Agrotec z Babišova fondu jde k soudu. K získání tendru uplácel lístkem na fotbal, tvrdí obžaloba

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
5
Fotogalerie

Pražský městský soud začne v pondělí rozplétat případ zmanipulovaných tendrů České pošty, který se týká zadávání malých stavebních zakázek a zakázek na dodávky pneumatik a náhradních dílů. Před soudem stane pět bývalých manažerů pošty, pět zástupců firem a tři společnosti, mezi které patří také hustopečská firma Agrotec ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Z obžaloby vyplývá, že za některé zakázky padaly úplatky v podobě peněz, notebooku, zájezdu na fotbalový zápas Realu Madrid, ale také žádné.

První část obžaloby se týká pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, které byly vypsány mezi roky 2012 a 2014. Někdejší zástupce generálního ředitele Richard Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Jiří Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy. Jejich zástupci měli od manažerů pošty informace o tendrech a mohli tak upravovat nabídky podle konkurence, aby byly výhodnější a ve výběrovém řízení uspěli.

V některých případech se stalo, že do tendru přišla lepší nabídka, než od firmy, kterou preferovali manažeři pošty. Zástupci firem pak dostali informace, jak by měli zakázku zlevnit, jelikož ve výběrové komisi seděla Jakubcová. Cenu následně upravili a v dalším kole výběru firma obvykle zvítězila.

V dalším případě nakonec firmy z tendru po dohodě s očekávaným vítězem odstoupily. Obžaloba v souvislosti s těmito zakázkami zaznamenala například úplatek 180 tisíc korun, který podle spisu získal Kouba.

Za jinou zakázku zase dostal Soldán notebook za 20 tisíc korun. Paradoxní na tomto úplatku, který se týkal výměny oken na poště ve Znojmě, je, že firma o zakázku nakonec přišla, protože tehdejší protimafiánský útvar spustil zatýkání. V této větvi případu před soudem mezi obviněnými firmami stanou společnosti SP a Radekov.

Druhá část obžaloby se týká manažera Agrotecu Pavla Richtera a někdejšího ředitele poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrika Zeithamla, který podle spisu zařídil, aby pneumatiky dodával Agrotec. Obžaloba tvrdí, že to udělal tak, že se mu podařilo zrušit soutěž, ve které firma neuspěla. Pneumatiky pak Agrotec dodával na základě staré smlouvy z roku 2004.

V letech 2012 až 2014 pošta takovým způsobem od Agrotecu podle obžaloby nakoupila 12 512 pneumatik za více než 34 milionů korun v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Podle obžaloby tím poště vznikla škoda přes 2,5 milionu korun. Této zakázky se podle spisu týká úplatek formou zájezdu na fotbalový zápas slavného španělského klubu.

Bez zadávacího řízení podle obžaloby pošta nakupovala v roce 2012 a 2013 také náhradní díly do aut. Od Agrotecu v tomto období podle spisu nakoupila díly za téměř 17 milionů korun. Společnost vinu dlouhodobě odmítá. Také Babiš v minulosti řekl, že je přesvědčen o tom, že Agrotec je nevinný

Manažeři pošty a jednatelé firem byli obviněni ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Část z nich byla obviněna také z podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Firmám z kauzy hrozí pokuty a v krajním případě zrušení.