, Karlův most, Staroměstská radnice, Stavovské divadlo či Rudolfinum.

Přidají se i další města a řada menších obcí, v nichž většinou vypnou pouliční lampy. V Brně bude bez osvětlení Nová radnice, hrad Špilberk a Obelisk v Denisových sadech, v Ostravě Most Miloše Sýkory a radniční věž. Na hodinu se ocitne ve tmě i klášter v Broumově či zámek v Pardubicích.

„Chceme nejen dát najevo, že o klimatických změnách víme a na jejich řešení se chceme aktivně podílet,“ uvedl radní Prahy Jan Chabr (TOP 09).

„Cílem je také lidem připomenout, že i přes nelehkou situaci v době pandemie jde život dál a měli bychom pokračovat ve věcech, které považujeme za důležité,“ dodal s tím, že radní schválili klimatický závazek Prahy ke snižování emisí CO2 v loňském roce.

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce pořádaná vždy poslední sobotu v březnu. Města, podniky, památky i veřejné instituce při ní po dobu jedné hodiny vypínají osvětlení s cílem upozornit na změny klimatu. Pořádající ekologický institut Veronica vyzývá také jednotlivé domácnosti, aby se k akci připojily a udělaly si „černou“ hodinku.

První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy na hodinu  zhasla světla na slavné budově australské opery. Od roku 2010 se akce koná i v České republice.